Slipp oron – barnsäkra hemmet

Slipp oron – barnsäkra hemmet

Att bli förälder innebär glädje, kärlek – och ständig, malande ängslan. Men många källor till oro kan enkelt undanröjas genom att sätta upp babyskydd och enkla säkerhetslösningar runt hemmet. Här kommer några tips för tryggare småbarnsföräldrar.

– Barn måste få vara barn! De måste få ramla och de måste få slå sig, för det är så de lär sig. Men det gäller att eliminera de saker som kan ge de allvarligaste konsekvenserna, säger Alexandra Gahnström, barnens försäkringsexpert på försäkringsbolaget Trygg-Hansa.

Gahnström hjälper ofta familjer att hitta en bra balans mellan barnens naturliga och viktiga upptäckarglädje och föräldrarnas ständiga oroskänslor.

Bland annat berättar hon hur vissa orosmoment går att bygga eller planera bort utan att barnets nyfikenhet blir lidande. Man behöver dock börja tidigt: vissa saker kan man som blivande förälder ordna redan innan barnet kommit. Till exempel gäller det skötbord, som små bebisar i värsta fall kan ramla ned från.

– Man bör därför alltid ha en hand på barnet när det ligger på skötbordet, så man alltid är nära, eller att man byter på golvet. För den absolut vanligaste olyckan för barn under tre år är fallolyckor, säger Alexandra Gahnström.

Andra tips för att förhindra fallolyckor är att fästa barnets stol i bordet (ett antal olika barnstolar finns av det slaget) eller se till att stolen är tillräckligt trång för att inte barnet ska kunna ramla ur. Invid trappor bör trappgrind finnas ovanför och nedanför trappan.

Det finns också spärrar att sätta fast på öppna fönster, tippskydd till bokhyllor, spärrar till kökslådor, klämskydd till dörrar och kantskydd för vassa hörn. Men man behöver samtidigt inte ”madrassera rummen” för barnen, påpekar Alexandra Gahnström.
– Var med som förälder. Mycket handlar om uppsikt. Sedan kan man inte ha kontroll hela tiden, och man ska heller inte ha det enorma kravet på sig som förälder.

Att barn sätter i halsen är också vanligt, även om endast runt 100 barn per år åker in akut till sjukhus på grund av kvävnings- eller strypningsrelaterade händelser. Många av tillbuden kan avhjälpas i hemmet, och Alexandra Gahnström rekommenderar varmt att man som förälder går en kurs i hjärt-lung-räddning och första hjälpen.

– För då får man lära sig de här sakerna och är förberedd när det händer, påpekar hon. Vi har till exempel ett samarbete med ett företag som heter Life in Mind. Man ska kolla så utbildaren jobbar enligt HLR-rådets riktlinjer.

För att förebygga att barnet sätter i halsen bör man se till att det sitter still när det äter. Det bör också få öva att äta och tugga, helst med en förälder som sitter med.
 

Giftiga ämnen, som tändvätskor, diskmedel och mediciner, bör ställas undan högt upp. Man kan också ha numret till Giftinformationscentralen nära till hands (se faktaruta).

– Brännskador är vanliga. Det vanligaste är att man bränner sig på varma vätskor, som kaffe, te eller vatten när man lagar mat. Så drick inte kaffe med barnet i knät, och ha full koll över kastruller på spisen.

Ett av de allra viktigaste råden när det gäller barns säkerhet i hemmet är att aldrig lämna barnen ensamma när de badar.

– Det får man aldrig göra. För det går så fort, säger Alexandra Gahnström med eftertryck.

Även om dessa råd, och det hårda allvaret bakom dem, kan verka skrämmande för nyblivna föräldrar, är det samtidigt viktigt att ha roligt och mysigt med barnen. Och sunt förnuft räcker faktiskt väldigt långt.

 Vanligaste barnolyckorna i hemmet
• Varje år skadas omkring 60 000 barn i eller kring hemmet.
• 20 000 av dessa barn är i åldern 1-3 år.
• Fallolyckor är den vanligaste olycksorsaken. 11 000 barn mellan 1-3 år skadas i fallolyckor varje år i eller kring bostaden.
• Brännskador är också vanliga. Varje år bränner och skållar sig ungefär 2 700 barn, 0-17 år, så allvarligt att de behöver uppsöka en akutmottagning.
• Av dessa barn är 1 400 stycken, 53 procent, under tre år.
• Ungefär 2 500 barn skadas varje år i eller kring bostaden genom att de klämmer sig, skär sig eller blir stuckna av insekter med mera.
• Cirka 600 barn per år skadas genom fall från skötbord.
• Knappt 600 barn i åldrarna 1-3 år råkar varje år ut för olyckshändelser med förgiftning som följd.
• Knappt 100 barn om året råkar ut för hinder i andningsvägarna vilket medför att de behöver uppsöka en akutmottagning. • Drunkning är den vanligaste dödsolyckan bland barn i åldern 1-6 år.

Källa: Trygg-Hansa



Om olyckan är framme
Ifråga om brännskador bör man snabbt förhindra att skadan blir värre. Släck elden. Ta inte bort fastbrända kläder då det kan skada underliggande vävnad. Smärtan kan lindras genom att spola huden med svalt vatten direkt efter att man har bränt sig. Använd aldrig is eller snö för att kyla.

Om ditt barn har råkat få i sig något som du misstänker kan vara giftigt kan du ringa dygnet runt, året runt, till Giftinformationscentralen på 010-456 67 00. Gäller även hud- och ögonstänk. Vid verkligt akuta fall bör du ringa 112.

Om barnet har fallit och slagit sig bör man bland annat kontrollera så det inte fått hjärnskakning. Man bör kontakta sjukvården om barnet blir illamående eller slött efter att ha slagit i huvudet.

Om barnet klämt sig bör man hålla den klämda kroppsdelen i högt läge. Kontakta sjukvården om smärtan och svullnaden inte ger med sig.

Källor: 1177 Vårdguiden, Giftinformationscentralen



Barnförsäkring
Barn i Sverige är försäkrade när de är på sin förskola eller skola. De exakta villkoren varierar dock mellan olika kommuner. Skolans försäkring ger heller inte ersättning vid sjukdom för barnen, bara skador.
Man kan teckna gravidförsäkring, som gäller sex månader efter att barnet är fött. Men man bör alltid så tidigt som möjligt teckna en riktig barnförsäkring, eftersom denna bara täcker skador och sjukdom som har inträffat från det att försäkringen började gälla.


Man kan jämföra olika barnförsäkringar på Konsumenternas.se:
https://www.konsumenternas.se/forsakring/olika-forsakringar/om-barnforsakringar/jamfor-barnforsakringar

Källor: Konsumenternas.se, Svenska Dagbladet

 

 

Text och foto: Joakim Rådström
Bilder i toppen: Getty Images

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips