AlltomBostad
 

AoB Bloggen med Annika Rådlund

5 september 2014

Soffa på hjul - drivs med hjälp av en Xbox handkontroll

Några ingenjörsstudenter från Australien har precis presenterat en soff-robot på hjul... Vilket skulle möjliggöra att man inte behöver kliva upp från soffan för att till exempel hämta popcornen till filmen. Då kan man helt enkelt rulla ut hela soffan till köket, om man har tillräckligt stor plats vill säga. Under soffans träram sitter ett stålchassi som är utrustad med fyra speciella hjul som använder roterande valsar för att möjliggöra att soffan kan roteras. Motorerna är kopplade till en central styrenhet, som används för att hantera soffan hastighet och regulatorn kommunicerar också med en Raspberry Pi, en kreditkortsstor dator, som ligger i ett av armstöden. Sen är det bara att styra med sin Xbox handkontroll.
Uppfinningen har sporrat en ny omgång av idéer hos ingenjörerna, som nu funderar på att göra en kylskåpsrobot också, som man ska kunna kalla på kylen så kommer den. Perfekt, man behöver alltså aldrig gå någonstans. Kylskåpet kommer till soffan eller tvärtom.

RoboCouch Foto: Leilah Schubert
RoboCouch Foto: Leilah Schubert

Studenterna provkör RoboCouch som drivs med hjälp av en Xbox handkontroll. Nu undersöker de möjliga forskningsprojekt som skulle kunna förbättra hjulets dragkraft på ojämn eller mycket brant terräng. I framtiden kan man kanske åka soffa till jobbet? Det dröjer nog innan Ikea nappar på den här idén, men vem vet hur våra möbler ser ut i framtiden.

 

UNSW-RoboCouchNyckelord:

Inredning

Nyheter

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår