AlltomBostad
 

Ska du bygga nytt hus?

Ska du bygga nytt hus?

Om du planerar att bygga nytt hus, blir det enkelt att vattensäkra köket och förebygga vattenskada redan från början. Du kan installera de olika skydd som behövs varefter köket kommer på plats.

3 vanligaste ställen i köket där det kan uppstå vattenläckage

  1. Diskbänkskåpet – Placera ett golvskydd under skåpet (ex GD80), då får du ett utlopp under sockeln så vatten kan ledas fram. Lägg in en bänkskåpsinsats (ex B80) i skåpet och täta mot alla rörgenomföringar med hjälp av en tätningssats. Här är det också bra att sätta in en Diaflex rörgenomföring för de slangar som kommer från diskmaskinen.
  2. Diskmaskinen – Under diskmaskinen ska du lägga ett skydd som leder fram vatten vid eventuellt läckage (D60). Det finns också ett kombinationsunderlägg för golv/diskmaskin (ex GD140) då står diskbänksskåpet och diskmaskinen på samma underlägg.
  3. Kyl & Frys - Under vitvarorna ska det ligga ett kondensskydd (ex K60) som kan samla upp och leda fram vatten. Det finns även varianter som är anpassade för att både kyl och frys får plats på samma (K120).

Tänk på att du som ”beställare” ställer krav på din hantverkare så byggregler och krav från försäkringsbolaget uppfylls. Använd endast typgodkända produkter.
Boverkets Byggregler, BBR 6:5334 säger angående dolda ytor:

”Om det finns risk för utläckande vatten och kondens på dolda ytor skall utlopp från dessa ytor anordnas så att vatten snabbt blir synligt”

>Bygga nytt kök Det här behöver du

Läs mer på vår hemsida
Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår