Så lyckas du med ampelväxter

Så lyckas du med ampelväxter

Ett bra användningsområde för utplanteringsväxter är amplar. Det finns många roliga växter och färger att välja bland, men hur gör man för att de ska blomma så mycket som möjligt och  inte  torka ut? 

Klassiska ampelplaceringar som utskjutande tak vid t.ex. entréer och balkonger är alltid trevliga, tänk då bara på att här får ampeln inget vatten även om det spöregnar ute.

Placeringstips
Amplar är otroligt vackra att hänga i träd. Många av våra prydnadsträd blommar intensivt under en kort tid på våren och sedan bjuder de på rik grönska under resten av året. En ampel med färgstarka sommarblommor lyser upp vilket träd som helst och ger prakt hela sommaren.

En krok på väggen vid entrén där blomman kan hängas är inbjudande. Det är också roligt att hitta lite mer udda platser, kanske finns det en plats vid cykelförrådet eller utanför soprummet, i slutet av spaljén eller varför inte vid utedasset på landet?

 

Så lyckas du med ampelväxter

• Tänk på ampelns placering. De flesta sorter trivs bäst i vindskyddat läge. Många sommarblommor blommar villigt med mycket sol.

• Vattna regelbundet. Stark sol och vinddrag torkar ut snabbt.

• Rensa bort vissna blommor. Det ger kraft åt plantan att blomma vidare under lång tid.

• Jordvolymen är ofta relativt liten i färdigplanterade amplar. Ju mer jord som ryms i ampeln desto bättre är förutsättningarna för blommorna att utveckla sina rötter och bjuda på rik blomning under lång tid. Det är också lättare att hålla större amplar fuktiga eftersom små jordvolymer torkar ut väldigt snabbt. Välj därför en ampel med så stor jordvolym som möjligt.

• Första hjälpen. Om jorden i ampeln torkat fullständigt kan du ta ner den, ställa den på ett fat med kant och vattna den sakta. Låt vattnet på fatet vara kvar så sugs det upp efter hand. Alternativt kan hela ampeln doppas i en tunna eller balja. Låt ampeln vara kvar i vattnet tills det slutar bubbla. Det är mycket svårt att få en uttorkad ampel fuktig igen om den hänger kvar i luften.

• Semestertips. Innan du åker bort på semester kan du klippa ner dina ampelväxter. De behöver då inte lika mycket vatten eftersom bladvolymen är mindre. Genom att klippa ner dem främjas ny tillväxt och blomningen blir rikare senare på säsongen.

 

Av: Annika Rådlund Källa: Blomsterfrämjandet
Foto: Minna Mercke Schmit/Blomsterfrämjandet

Pensé 'Cool Wave' fungerar både i kruka och ampel. Pensé, Viola x wittrockiana 'Cool Wave' passar perfekt som ampelväxt.

Penséer, Viola x wittrockiana 'Cool Wave' passar perfekt som ampelväxt.

Låt det blomma på höjden, Trädgårdsverbena Glandularia 'Lanai Scarlet with Eye', Lysimachia nummularia 'Goldii' samt småpetunia Calibrachoa 'Noa Double Pineapple'

Färgstark tvillingsporre, Diascia 'Flying Colors Apricot.

Härlig blandning av olika sorter av tvillingsporre.

Sommarblomsplantering med kärlekspelargon 'Calliope Rose Splash' och 'Bright Red' samt trädgårdsverbena 'Lanai Scarlet with Eye' och 'Lanai Limegreen'.

 

Blomsterfrämjandet

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Related articles in Trädgård

Visa alla
Blandningsfri betong!

Blandningsfri betong!

Gjuta egna betongkrukor

Gjuta egna betongkrukor

Blomsterglädje på balkong och terrass

Blomsterglädje på balkong och terrass

Så planterar du rabatter som bina gillar

Så planterar du rabatter som bina gillar

Fem bra tips till grillningen

Fem bra tips till grillningen

Visa alla