AlltomBostad

AoB Bloggen med Annika Rådlund

30 juni 2011

Sju tips för att varva ner inför semestern

Semestern närmar sig med stormsteg för många av oss. Jag är lite av en work-a-holic som har svårt att både släppa jobbet och att slappa på heltid. Det finns ju alltid någonting att göra! Måla om huset, göra nya planteringar, anlägga grusgångar... men för att få lite extra kraft kan det vara bra att vila ibland och inte känna alla måsten. Om man är utvilad och inte känner sig stressad så är det också lättare att ta tag i olika projekt. Inhouse coacher ger dig här sju tips för att varva ner på semestern. Miljöombyte, planering och att öva dig på att vila innan ledigheten är några av ingredienserna.

1, Byt miljö. Att börja semestern genom att antingen fysiskt byta miljö eller att förändra något i hemmiljön kan underlätta att gå in i semesterläget.
2, En ritual för att gå in i fritidsmode. Avsluta allt som du kan innan semestern eller bestäm dig för när du ska göra resterande arbetsuppgifter.
3, Ambition och planering. Gemensamma semesterambitioner så att alla parter arbetar i samma riktning för att uppfylla semesterplaner. Fundera på vad du vill att din semester ska tillföra. Lära dig nya saker? Vila? Ta dagen som den kommer? Uppleva nytt? Sol, aktiviteter, socialsamvaro eller kvalitetstid? En gemensam bild eller i alla fall utrymme för allas behov under semestern ger bästa resultat för en nöjd semester.
4, Slopa kraven. Kravfylldhet och semesterstress kan göra de flesta sönderstressade. Samtidigt som en understimulans skapar rastlöshet och stress för andra. Hitta balansen och kommunicera med din omgivning.
5, Öva dig på att vila, stänga av jobbet och ta det lugnt under året. Många av oss tror att bara för att det står semester inplanerat i kalendern så ska vi automatiskt kunna ta det lugnt och njuta. Tyvärr lever de flesta av oss hela året genom att hålla koll på vad de ska göra framöver. Man tänker på måsten, planerar saker att göra och stressar mellan olika aktiviteter. Vi blir bra på det vi övar på och det vi övar på sker automatiskt. Av den anledningen har vi ett stort behov att öva oss på att vila, stänga av jobbet och ta det lugnt i vardagen så vi kan göra det när det väl är semester.
6, Perspektiv. Att vara utanför vardagen ger perspektiv och tid till eftertanke och reflektion. Använd semesterperspektivet genom att utvärdera, fundera och visionera om din framtid. Fundera över vad du trivs med, vad du är stolt över och vart du gör dig som bäst? Den självkännedomen hjälper dig att få argument och insikter för att förändra eller vara nöjd med din vardag.
7. Sätt dina egna mål med semestern. Det är lätt att bli medryckt i vänners, kollegors och medias bild av vad man ska och borde göra på semestern. Tänk på att det är din semester du upplever. Vad får du ut mest lust, arbetsglädje och energi av? Vad vill du göra? Vilket syfte vill du att din semester ska fylla? Tid att vara tillsammans med vänner med kvalité eller vill du ha avverkat en lång att göra-lista?

Sjäv vill jag ha lite av allt; vara med vänner, avverka en lång att göra lista, vila och ta dagen som den kommer. Vad du än väljer så hoppas jag att du får det alldeles alldeles underbart!

Sju tips för att varva ner inför semestern

Foto: Annika Rådlund

Inhouse coaching

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår