AlltomBostad

Trendspaning hösten 2017

Trendspaning hösten 2017

Inredningstrender kommer och går och när man siar om inredning så kanske det egentligen är tendenser man pratar om. Man kan helt enkelt "se åt vilket håll det lutar". Vi har hört oss för bland olika branschproffs vad de tror kommer att vara inne i höst och vinter.

På flera presentationer under året har det pratats om att oroligheterna i omvärlden gör att vi söker trygghet, vilket särskilt speglar sig i vårt sätt att inreda just nu. Vi boar med textilier, letar oss tillbaka till 60-talet och bryr oss om familj och vänner. Vi umgås gärna i hemmet kring mat och dryck. Så säger även Hanna Wendelbo som tillsammans med By On presenterar en trendspaning över höstens influenser.

– Förutom att vi väljer att investera mer i vårt hem så ser vi tydliga tendenser på hur vi letar oss tillbaka till rötterna – både vad gäller ekologiskt och hållbart som att 60-talet och art deco gör intåg, säger Hanna Wendelbo.

Textiler, kuddar och mattor får en viktigare roll när vi inreder för en ombonad och mysig känsla. Vi letar oss tillbaka till tryggheten genom retro inslag och vi prioriterar ledighet och att umgås med familj och vänner. Just därför får sällskapsytor ett viktigt fokus när vi inreder.

– Vi ser också mörkare och murrigare miljöer där vi gärna tar in staden och den urbana känslan i vår inredning, säger Hanna Wendelbo.

– Vi tror inte på att ett hem ska följa en viss inredningstrend eller stil utan den ska bestå av saker du ser och blir kär i, först då blir den personlig och äkta. Därför gillar vi att ha med överraskande detaljer och oväntade kombinationer i våra kollektioner. Saker som väcker en känsla och gör oss glada, säger Beatrice Lindgren, inköpschef på On Interiör.

Dekorationer och blommor
Under hösten hos Blomsterlandet blandas rustika material med hemmagjorda detaljer. De menar också att nu värnar vi om traditioner, sparar gamla recept, söker gammaldags sorter på växter och skriver ner mormor och morfars gamla odlingstips. Vi tar en titt i backspegeln- det får vara en stor del av framtidshorisonten.

Golvtrender
Naturmaterial och gediget hantverk är fortsatt i fokus, ser man även hos företaget Tarkett. Intresset för trägolv med en rustik, personlig karaktär håller i sig. En trend i trenden är nya sätt att mönsterlägga trägolv. Det kan handla om att blanda plankor av olika bredd, att lägga träriktningar mot varandra för att få ytterligare struktur eller att lägga brädor diagonalt i rummet.

Hemmamys och retro är det som gäller nu. Här muggar från By Ons kollektion Rustic Fairytale.

När mörkret och kylan kommer ökar efterfrågan på hemmamys och braskaminer. Den effektiva braskaminen har gått från att vara en räddare mot höga elkostnader till att också bli en snygg och viktig inredningsdetalj. Foto: Contura

Att ha det mysigt och ombonat hemma med textilier blir allt viktigare. Här en detaljrik säng från Thomas Smide.

Retrotrenden håller i sig, en kristallkrona blir som pricken över i:et i inredningen. Dessa två kommer från Krebs.

Ett trägolv från Tarkett. Träriktningarna har lagts åt olika håll i Noble Ek Broadway, så att ett vackert kvadratiskt rutmönster framträder i det trendigt bruna golvet. Rutornas struktur framhävs med borstning och hårdvaxas sedan.

Gedigna material och en tillbakablick på forna tider. Dekorationssvampar i trä och fotogenlykta från Blomsterlandet.

Vi boar med textilier i retrofärger och Art Deco  är en stil som kommer tillbaka mer och mer. Bord och textiler från ByOn ur deras höst och vinterkollektion Retro Chic.

 

Av: Annika Rådlund
Källa/foto :ByOn, Blomserlandet, Contura, Golvbranschen, Krebs, Tarkett och Thomas Smide,