Vedums kök

Vedums kök
Förra veckan var jag alltså i Vedum, för att hälsa på just Vedum Kök & Bad. Det var verkligen intressant och lärorikt att få gå runt på fabriken och följa en köksluckas väg genom produktionen, från råvaruintag till lastning av färdigt kök. Självklart hann jag inte med att följa ett och samma kök hela vägen, det tar ett par veckor för ett helt kök att bli klart.

De har satsat mycket på att effektivisera och förbättra, men vissa delar går inte att automatisera. Exempelvis så slipas alla målade luckor för hand, och då menar jag verkligen för hand! Med kloss och sandpapper. Det är en kvalitetsåtgärd som tar tid men också ger ett bra slutresultat. Alla kök görs på beställning och i slutet av produktionslinan plockas alla delar till respektive kök ihop.

Vedum har en tydlig miljöprofil, som märks både i produktionen och på produkterna. Alla deras köksstommar är Svanenmärkta och man har under de senaste åren jobbat hårt med att få ner sina utsläpp, främst från måleriet. Alla spillbitar som blir vid tillsågningen av luckor och stommar återanvänds. Tillsammans med allt spån som sugs upp ur luften hamnar i en pelletsmaskin. Där göra alltså pellets som sedan automatiskt förs över till en stor värmepanna. Hela fabriken är självförsörjande på värme, förutom under semestrarna när produktionen minskar. Deras eldning ger också värme till byns ålderdomshem och skola, så de har kunnat minska sitt oljeberoende. Är inte det klimatsmart?!

Jag som tidigare jobbat med produktionsfrågor blev förstås mäkta imponerad och intresserad av alla maskiner som låter, pyser och rör sig. Just kombinationen mellan det autmatiserade och de faktum att mänsklig handpåläggning fortfarande behövs känns extra spännande! Känner också en liten förtröstan i att vi människor på någotvis alltid kommer att behövas...

Tyvärr fotade jag inget i fabriken, men däremot blev det ett par mobilbilder i utställningen, som är inhyst i bygdens gamla kvarn. Superhäftig lokal! Jag fick en guidad tur av Marianne, som är marknadschef på Vedum Kök & Bad. Hon säger se att vi blir allt mer modiga i våra val, köken blir mer personliga och mer färgstarka. Härligt (säger jag som just satt in ett vitt kök)! Retrotrenden tycks hålla i sig och bänkskivor med mönster som Virrvarr (hurra, ett rätt till mig!) och hela diskbänkar syns allt mer. Hon berättade också att de märker av att vi kunder är mer pålästa och mer intresserade av miljöaspekten. Smarta lösningar, som extra djupa bänkar och lådor, jalusiluckor, smarta och lättstädade lådinredningar och plats för källsortering, kommer också starkt. En annan rolig trend som vi diskuterade var de stora, fräscha, välplanerade och snygga tvättstugorna som börjar dyka upp och efterfrågas. Men det får bli ett eget inlägg, framöver.

Tog tåget hem från Vedum, i värsta snökaoset. SJ höll vad de lovade och jag var på toppenhumör när jag kom hem, full av en massa nya idéer, inspiration och kunskap. Att verkligen se hela produktionsprocessen var verkligen spännande, men lika kul var det att få se fotostudion där katalogen fotas och den omtalade Kvarnen med utställning och minihotell. Klicka på bilden om du vill komma till Vedums hemsida. Foto Mumlan Nyhlin, får ej kopieras.

Facebook Twitter Google Plus Google Plus