AlltomBostad

AoB Bloggen med Annika Rådlund

22 oktober 2016

Test av robotdammsugaren Dyson 360 Eye

Nu har jag haft möjljighet att testa Dysons robotdammsugare som kommer ut i butik i november. Man kan säga att det är lite av dammsugarnas Rolls Royce. Snygg design och ny teknik i en liten lätt (mycket lättare än vad jag trodde) apparat. Jag gillar ju inte när saker är för krångliga att förstå sig på, och det var verkligen inte den här. Man tar helt enkelt upp den ur lådan och det medföljer en liten platta som fungerar som laddningsstation som man bara pluggar in i väggen. Sedan ser man på lampan på roboten när den är färdigladdat och sedan är det bara att trycka på start.

Jag testade den idag hemma hos mina kompisars föräldrar för vi skulle ändå dit på besök, och då kunde det ju vara trevligt att de fick en dammsugning utan ansträgning. Dessutom har de stora rum och trösklar mellan rummen så jag ville se hur den arbetade då.
Roboten har så kallade larvband under så den kan gå framåt i samma hastighet hela tiden, och den kommer lätt över trösklarna. Sen går den runt i olika riktningar (den har ett eget uppbyggt mönster) så den kör bara på av sig själv. Den körde av hallen, köket och vardagsrummet på 1,5 timme och då gick den tätt intill alla stol- och möblelben och under alla möbler där den kunde rymmas under (under kökssoffan, fåtöljerna, hyllor mm). Under den här tiden fastnade den två gånger, en gång för att jag inte hade lyft upp långgardinerna som hängde ner på golvet så den körde fast där, samt på ett lite högre metallunderrede under en av stolarna. Den klättrar ju liksom på så att då stegrade den sig och sen kunde den inte komma ner själv, men nästa gång den var vid samma stol då kom den ner själv från den där metalldelen som var mot golvet.

Så jag tror att det är bra om man är hemma då man dammsuger första gången ifall den stannar upp någonstans, sen vet man att det är bäst att man plockar upp skor med skosnören och sådant från golvet som den skulle kunna fastna i så kan den köra på när man är på jobbet eller är på affären, skolhämtning eller annat.
Nu tyckte jag att deras golv såg väldigt rent ut, men i själva uppsamlaren (som är genomskinlig) så såg man att den var fylld nästan till 3/4 då den var klar!

Dyson 360 Eye Robotdammsugare Foto: Annika Rådlund
Dyson 360 Eye Robotdammsugare Foto: Annika Rådlund

Dyson 360 Eye går själv tillbaka till dockan då den behöver laddas. Med sitt 360 graders "vinkelsyn" så ser den hur terrängen ser ut så att den tillexempel inte faller ned för en trappa.

Det finns en app som man kan ladda ner på telefonen och därifrån kan schemalägga dammsugningen, jag testade inte appen eftersom minnet på min iphone är full för tillfället..

Roboten ska även ha en avancerad filtrering där den fångar upp allergener och avge renare luft. Det kunde jag förstås inte heller testa, men den var helt luktfri i alla fall.

Dysons digitala V2-motor roterar upp till 78 000 varv/minut, så den är kraftfull, trots sin kompakta storlek. Den har två sorters borst på snurran under och det är för att den ska kunna borsta upp både från mattor och golv. Jag vet inte hur fluffiga mattorna kan vara, kanske den inte funkar på ryamattor, men på heltäckningsmattor och på vanliga stora mattor som man har i vardagsrummet så funkade den bra.

Roboten kostar 9 199 kr på dyson.se så lite dyrare än en vanlig dammsugare är de förstås, men man slipper å andra sidan göra jobbet själv och man slipper köpa dammsugarpåsar.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.
 

 

www.dyson.seNyckelord:

Elektronik

Nyheter

Övrigt

Prylar

Tips

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår