AlltomBostad

AoB Bloggen med Annika Rådlund

24 mars 2013

Så minskades förbrukningen under Earth hour i lördags

Dn 23 mars kl 20.30 anordnades Earth Hour runt om i världen, vilket innebär att var än man befinner sig så uppmanas man att stänga av belysning och annan elektricitet under en timme. Earth Hour är till för att uppmärksamma klimatfrågan och anordnats årligen av av WWF -Världsnaturfonden sedan 2008.
Göteborgsföretaget Exibea som utvecklar och säljer energisparprodukterna ELIQ gjorde under årets Earth Hour en mätning på hur mycket användare av energivisualiseringstjänsten. Resultatet av mätningen pekar på att en vanlig användare minskade sin förbrukning med åtta procent  jämfört med lördagen innan under samma timme. Den 16/3 valdes som referens eftersom temperaturen var snarlik över hela landet, till och med något lägre än den 23/3.
Detta visar på att många är engagerade i klimatfrågan, men varför är det inte fler? Åtta procent innebär förstås att energiförbrukningen går ner en hel del, men tänk om siffrorna varit femtio procent istället? Dessutom är mätningen gjord hos folk som installerat energisparprodukter, vilket visar att de redan innnan är engagerade. Hur såg förbrukningen ut hos andra? Kanske var förbrukningen högre där.
Earth hour väcker också tankar till att det här ska man inte bara göra en gång per år, utan varje dag. Varför inte stänga av allting under en timme varje dag. Det blir tyst, lugnt och man kan istället mysa med barnen i familjen, vila eller bara ge sig själv lite tid för reflektion.

Earth Hour /Illustration av Annika Rådlund
Earth Hour /Illustration av Annika Rådlund

Manifestationen Earth Hour går ut på att man släcker onödig belysning och stänger av apparater som ej behövs under en timme.

EliqNyckelord:

Energi

Inspiration

Nyheter

Övrigt

Tips

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår