AlltomBostad

Vinterstängning av poolen

Vinterstängning av poolen

Detta är en allmän beskrivning av vinterstängning. Läs även separata instruktioner anpassade för Er utrustning. Poolen stängs av när vattentemperaturen sjunker under +10°C.

Markpooler

 1. Gör rent poolen noggrant med bottensugen. Vid behov skrubba väggen vid vattenlinjen för att smutsen inte ska missfärga liner.
 2. Testa vattnet och justera pH vid behov (ideal 7,2-7,6) Om klor har tillsatts i bräddavloppet måste cirkulationen gå kontinuerligt minst 12 timmar innan den stängs av.
 3. Backspola sandfilter minst två minuter för att försäkra dig om att sanden är riktigt ren. Smuts som ligger kvar bildar en hård kaka som kan vara väldigt svår att avlägsna.
 4. Samtliga apparater utomhus tömmes på vatten genom att dräneringspluggar skruvas ur. Viktigt! Försäkra er om att värmeväxlare, värmepump, solfångarpaneler m.fl. är helt tomma på vatten. (värmare etc. i rostfritt stål skall alltid tömmas även om de är monterade i frostfritt ytrymme för att eliminera korrosionsskador).
  Pumpmotor samt annan känslig elutrustning plockas bort och förvaras torrt inomhus. 
 5. Alternativ 1 (gäller endast om pumpen är monterad under vattennivån):
  Sänk vattennivån under bräddavloppet. Efter att pumpen tagits bort låt slangen från bräddavloppet vara fri så att regnvatten kan dräneras. Annars samlas vatten i breddavloppet vilket leder till att den fryser sönder.
  Alternativt 2:
  Behåll vattennivån, bräddavlopp och inlopp ska pluggas med vinterpluggar (gäller om pumpen är monterad över vattennivån). Ta bort flottör och korg från bräddavloppet och fyll på med frigolit som tar upp is-expansionen. Lämplig frigolit är vanlig vit porös frigolit som tar upp isens fryskraft.
 6. Lampan ska demonteras och lampinsatsen placeras med vikt i påse på poolens botten alternativt läggas på poolkanten. Tänk på att om lampan placeras på poolkanten att ingen kan tända lampan i misstag. Utan vattenkylning brinner lampan.
 7. Ventiler tas bort vid maskinrum och förvaras frostfritt. Vinterpluggar ska inte användas om rör från inlopp och bräddavlopp inte kan dräneras ut.
 8. Nu är det dags att tillsätta algdräpare enligt instruktioner på flaskan.
 9. Täck över poolen med Folkpools vintertäckning eller vinterplåtar. Vintertäckning och vinterplåtar klarar snö laster för zon 2. (ca 30-50cm). Större mängder måste avlägsnas. Båda finnas att köpa hos Folkpool återförsäljare. Pooltak fungerar också som vintertäckning. OBS! Tänk på att pooltaket inte klarar mer än 10 cm blöt snö. Om större mängd snö samlas måste man sopa bort denna.
  Andra poolöverdrag skall inte användas på vintern. Dessutom gäller för Pool-Guard att tryckrören skall tömmas varefter överdraget skjuts ihop.

 

Pooler ovanmark (Gardenpool-typ)

Folkpool rekommenderar att pooler ovan mark skall tömmas till marknivån, spara dock alltid 30 cm vatten i linerpooler. Sparas 30 cm vatten så hamnar vattennivån under lampan vilket hindrar isen från att spräcka denna.
Om vattnet trots detta bevaras skall så kallade frysblock användas (antal ex 4x8 pool krävs ca 42 block som läggs i ring längs poolväggarna.) OBS! Vid detta förfarande kan inte Folkpool garantera ett fullgott frysskydd detta leder till att garanti på frysskador inte gäller. Detta sätt är dock under utvärdering och har hitintills visat sig fungera tillfredställande men vi vet ännu inte vad som händer vid en längre period med riktigt låga temperaturer. Lampan demonteras och lampinsatsen placeras med vikt i påse på poolens botten

Vinterplåtar

Bästa skydd för både pool, människor och djur är Folkpools kraftiga vinterplåtar. Om presenning används ska den vila på vattenytan med extra slack och får sedan frysa fast. Pooltältet Solbåge kan användas på vintern. Det ska spännas upp ordentligt och måste borstas av vid rikliga snömängder. Andra poolöverdrag bör inte användas på vintern. Pool-Guards tryckrör ska tömmas varefter överdraget skjuts ihop.

Vinteröverdrag

Nytt för i år är Folkpools vinteröverdrag. Det är ett starkt vävt överdrag som släpper igenom vatten. Överdraget spänns upp med kraftigt gummiband runt om. Överdraget kan med fördel användas som standardöverdrag året om.

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår