AlltomBostad

Varmställ stugan inför sommaren

Varmställ stugan inför sommaren

När det är dags att ge liv åt sommarstugan kan det antingen vara fyllt glädje eller kantat av bekymmer från vintern. De allra flesta skadorna i fritidshuset är frost- och fuktrelaterade. Skadorna uppkommer främst om stugan inte varit uppvärmd under vintern, eller att vatten- och avloppssystem har frusit sönder.

Se över detta för att förebygga och upptäcka eventuella missöden;
Fuktskador Se extra noga under diskhon/vasken, här är det vanligast att fuktproblemen uppstår. Annars är det vanligt att doften avslöjar ett fuktskadat rum. De som vistas i stugan har förmodligen vant sig med lukten så var uppmärksam på besökarnas åsikter om doften. Se också efter om innertaket är missfärgat, det kan tyda på både frukt inifrån eller att taket inte håller tätt och att regn och smältvatten tagit sig in. Förenkla med en fuktvarnare.

Eldstad Finns det en kamin eller en kakelugn i fritidshuset, se till att den är sotad och i gott skick – skorstenen och rökkanalerna ska vara täta. Många olyckor inträffar när man tänder den första brasan efter ett uppehåll. Brandvarnare, eldsläckare och brandfilt bör finnas i närheten.

Värme och Vatten Starta vattenpumpen och kontrollera att ventiler och packningar har hållit för minusgraderna. Se över pumpens skötselråd för att försäkra sig hur man går tillväga efter en längre tids avstängning. Fyll på vatten i toaletten och i varmvattenberedaren, manuell påfyllning kan vara nödvändig.

Fönstren Om färgen släpper runt fönstren, särskilt på nedre delen av rutan, är tätningen i dåligt skick. Om fönstret istället immar är det en indikation på att ventilationen är dålig.

Fasad Om det finns sprickor i putsfasaden är det läge att göra en fuktmätning eftersom det bildas fukt i sprickorna som kan sprida sig. För att hålla fasaden ren och i gott skick rengör stuprör och hängrännor med jämna mellanrum. Då rinner inte vattnet ner över husfasaden.

– Fuktskador är ofta ett besvär eftersom få tänker på att sommarhuset behöver vara uppvärmt några grader även under vintern. Om man inte vill ha strömmen inkopplat finns nu vinteruppvärmning med enkla solpaneler. Alternativet är att besöka fritidshuset ofta för att upptäcka eventuella skador och hinna åtgärda dem i tid, säger Johan Saxne, Informations- och marknadschef Bauhaus Sverige.

Att ett fritidshus drabbas av en vattenskada på grund av sönderfrysta ledningar är trots allt ganska ovanligt. Det är dock ingen tröst för dem som kommer tillbaka till sitt sommarställe på våren och upptäcker att sommaren som kommer, redan är förstörd på grund av att en vattenledning sprungit läck.

– Det kan bli väldigt stora vattenskador och väldigt dyrt, såväl för husägaren som för oss, säger Magnus Bratt, vd Dina Försäkringar Gefle-Sandviken.

En frysskada betraktas som en oaktsam händelse och innebär att självrisken blir betydligt högre än vid en vanlig skada. Men den stora kostnaden är oftast åldersavdraget. Många stugor är gamla och inredningen och installationerna har hängt med så pass länge att åldersavdraget på till exempel golv, vitvaror och tapeter som tagit skada i direkt samband med läckaget, gör att ersättningen blir låg. Åldersavdrag är något alla försäkringsbolag tillämpar och är inredningen gammal kan det bli dyrt att åtgärda, faktiskt mycket dyrare än själva skadan i sig.

Av: Annika Rådlund Källa: Bauhaus och Dina försäkringar
Foto: Annika Rådlund och Bauhaus

Nu är det hög tid att göra i ordning sommarstugan efter den kalla årstiden. När fritidshuset ska varmställas är det viktigt att undersöka så att vintern inte lämnat efter sig några ovälkomna skador.

 

Bauhaus
D
ina försäkringar

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår