AlltomBostad

AoB Bloggen med Annika Rådlund

12 maj 2013

Var tredje är oroad över storleken på bolånet

Skulder upp över öronen? Ja, då är du nog inte ensam. Enligt en undersökningen Bo & Låna 2013 som SBAB har gjort så är var tredje oroad över storleken på bolånet. Stigande bostadspriser har gjort att det blivit allt svårare att ta sig in på bostadsmarknaden samtidigt som många blir alltmer skuldsatta.Rapporten visar att fler jämför boräntor innan de väljer bank - men de flesta lägger ändå bolånet hos banken de redan är kund hos. Var fjärde får ändra livsstil om boräntan stiger tre procentenheter och tre av tio tycker att lånen är stora jämfört med inkomsten. Om du står i startgroparna för att ta ett bostadslån - se över vad månadskostnaden blir. Kanske villan för 10 miljoner inte är helt rimlig ändå även om den är fantastisk? Lånen ska betalas även om man blir sjuk och får sänkt inkomst någon månad. Och det viktigaste för att lyckas pruta på räntan är inte inkomst eller utbildning, utan att ställa frågan.

Foto: Annika Rådlund
Foto: Annika Rådlund

Storstadsborna är fast i sina bostadsrätter eftersom det är svårt att få ett hyreskontrakt. Stigande bostadspriser har gjort att det blivit allt svårare att ta sig in på bostadsmarknaden samtidigt som svenskarna har blivit alltmer skuldsatta.Det oroar inte bara Riksbanken, utan även var tredje svensk som regelbundet oroar sig över storleken på bolånen. Det visar SBAB:s årliga undersökning Bo & Låna som genomförs i samarbete med TNS SIFO.

(lägenheterna på bilden har inget samband med texten)

 

 

SBABNyckelord:

Bostäder

Ekonomi

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår