Se upp för Ikea-bluff om falska presentkort!

Se upp för Ikea-bluff om falska presentkort!

I flera kanaler har det nu berättats om julbonusen som Ikeas anställda får, och i kölvattnet av detta hoppar det förstås upp en del bovar som rider på vågen att Ikea är ett generöst företag. Bluffen handlar om att de säger att Ikea "delar ut 10 000 presentkort värde 2000 kr/st" och liknande. Om du har fått erbjudanden som detta via mejl eller sociala medier så uppge inte ditt kortnummer! Bluffen är alltså att de tar 20 kr i avgift för att man ska få ut presentkortet på 2000 kr.... det finns säkert fler varianter av detta. Men som Ikea själva uppger på sin hemsida så är detta bara buffel och båg, de skulle aldrig begära ut betalning för en sådan sak, det är alltså personer som olagligt använder sig av Ikeas varumärke och utseende på länkar/hemsidor osv för att lura åt sig folks pengar.


Ikea tipsar om att detta är bra att tänka på :
• Ifrågasätt alltid osannolika erbjudanden.
• Var uppmärksam på avsändare och länkar som ser obekanta ut.
• Språkliga fel såsom felstavningar, konstiga formuleringar och dålig meningsuppbyggnad är indikatorer på oärliga avsändare.
• Vid misstänksamhet, radera mailet utan att klicka på länkar och lämna inte ut känslig information.

Bluffmejl i Ikeas namn kan se ut så här: "IKEA-presentkort värt 2 000 kr - Var snabb eftersom beståndet är begränsad!" Här kan man ju reagera på felstavningen att de skriver beståndet är begränsad och inte begränsat och att man använder ordet beståndet istället för "antalet är begränsat"...oftast är det sådant som man först reagerar på...felstavningar och felsyftningar osv. Det finns säkert flera varianter av dessa mejl och på sociala medier.
Ikea själva har lagt ut information här om vad du ska tänka på och hur du ska gå till väga om du blivit lurad: http://www.ikea.com/ms/sv_SE/kundservice/kontakta_oss/bluffmail.html

Ha en fin dag och kom ihåg: Låter det för bra för att vara sant så är det oftast det! Och som Ikea säger där  i sin information: dela gärna med dig av denna information om bluffmejl för att fler ska slippa drabbas.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Facebook Twitter Google Plus Google Plus