Tips för en getingfri sommar utan insektsgift

Tips för en getingfri sommar utan insektsgift
Medan saneringsföretag tillsätter alla resurser för klara årets getingrekord så meddelar man från Aspåsen i Habo att de har haft en getingfri sommar. Hur kan det komma sig undrade jag då eftersom gården ligger mitt i naturen.
- Vi har hört att många lider av en getingsommar, själva skulle vi ta bort ett begynnande getingbo för några veckor sedan men när vi kom dit hade någon annan hunnit före. Hela getingboet var utrivet av ett vildlevande djur som också bor här trädgården berättar Niklas Johansson.

Vilket djur då undrar jag?
- Den största och mest fredliga getingen av dem alla, Bålgetingen. Svarar Niklas. Bålgetingar var tidigare mycket sällsynta och upptagna på den nationella rödlistan över hotade och minskande arter. Det är en stor geting som bygger sina kupor inne i håligheter. Naturligt främst i gamla döda träd. Eftersom det finns få sådana i våra skogar var alltså bålgetingen hotad.

Både Ellen Nystedt och Niklas Johansson är naturmänniskor, Ellen driver ett turist & äventyrsföretag som utgår från gården. Niklas som är enotomlog & ekolog är hjärnan bakom besöksträdgården som alltså är i stort sett helt fri från getingar och är helt fri från bekämpningsmedel och ett paradis för både människor, insekter och många fåglar. Under bilden har jag lagt in deras bästa tips, det låter onekligen som bra förslag.

Ellen och Niklas tips för en getingfri sommar utan insektsgift:
Döda aldrig en bålgeting. vanliga getingar är deras favoritmat.
Sätt upp många fågelholkar i trädgården och skogarna runt huset.
Ha många döda träd och och stolpar som inte är gjorda av tryckimpregnerat trä runt gårdsmiljön, borra många små hål i olika storlekar i dessa.
Spara barnens sandlåda fast de vuxit ur den eller köp en säck sand och häll ut i ett skyddad söderläge för att skapa "bibäddar" och bra platser för steklar att bo på.
Förstärk trädgårdens motståndskraft mot problemarter genom att ha många blommande perenner, spara blomsterrika områden där ni inte klipper gräset förrän i augusti.
Ha frukträd, blommande buskar, buskage och ställen där fåglar kan hitta mat och skydd.


Tur och Natur

Facebook Twitter Google Plus Google Plus