AlltomBostad

Så grillar du på bästa sätt

Så grillar du på bästa sätt

I takt med att snön tinar bort åker grillarna fram och grillglädjen är som strörst på helgerna när många samlar familj och vänner hemma. Men hur grillar man på bästa sätt?

Oavsett om du grillar på altanen, bakongen eller i trädgården så finns det en del proffsknep att ta till. Det spelar heller ingen roll om du har en kol- eller gasolgrill, det finns metoder för båda.

Saftig kyckling, luftiga morotsfrallor, spröd pizza, mör oxfilé eller grönsaker med bett. Det är maten som avgör vilken av de fyra grillmetoderna du ska använda – det vill säga hur du placerar briketterna eller kolen i din brikettgrill eller hur du tänder brännarna i gasolgrillen.

DIREKT VÄRME
Grillning över direkt värme är perfekt när maten ska tillagas i högst 20 minuter, t.ex. biffar, grönsaker och kycklingfilé. Tänd grillen och lägg maten direkt över värmekällan.

Kol
Fördela de varma briketterna över hela brikettgallret alternativt precis under det du ska grilla – ev. med hjälp av brikettkorgarna.

Gasolgrill
Öppna locket, tänd gasen och skruva upp alla brännarna.
 

INDIREKT VÄRME
Grillning över indirekt värme används normalt vid tillagning i mer än 20 minuter, t.ex. till stora köttstycken som ska ha krispig yta men vara saftiga inuti.

Kol
Fördela de varma briketterna på varsin sida av brikettgallret – ev. med hjälp av brikettkorgarna. Lägg maten mitt på gallret så att den inte ligger direkt över briketterna.

Gasolgrill
Öppna locket, tänd gasen och skruva upp de yttersta brännarna. På en grill med två brännare tänder du bara den ena. Lägg maten på gallret så att den inte ligger direkt över de tända brännarna.
 

CIRKULÄR VÄRME
Metoden med cirkulär värme är perfekt när du ska grilla pizza, paj, bröd, kalkon och andra riktigt stora köttstycken. Fördelen är att det som ska grillas omges av en jämn värme från alla håll. Cirkulär värma kan bara åstadkommas på en klotgrill.

Kol
Fördela de varma briketterna i en ring längs kanterna. Maten lägger du mitt på grillgallret.

Gasolgrill
Använd indirekt grillning i stället.

50/50-VÄRME
50/50 metoden är grillmästarnas och stjänkockarnas favorit. Här kombineras direkt och indirekt grillning och metoden passar bra när du grillar mellanstora stycken. Grilla över direkt värme tills köttet fått en fin yta. Grilla sedan färdigt över indirekt värme. Perfekt för både gasol- och kolgrill.

Kol
Fördela de varma briketterna på ena sidan av brikettgallret. Ev. med hjälp av brikettkorgarna.

Gasolgrill
Öppna locket, tänd gasen och skruva upp brännarna på ena sidan. Bryn maten över de tända brännarna och flytta den sedan till den andra sidan och grilla klart.Av: Annika Rådlund Källa och foto: Weber

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår