AlltomBostad

AoB Bloggen med Annika Rådlund

22 maj 2016

Vilka sorters impregnerat trä ska man välja?

Det finns ett flertal av olika märkningar för virke som man kan använda utomhus, till terrasgolv, bryggor och så vidare. Nu har jag läst på bland informationen från Svenskt trä vad som gäller. Det finns fyra träskyddsklasser för kvalitetskontrollerat, impregnerat trä i bygg-och trävaruhandeln och det ska vara det här som gäller:

NTR/M för konstruktioner i havsvatten (salthalt 0,5 – 3,0 procent) på västkusten, men kan även användas i mark eller vatten där konstruktionen utsätts för extrema påfrestningar.
NTR/A för virke i permanent kontakt med mark, sötvatten eller bräckt vatten, samt i konstruktioner, även ovan mark där personsäkerheten kräver att den inte försvagas eller som kan vara svåra att inspektera eller byta ut, som till exempel staket- och stängselstolpar och bryggor.
NTR/AB för virke som är utsatt för väder och vind eller kondens, men som inte är i kontakt med mark eller vatten, som till exempel trall, staketspjälor och trädgårdsmöbler.
NTR/B för färdiga utvändiga snickerier - som till exempel fönster och ytterdörrar.
 

Impregnerat virke Foto: Svenskt trä
Impregnerat virke Foto: Svenskt trä

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.
 

www.svenskttra.se

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår