Savoy är sig likt

av: Mumlan Nyhlin

Hotell Savoy i Helsingfors, men den lyxiga restaurangen på 12:e våning, är en riktig designdröm. Alvar Aalto ritade inredningen 1936-1937, och det mesta finns kvar. Trots flera renoveringar har den ursprungliga atmosfären och originalmöbler bevarats.

Det var för Savoy som han ritade den numera klassiska vasen med samma namn, producerad av Iittala. Utiskten över Uspenskijkatedralen, den goda maten och inte minst alla designklassiker gör skäl för ett besök.

2007 valdes Savoy till landets bästa restaurang av Finska Gastronomiska sällskapet. Maten är fantastisk, och ganska dyr. Här kan man bland annat få den speciella rätten vorschmack, som är en blandning av stekt eller kokt lammkött, sill, potatis, ansjovis och lök. På Savoy serveras rätten på klassiskt vis med inlagd rödbeta och saltgurka.

Under lunchen berättade, bland andra, Pekka Timonen, Helsingfors kulturdirektör, om det spännande året 2012. Då är nämligen Helsingfors årets designhuvudstad. De har mycket spännande tankar kring detta, ska bli spännande att följa den resan!

Hotell Savoy, Helsingfors

Foto Mumlan Nyhlin, får ej kopieras.

Facebook Twitter Google Plus Google Plus