Så monterar man handtag, knoppar och andra beslag

Så monterar man handtag, knoppar och andra beslag
Med rätt verktyg och noggranna förberedelser kan du enkelt montera dina handtag, knoppar, krokar och andra typer av beslag själv. Här har jag samlat Alla beslag AB:s bästa monteringstips.

Kontrollera först att du har rätt verktyg hemma:
- Blyertspenna
- Skruvmejsel
- Tumstock och ev. vinkelhake
- Vattenpass
- Borrmaskin
- Träborr 4,5 mm alternativt 5,0 mm. Helst en så kallad spetsborr för att undvika att borren glider iväg när du sätter igång.
- Skruv som passar luckans eller lådans dimension. Allabeslag skickar alltid med skruv som passar standardluckor på 16-20 mm.

Dags att montera: 1) Bestäm först var på luckan, lådan, skåpet, väggen etc som handtagen eller knopparna ska sitta. Det finns inga rätt och fel här men ta in ett smakråd om du är osäker.
2) Sedan är det enklast om du skapar och använder en mall, förslagsvis ett tjockare pappersark. Detta för att säkerställa en enhetlig montering när flera beslag ska sättas upp. Om du t ex ska montera handtag på kökslådor är det viktigt att mallen täcker hela luckans längd eller att det finns andra referenspunkter. Du kan behöva göra flera mallar om du har olika dimensioner på kökslådor, köksluckor och skåp.
3) Tejpa upp pappersarket på t ex kökslådan, köksluckan eller den aktuella ytan. Håll beslaget där du vill placera det. Det underlättar att ha en hjälpreda under detta moment. Kontrollmät horisontellt för att säkerställa att handtaget eller knoppen sitter i mitten och mät även vertikalt. Notera måtten på ett papper.
4) Markera sedan beslagets skruvhål på mallen. Du kan även rita av beslagets konturer på mallen.
5) Låt mallen sitta kvar medan du borrar. Borra alltid från luckans eller lådans framsida för att undvika utgångsskador som annars kan uppstå. Ta sedan bort mallen, tejpa upp den på nästa låda/lucka och upprepa proceduren.
Tänk på att vara försiktig när du borrar i badrum och andra våtutrymmen för att undvika att fuktskador uppstår. I många fall kan det vara lämpligare att använda så kallade borrfria beslag som limmas fast. Annars är det viktigt att täta ordentligt med silikon.
Facebook Twitter Google Plus Google Plus