AlltomBostad

Trappor och regler

Trappor och regler

Om du bygger nytt bostadshus så gäller BBR (Boverkets Byggregler). Det reglerar allt från trappbredd (minst 900 mm) till var det måste sitta handledare på väggen och hur räcken ska utformas för att bli så säkra som möjligt. Om du däremot renoverar ett gammalt hus så är den gamla trappan ofta väldigt smal och brant och utrymmet kanske inte erbjuder så mycket mer. Då är det ok att sätta in en ny trappa som enligt BBR kanske är för brant men du ökar ändå säkerheten i o m att du får en trappa med bra stegutslagning och med godkända räcken både i trappan och på plan två. Bygger du ett fritidshus med loft så är det faktiskt ok med en loftstege som tar mindre golvyta än en ”riktig trappa” men som förstås aldrig blir lika behaglig att gå i.

Vad som alltid är detsamma, oavsett typ av hus, är att väggar och golv måste tåla belastningen av en trappa. Se till att du alltid har väggar reglade med träreglar och inte lägger golvvärme där trappan ska fästas i golvet så är du en god bit på väg! Observera att olika modeller har olika krav på infästning och väggar så kolla först om du t ex tänker dig en trappa som på bilden ovan där stegen fästs direkt i väggen då krävs lite extra av väggarna i trappshaktet.

Funderar du på att byta trappa i ditt hus eller kanske bygga helt nytt i flera våningar så kan du läsa lite mer om hur det går till på vår hemsida:.

Läs mer på vår hemsida
Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår