Undvik vinterskador i fritidshuset

Undvik vinterskador i fritidshuset

Vintern är på ingång och för många fritidshusägare har det blivit dags att bomma igen. Men att lämna huset obebott under de kalla vintermånaderna medför risker, och det är viktigt att vara noggrann med stängningsrutinerna.

Det finns ungefär en halv miljon fritidshusägare i Sverige och många används inte på vintern, eller i alla fall bara under en begränsad tid. Därför är det viktigt att förberedelserna, inför den kalla perioden när temperaturen går under minusstrecket. Bland de skador som kan drabba sommarhus är fukt- och vattenskador både de vanligaste och de klart mest kostsamma för fritidshusägare.

De senaste tio åren har försäkringsbolagen i snitt gett ersättningar om närmare 300 miljoner kronor per år för vattenskador, enligt statistik från Svensk Försäkring.

Omkring hälften av skadorna inträffar mellan oktober och april, då många sommarstugor står tomma. Och eftersom skadorna många gånger upptäcks sent kan de bli omfattande.

- Var noga när du stänger av vattnet. Stäng av huvudkranen, öppna handfatskranar, töm varmvattenberedaren, och frostskydda golvbrunnar, handfat och toaletter. Många lämnar underhållsvärme på i kök och badrum, men det kan ge en falsk trygghet. Strömavbrott är nämligen inte helt ovanliga i fritidshustäta områden, och då kan det frysa till snabbt, säger Josefin Hamilton, ansvarig för skadeförebyggande arbete på försäkringsbolaget If.

Brand och åskoväder är andra vanliga skadeorsaker. I snitt kostar de husägarna strax över 200 miljoner kronor per år.

-Det är bra att ha som rutin att dra ut alla kontakter ur vägguttagen innan man stänger igen huset... Har man ett äldre fritidshus är det också viktigt att se över eldragningarna och vid behov be en elektriker byta uttjänta kontakter och kopplingar, säger Josefin Hamilton.

Vatten som fryser expanderar och kan förstöra både rör, kopplingar och kranar. Om ett vattenrör under golvet till exempel spricker så kommer det att läcka ut vatten där när temperaturen sjunker igen.

Tips för att undvika skador på fritidshuset

Inomhus
Stäng av huvudvattenkranen, öppna alla vattenkranar och spola ut det vatten som finns i rören. Då begränsas skadorna om rör eller annat skulle frysa sönder och orsaka läckage. Gör detta även om du har underhållsvärme i huset.
Rensa och frostskydda golvbrunnar och vattenlåsen i handfat och golvbrunnar genom att hälla i rödsprit. Blanda 1 del vatten, 1 del rödsprit så klarar det ner till 28 minusgrader.
Vattentoaletter bör tömmas på vatten. Stäng av vattnet och spola tills cisternen och toaletten är tom. Häll i lite rödsprit i vattenkröken och spolcisternen så att det vatten som blir kvar inte fryser.
Töm varmvattenberedaren som annars riskerar att frysa sönder.
Öppna luftventilerna för att säkra god luftcirkulation och motverka fukt- och mögelangrepp.
Om huset är vinterbonat eller isolerat – ställ in underhållsvärme på minst 10 grader.
Om huset är oisolerat rekommenderar vi att värme och el stängs av helt under vintern samt att du stänger av huvudvattenkranen. Placera ut råttgift. Kom ihåg att lägga fram en tydlig påminnelse till dig själv och andra.
Häng undan madrasser, kuddar och täcken som möss och råttor gärna använder som bomaterial.
Dra ur alla elledningar från vägguttagen.


Utomhus
Rensa hängrännor, annars finns risk för vattenskador på fasad och grund.
Täck över skorstenen för att undvika vattenskador inomhus. Men se till att luft kan cirkulera.
Placera avledningsrännor från stuprörens mynningar, för att leda bort regnvatten från huset.
Kontrollera att alla fönster och dörrar är stängda och låsta.
Stäng källarluckor och se till att det inte finns några andra öppningar som skadedjur kan ta sig igenom. Tänk på att en mus kan tränga sig in genom hål på 6-8 mm.

Om stugan ser obebodd ut så kan tjuven tänka att det är fritt fram. Se til att det inte finns stöldbegärliga saker som står ute i trädgården, samt inomhus - som kan ses genom fönstren.

Skydda mot inbrott och stöld
Töm huset på värdesaker och stöldbegärliga föremål.
En båt som står uppställd på tomten är lätt att stjäla. Se till att den är försedd med godkänt lås.
Lås in båtmotor, räddningsbåt, elektronisk utrustning och andra lösa inventarier från båten. Läs mer om förvaring av båtmotor.
Gå en sista runda i huset och kontrollera att du inte lämnat något som är stöldbegärligt. Be också gärna någon granne gå och se till huset då och då, om du själv inte har möjlighet. Detta gäller särskilt efter storm, kraftigt regn och vid ovanligt kallt väder.
Och glöm inte att ge grannen ditt telefonnummer.

 

 

 

Av: Annika Rådlund Källa: If
Foto: Getty Images

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips