AlltomBostad

AoB Bloggen med Annika Rådlund

30 juli 2015

Vackert med vit marmor i köket -om man sköter det rätt

En av de mest klassiska och genom tiderna mest använda marmoren är den vackra vita italienska. Har man någon gång bott på ett bättre hotell i södra Europa så har man upplevt ett badrum helt i marmor...fantastiskt!
Lätt att hålla rent, hållbart och det håller även stilen för evigt känns det som. I Sverige är det dock inte lika vanligt med helklädda badrum på det sättet. men det är väldigt vackert med en skiva kring handfatet i marmor.
Här har jag hittat några bilder på Carrara Marble som är en jämn ljus sten med mörkgrå ådring. Marmor är ju en natursten som utmärker sig med sin unika färg och sitt mönster, så en marmorskiva ser inte exakt likadan ut som en annan. Då det är ett poröst material som absorberar vätska rekommenderas det inte till kök, däremot passar det bra i badrum. Men se så fint det är i ett kök! Bänkskivorna i kök är slitstarka endast vid riktigt och regelbundet underhåll. Så städar du nitiskt (vinfläckar, oljefläckar, tomatsås osv)- då är det här bänksivan i köket för dig.

Marmor - Carrara Marble
Marmor - Carrara Marble

Marmor har de vackraste naturliga färgskiftningar som gör det möjligt att framställa bänkskivor som är ensamma i sitt slag. Diapol har priser från 5475 SEK /m²

Skivorna går att få med olika kanter, rund, nosformad, vattenfall och så vidare hos Diapol.

De här råden hittade jag på Stenskivor.se -  hur man tar bort fläckar på marmor:

 Fett/olja
Fett/oljefläckar ska avlägsnas så snabbt som möjligt för att förhindra att fett/olja tränger ned i stenen.
Fläckarna torkas torra med papper och tvättas med lösningsmedel som sedan sugs upp av papper eller absorberande medel.
Lösningsmedlet kan vara lacknafta, thinner/cellulosaförtunning, aceton eller blyfri motorbensin (95 oktan).
Sitter fläcken djupare används pastametoden (se nedan). Skölj med Allrent i brukslösning.

Pastametoden: Metoden innebär att det aktuella lösningsmedlet blandas med ett absorberande pulver, t.ex. krita, bentonitlera eller potatismjöl, till en pasta. Denna läggs på fläcken, som eventuellt först fuktas med lösningsmedlet. Pastan får ligga kvar tills den torkat, varefter den borstas bort och ytan tvättas med vatten. Prova först på liten yta. Vid behov upprepas behandlingen. 

Olje-/lackfärg
Använd thinner eller terpentin i kombination med papper och därefter i pastaform. Eftertvättning med ammoniak i vattenlösning vid behov.
Fläckborttagningsmedel: Följ skyddsföreskrifterna noga!

Lösningsmedel som inte skadar naturstenen: Thinner = Cellulosaförtunning, Blyfri bensin, motorbensin (95 oktan,) Aceton, Lacknafta, Terpentin, T-röd (sprit), Etylacetat EDTA neutral (i bl.a. tvättmedel), Ammoniak, Polishbort. Tvätta noga med Allrent i brukslösning efter användning av medlen.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.Nyckelord:

Kök

Tips

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår