AlltomBostad

AoB Bloggen med Annika Rådlund

7 mars 2014

Spabadet med lägst energiförbrukning

Folkpool har låtit göra ett oberoende test hos Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP). Uppdraget gick ut på att kontrollera hur mycket energi som faktiskt går åt till att driva ett bad under ett helt år. Nordic Impulse DP som är Sveriges mest sålda spabad, fick det bästa resultat som har uppmätts när det gäller energiförbrukning för spabad i Sverige (nu vet jag inte om alla spabad i Sverige har testats). Badar man två gånger i veckan året runt, gör man som ägare till ett Nordic Impulse DP av med 2 210 kWh/år. I pengar innebär det att kostnaden blir 1 686 kronor/år (beräknat på 76,29 öre/kWh, priset taget från www.elpriser.se i februari 2014) vilket är ungefär 16 kronor per badtillfälle.

Nordic Impulse DP/Folkpool
Nordic Impulse DP/Folkpool

Spabadet Nordic Impulse DP, här i cederträ, har lägsta energiförbrukningen av alla testade svenska spabad. Ett badtillfälle kostar cirka 16 kr.

Så här genomfördes testet på Nordic Impulse DP: Utgångspunkten var att badet används två gånger/vecka året runt. Temperaturen i baden ställdes in på +7 °C vilket är årsmedeltemperaturen i Stockholmstrakten. De fylldes med kallt vatten och uppvärmningsfasen mättes också till +38 °C.
Testet motsvarar bad i 30 minuter med jetpumpar på full effekt i 15 minuter och sedan 15 minuter i stand-by läge. Därefter ytterligare 15 minuter med jetpumparna i full effekt med locket av för att simulera dosering av klor. Energikostnaden för uppvärmning vid tre vattenbyten ingick också.

Rekommenderat cirkapris  för Nordic Impulse DP är från 44 900 kr.

FolkpoolNyckelord:

Nyheter

Övrigt

Tips

Trädgård

Utomhus

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår