Så sköter du om dina pioner

Så sköter du om dina pioner

Pioner är verkligen bland de finaste trädgårdsblommorna tycker jag, de är dessutom så fina att ha i buketter. Även en enstaka pion i en vas är vackert. I min trädgård har jag en cerise dillpion och en annan sort som det blir väldigt stora rosavita blommor på. Jag gör väl egentligen inget särskilt med skötseln av dem, jag ger dem lite mer ny jord varje vår och höst, och stödvattnar om det inte har regnat på ett tag. Men nu har jag tagit del av trädgårdsmästare Klara Holmqvist tips vad gäller pionskötsel och jag tänkte dela med mig av dem här.

Klaras 5 bästa tips om pionskötsel:
Pioner tycker om en halvskuggig växtplats med några timmars sol om dagen. En halvskuggig växtplats gör att blomningstiden förlängs.
Plantera inte dina pioner för nära träd som utarmar jorden eller för tätt. Bra avstånd mellan plantorna är ca 1 meter.
Pioner tål torka. Vattna inte för ofta och inte direkt på bladen. Dränk jorden ordentligt högst en gång i veckan på nyplanterade plantor.
Plantera dina barrotade pioner på hösten. Krukodlade pioner kan planteras när som helst.
Förökning av pioner görs bäst på hösten genom delning. Pioner går även bra att flytta, de är inte så kinkiga som det sägs. Det viktiga är att man inte planterar dem för djupt, knopparna ska endast vara några cm under jord.

Pioner ska tydligen inte gillas så mycket av rådjur, så det kan ju ockå vara en bra blomma att plantera om man har problem med att rådjur äter upp växterna på tomten. Visste du även att pionen har en egen dag, den 18 juni? Det hade jag ingen aning om, men det är klart att om köttbullen har en egen dag så borde ju denna vackra blomma också ha det...

På Julita gård där trädgårdsmästaren Klar jobbar (som gav tipsen jag skrev här ovanför) så har de bland annat en pionträdgård med närmare 130 sorter! Det vore ju fantastiskt att se. Den ligger i Småland så jag kan tänka mig att pionerna är i full blom där den 18 juni. Min trädgård ligger ju lite högre upp i zonkartan, så där brukar man få vänta lite till.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.nordiskamuseet.se/slott-gardar/julita-gard

Facebook Twitter Google Plus Google Plus