AlltomBostad

AoB Bloggen med Annika Rådlund

22 augusti 2015

Vilka regler gäller när man ska bygga en trappa?

Boverket har tagit fram regler och lösningar som krävs för att en trappa ska vara säker att gå i. Så förutom att ta sig från en våning till en annan så gäller det förstås att man kan göra det på ett smidigt sätt.
Några grundläggande råd är:
För att trappan ska få en säker utformning bör man ta hänsyn till trappans lutning och längd samt måttförhållandet mellan trappstegens höjd och djup. Lutningen i gånglinjen bör inte ändras inom samma trapplopp. Enstaka trappsteg med avvikande höjd bör inte förekomma. Där det inte går att undvika bör trappstegen tydligt markeras. Stegdjupet i trappor bör vara minst 0,25 meter, mätt i gånglinjen. För utformning av ramper se avsnitt 3:1422. Trappor som är bredare än 2,5 meter bör delas i två eller flera lopp med räcken eller ledstänger.

För mer ingående råd läs mer på Boverkets hemsida.

Trappan Nordic Light   Foto: Moderna trappor
Trappan Nordic Light Foto: Moderna trappor

Det finns många olika typer av trappor. Den här trappan som heter heter Nordic Light har sidostycken i stålplåt och passar till exempel lika bra i den moderna villan som i en lägenhet. Den här finns i rak, L-form och i U-form med eller utan vilplan hos Moderna Trappor.

Moderna Trappor
Boverkets regler

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.Nyckelord:

Bygg

Detaljer

Övrigt

Tips

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår