AlltomBostad

Varannan person planerar flytt

Varannan person planerar flytt

Varannan person planerar att byta bostad de närmaste fem åren. De allra flesta ratar köpcentrum och vill hellre bo nära grönområden men med närhet till kommunikationer och matbutiker. Samtidigt är det också viktigt att bostadsområdet är tryggt och har ett bra rykte. Det visar Skanskas senaste undersökning.

Hela 47 procent planerar att flytta de kommande fem åren. Det visar en riksrepresentativ undersökning genomförd av Kantar Sifo på uppdrag byggbolaget Skanska. Högst upp på önskelistan står natur och grönområden, det uppger 56 procent av de svarande. Därefter följer goda kommunikationer, närhet till matbutiker och jobb. Att bo nära köpcentrum och lekplatser är däremot inte så viktigt.

– För oss som bostadsutvecklare innebär det att det går att utveckla nya områden i utkanten av städerna. Men det ställer högre krav på samplanering av bostäder och infrastruktur för kollektivtrafiken måste också fungera, säger Magnus Lambertsson, marknads- och försäljningschef på Skanska Nya Hem.

Närhet till matbutik och paketombud i topp Kantar Sifo-undersökningen visar även att matbutiker toppar listan över vilken typ av verksamhet vi helst bor nära. Hela 64 procent svarar nämligen det. Samtidigt vill en av tre bo nära ett paketombud. Gym, förskola samt skola och apoteket hamnar också högt upp på listan. Inte helt överraskande hamnar nattklubb i botten.

Varannan person planerar flytt inom närmsta fem åren.


Det här värdesätter vi högst att bo nära:
1. Natur/grönområden 56 %
2. Kommunikationer 44 %
    Matbutiker 44 %
3. Jobb 31 %
4. Sjö/hav 24 %
5. Dagis/förskola/skola 17 %

De här verksamheterna bor vi helst nära
1. Matbutik 64 %
2. Paketombud 33 %
3. Gym 26 %
4. Förskola/skola 24 %
5. Apotek 22

Har du planer på att köpa eller byta bostad inom de närmsta 5 åren?
Ja, jag planerar att köpa bostadsrättslägenhet 16 %
Ja, jag planerar att köpa villa/radhus 16 %
Ja, jag planerar att flytta till hyresrätt 8 %
Ja, jag planerar att byta bostad på annat sätt 7 %
Nej 43 %
Vet ej 11 %

 

 

Av: Annika Rådlund Källa: Skanska och Kantar Sifo
Foto: Getty ImagesOm undersökningarna
Den riksrepresentativa undersökningen genomfördes av Kantar Sifo med ett statistiskt säkerställt urval över hela landet med 1 000 respondenter. Undersökningen genomfördes i januari 2018.
Skanskas kundundersökning Bopanelen består av över 2 000 bostadsköpare med varierande ålder och livssituation. Undersökningen genomfördes januari 2017 och totalt ingick 898 svarande.

 

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår