Så gör du en egen robotlampa!

Så gör du en egen robotlampa!
Min son behövde någon slags mysbelysning vid hans säng eftersom han inte gillar när det är helt mörkt när han ska sova. På frågan vad det skulle vara för lampa så svarade han att det skulle vara en robotlampa. Jag hittade ingen som verkade vettig så jag tänkte att vi gör en egen istället.
Vi ville inte ha för mycket ljus utan så där lite lagom mysbelysning. Jag använde bara prylar jag hittade hemma, förutom ljusslingan och piprensare i silver som jag köpte på Panduro. Till grund använde jag en trälåda som jag en gång fick en present i. Det går förstås lika bra med någon annan typ av låda, en papplåda eller vad som helst. Viktigast är kanske att den har en lite fyrkantig form för att få den rätta robotkänslan.
Jag sågade streck vid munnen så att ljuset kan skina ut där och borrade hål i lådan för ögonen, öron och "idélampan" ovanpå. Som öron använde jag konservburkar som jag borrrade flera små hål i för att ljuset ska skina ut även där.
Som idélampa använde jag en ljuslykta som min son gjorde när han gick på dagis av en barnmatsburk i glas. Den hade han målat med silver på insidan, den var lite fläckigt målad så det var perfekt för då lyser det ut även där.
Jag har alltså placerat en batteridriven ljusslinga i lådan så att den inte behöver vara ansluten till något uttag och han kan själv öppna lådan och starta batteriet när han vill att roboten ska lysa. Led-belysning blir dessutom inte varm.

Robotlampa Som grund använde jag en trälåda som jag fått en present i en gång. På undersidan satt en klisterlapp kvar "Granit 79.90" men när jag tittade på deras hemsida nu så kostar deras trälådor mellan 99 kr och 129 kr beroende på storlek. Så antingen har de höjt priset eller så har den här ett annat mått. Men som sagt, vilken typ av låda som helst funkar.
Jag har under en period varit produkttestare av en Dremel 3000, ett litet eldrivet verktyg som man kan byta munstycke på. Den har allt från skär-, slip- och borsatser. Så det här var ett perfekt projekt för att testa den på både trä och metall. Det går såklart att använda andra verktyg också för att göra hål i material.

1. Rita ut ögon och såga ut. För det här momentet så var skärskivorna till Dremeln för stora så jag borrade täta hål i en cirkel tills det blev ett hål för ögat. Sedan slipade jag kanterna med en av munstyckena, så det gick på några sekunder att få en mjuk kant. Borrmomentet tog däremot några minuter. För att inte bara ha "hål" som ögon så kan man klä hålen från insidan med t.ex. röd plast eller något annat. I det här fallet kom min son på idén att använda en slags Star Wars boll som ögonglober. Han hade en liten plastformad boll som gick att dela i två delar, så det blev som två glober när man delade den. Perfekt tyckte vi, för det lyser ju igenom den genomskinliga plasten. Jag gjorde dock hålen lite för stora för att de skulle sitta perfekt så jag "tätade" med silverfärgade piprensare, som fick bli som ögonlock.

2. Ritade ut munnen som skulle vara bara rak, sa min son. En robot ska alltså inte se varken glad eller sur ut. Raka streck gjorde jag enkelt med det runda skärverktyget. Ränderna kanske inte är helt jämna eftersom vi ritade för hand, men det behöver inte vare perfekt. De sågade ränderna bör i alla fall vara någon mm så att ljuset kan skina ut där. 3. Vi ritade av formen på barnmatsburken mitt på "huvudet" och sågade ut en cirkel även där. Det var inte helt lätt att göra en cirkel med skärskivan som är rund, för det blir inte så bra i "kurvorna", den sågade liksom lite bredare än vad jag ville. Men jag gjorde därför hålet några mm mindre än själva formen och använde sedan ett av slipverktygen för att få en perfekt passform för att ställa burken där, så att själva halsen på burken kommer igenom. Då hålls den på plats. Jag behövde inte limma fast burken utan den sitter där ändå, men man kan förstås limma om man vill att den ska sitta som berget.

3. Två konservburkar fick bli öron. Här gjorde jag samma sak som ovan, min son fick hjälpa till att måla formen av burkarna på båda sidor av lådan. Jag skar sedan ut ett hål som var lite mindre än formen och slipade det sista. Jag råkade ändå göra lite för stora hål så jag fick täta även här med piprensarna i silver, för att de skulle sitta ordentligt och inte bli någon glipa. Jag använde även ett av verktygen med en liten vass pigg fram för att göra små hål i burken som ljuset kan skina ut genom. Jag vet egentligen inte om verktyget är gjort för att användas på metall, men det fungerade. Konservburkarna sköts sedan in genom hålen så att bara en del sticker ut, resen är inne i "huvudet". Jag behövde inte limma här heller utan de sitter fast bra ändå.

4. Jag tog bort alla delar som vi förberett och målade lådan i silverfärg. Hobbyfärg från Panduro i silver och så målade vi munnen med svart färg från Beckers. Låt silverfärgen torka innan munnen målas.

5. Vi monterad fast öron, idélampa och ögon. Och borrade två hål för antennerna. När vi placerade ljusslingan i huvudet så drog jag upp några ljus upp i glasburken (idélampan) och ut i öronen (konservburkarna) för att det ska lysa extra bra. Klart!

Ljusslinga med 20 Led lampor, 54 kr. Piprensare (30 cm långa i 20-pack) 36 kr. Hobbyfärg silver 44 kr. Allt från Panduro. Den svarta färgburken från Beckers hade jag hemma och den vet jag inte vad den kostade. Förutom de två batterierna och Dremeln (den kostar 545 kr på NetonNet. Med den kan man göra mycket pysssel, den har 15 olika verktyg för skärning, sandpappersslipning, gravyr mm).

H
är kan du se mitt förra projekt - en bokstavslampa som kostade under hundralappen att göra. 


Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Facebook Twitter Google Plus Google Plus