AlltomBostad

Trä i lantlig trend

Trä i lantlig trend

Just som vi har målat om den sista trämöbeln trendigt vit så gör träfärgen entré igen. Stefan Nilsson från Trendgruppen meddelar att den kommande trenden är furu - till och med bröstpanelen är tillbaka.

Stefan Nilsson är helt säker på att majoriteten av oss kommer att inhandla något av furu till hemmet det närmaste året. Trätrenden hänger ihop med den lantliga bondestilen.

- Fru Obama började direkt att påta i trädgården när hon gjorde entré i Vita huset. Bondetrenden handlar om längtan till landet - till och med jordbruksredskap kommer in i hemmen. Det ska vara pinnstolar och det ljusa Skandinaviska träslaget, säger Stefan Nilsson på Trendgruppen.

I köket, där vi på 90-talet skyltade med olivoljor, ska vi nu exponera grönsakerna. Vackert upplagda grönsaker och andra ekologiska, närproducerade råvaror imponerar mest.

- Tid är den nya skrytfaktorn. Den som har tid att baka bröd vinner. Stenugnsbakat är ju så inne nu.

En annan trend kallar Stefan Nilsson för Urban Velvet. Namnet är han extra stolt över, det låter som en spännande parfym. Det handlar om en förortskänsla i dämpad färgskala, manligt och alvarligt.

- Grått ska det vara. Grå väggar, grått betonggolv, grå möbler, gärna skinn och läder i möblerna.

50-talet är också inne. Hela den amerikanska 50-talsromantiska stilen med vitt staket runt huset, pastelliga färger som vi ser kring trendiga cupcakes och vackra gamla burkar.

- Även 80-talet är på väg tillbaka. Och det naiva eller ironiska där man inte riktigt vet vart gränsen går. En glasflamingo tycker jag absolut att du ska köpa. Det finns en uppsjö av möbler och produkter som ligger på gränsen mellan naivt och ironiskt. Det är svårt att avgöra om de skämtar, säger Stefan Nilsson.

Han tycker att var och en får bestämma var man vill stå, hur mycket man väljer att följa med i trenderna. De föds i Milano, London, Paris och New York. Sedan kommer de ganska snabbt till innekretsar i Stockholm för att spridas ut över landet.

- Min mamma är hopplöst otrendig. Jag brukar säga att när hon har förstått att något är inne så har det blivit ute.

Årets färg turkost håller kanske året ut för att avlösas av en ny färg. Så än hinner du plocka fram dina turkosa kaffekoppar. Då kan du också rota fram 50-talshyllan i trä, ta fram 80-talsprylarna, helst något på gränsen mellan naivt och ironiskt (vad som helst duger alltså) och måla fondväggen grå.

- Fondväggen är inte ute än för min mamma har ännu inte fixat en sådan, avslutar Stefan Nilsson.

Stefan Nilssons trendspaning
1. Nya bondespelet – längtan till landet.
2. Urban velvet.
3. 50-talsfuturismen.
4. Naivitet – ironi.
5. Turkost.


Text: Jenny Marcuson. Foto: Mumlan Nyhlin och Trendgruppen.

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår