AlltomBostad
 

AoB Bloggen med Annika Rådlund

10 augusti 2013

Skolplansch - helgens loppisfynd!

Jag blev uppringd av en kompis i lördags morse, och hon sa att det var ett måste att jag kom till hennes grannes loppis. Grannen sålde en massa saker efter sin svärmor, som tydligen var en riktig samlare - av det mesta. Bland annat fyndade jag den här skolplanschen med ett indiskt motiv. Den kommer att bli jättfin i mitt nya gästrum som ska ha lite "bungalowkänsla".
På Wikipedia står det så här och den här typen av planscher; "Skolplanscher var ett äldre sätt att med hjälp av illustrationer försöka förmedla kunskap i skolorna. Vanliga förekommande motiv är bland annat växter, djur, årstider, främmande miljöer och historiska händelser och sådant som står i bibeln. De var då snarlika bonader men var uppklistrade på kartong med en upphägningskrok. Den hängdes vanligtvis upp mot skrivtavlan. Det fanns flera storlekar. Skolplanscher var vanliga i folkskolan i Sverige från 1890-talet till 1970-talet. Skolplancherna är idag ett stort samlarobjekt. Några av dem är gjorda av kända konstnärer."
Skolplanscherna har idag ersatts av teknik. Men tänk vad spännande det måste ha varit på den tiden att titta på alla dessa bilder. Då hade man inte sett så mycket videos, filmer, foton, tv-program och inte rest så mycket som man gör idag. Jag gillar det här motivet extra mycket eftersom jag sett elefanterna arbeta på det här sättet i Indien. Fantastiska djur!

Skolplansch India Mobilfoto: Annika Rådlund
Skolplansch India Mobilfoto: Annika Rådlund

Dagens loppisfynd - en gammal skolplansch för 50 kr. Tips: Surfa på nätet efter skolplanscher, de säljs både på Tradera ibland och på olika sälj-sajter. Det finns även företag som gör nytryck av gamla motiv.

Skolplansch.se
 och Vintagefabriken har planscher med växtmotivNyckelord:

Inredning

Inspiration

Privat

Prylar

Tips

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår