AlltomBostad

Vad är det för skillnad på möss och råttor?

Vad är det för skillnad på möss och råttor?

Råttor och möss kan orsaka stora skador i en fastighet och de förökar sig snabbt, på några månader kan de vara flera hundra. Det gäller att bli av med dem så snabbt som möjligt eftersom deras gnagande på elledningar kan orsaka bränder och råttor kan dessutom sprida sjukdomar.

"Husmusen" kan vara nog så söt att titta på men det är inte roligt om de kommer in i fastigheten. Hittar de en partner så bildar de familj snabbt - och familjen växer på bara några månader. Det är främst under de kalla årstiderna som de söker sig inomhus och de kan bygga bo i väggar, madrasser, täcken, lådor med kläder och annat. Möss och råttor är lika många sätt, de tillhör båda gruppen gnagare, men det finns också en del som skiljer dem åt.

Husmusen (Mus musculus) bygger gärna sina bon i väggar, på vindar eller under golv. Muskroppen blir ungefär 8–9 cm lång och svansen är cirka 9 cm. Under ett år föder honan omkring 3–4 kullar med 4–8 ungar i varje kull. Husmusen är allätare, men tycker bäst om frukt, frön, gryn, mjöl, spannmål och spannmålsprodukter.
Den mindre skogsmusen (Apodemus sylvaticus) och den större skogsmusen (Apodemus flavicollis) lever helst i naturen. På hösten kan de söka sig in i våra hus för att få värme och föda inför vintern. Den mindre skogsmusen blir ungefär 8–10 cm lång, medan den större blir 9–13 cm lång. Honorna föder upp till 4 kullar om 4–7 ungar per år.
Skogsmössen föredrar nötter, skott och knoppar, men kan även livnära sig på stearin och tvål.

En mus tar sig in genom ett 6–7 mm litet hål. Det är ungefär som diametern på en penna. En mus kan hoppa 30 cm.
En mus blir könsmogen efter tre veckor. Ett experiment med 24 möss (12 hanar och 12 honor) resulterade i att antalet möss blev 2 000 efter åtta månader.
 

Brunråttan (Rattus norvegicus) är mycket större än musen och blir mellan 20–30 cm lång, utan svans. Svansen är cirka 15–23 cm lång. Råttorna gräver ut gångsystem där de bor och förvarar sin mat. Ungarna är könsmogna redan vid 2–4 månaders ålder, vilket innebär att råttorna kan föröka sig mycket snabbt. Ett råttpar kan därför ge upphov till mellan 800 och 1 000 ungar per år.

Det är viktigt att täta håligheter i huset så att gnagarna inte tar sig in. Om man tycker att det är svårt att veta var man ska täta så tipsar företaget Nomor som också arbetar med Skadedjurskontroll att man kan använda ROT-avdraget för att anlita en tekniker som identifiera håligheter och brister i byggnaden som behöver tätas. Genom tätningar med repellerande skum och galvaniserat nät och andra material så hålls gnagarna utanför fastigheten.

Läs mer om hur du kan hålla gnagare borta från huset här.

Text: Annika Rådlund
Källa: Anticimex och Nomor Foto: Anticimex och Getty Images
 

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår