Blomstrande trädgårdsmässa

Allt Om Bostad

Kan man odla hjortron hemma i trädgården? Hur blir man av med mördarsniglar? Och hur grillar man miljövänligt?
På Nordiska Trädgårdar finns 380 utställare, 38 trädgårdsföreningar, 15 idéträdgårdar och 130 föredragshållare som utbildar och inspirerar.

Se våra utställningar:

Växter & blommor Grillar Utomhusbelysning

Det blommar för fullt på Stockholmsmässan, där Nordiska Trädgårdar, Nordens största trädgårdsmässa som äger rum 10-13 april, pågår. Vårlökar, blomfröer och sticklingar varvas med härlig blomsterprakt, pelargonförsäljning och trädgårdsmiljöer. Flera av landets mest välkända trädgårdar och parker finns med på mässan med små idéutställningar. Liseberg har mässans största idéträdgård med vattenfall, en jättemagnolia och en skogspark.

Men det går även att odla på en lite yta - om man inte har en hel park till sitt förfogade. Årets balkong- och terrassutställning har elva deltagare som visar hur mycket en så liten yta kan användas till och den ger inspiration till alla som har allt från en pytteliten vädringsbalkong till en marklägenhet. Mer närodlat än på balkongen kan det knappast inte bli! Besökarna får rösta på sin favorit och på söndag koras en vinnare. Då utses också bästa trädgårdsbok 2007.

Intresset för koloniträdgårdar ökar. I Storstockholm finns ett 80-tal föreningar, där Skarpnäck är den största med cirka 500 medlemmar.
- De senaste 10-15 åren har det varit en stor efterfrågan på kolonilotter. Många vill ha ett sommarställe på nära håll, dit de kan gå på kvällen och slippa vara beroende av bil för att ta sig dit, säger Gösta Blomqvist i Koloniträdgårdsförbundet.

I montern bredvid koloniträdgårdarna finns Riksförbundet Svensk Trädgårdar som organiserar 177 trädgårdssällskap med sammanlagt 30.000 medlemmar. Förbundets sekreterare Elisabeth Svalin Gunnarsson presenterar imponerande fakta kring svenskarnas odlingsintresse. Det finns 2,5 miljoner hemträdgårdar i Sverige. Den totala trädgårdsytan som är odlingsbar är hela 300 000 hektar. Det motsvarar 428 571 fotbollsplaner!

Varför är det så roligt att odla?

 - I en värld där allt går väldigt fort är det skönt med en stressfri plats där vi kan vila och njuta. En trädgård är en oas för själen. Vi behöver grönt omkring oss för att må bra, både fysiskt och psykiskt, säger Elisabeth Svalin Gunnarsson. 

- Att odla är också lättare än exempelvis att bygga. Alla kan så något och få uppleva magin när det lilla fröet växer till en stor gröda som vi kan lägga på tallriken.

Ett annat alternativ är att lägga grönsakerna på grillen! Att grilla är en av svenskarnas favoritsysslor på våren och sommaren. Men vi har nog inte tänkt på att både grillar, tändvätskor och kol kan vara miljöskadligt.
- Det säljs 4000 ton tändvätska i Sverige på ett år. Ett miljövänligare alternativ är Looftlighter som ser ut som en hårtork men är en elektrisk tändare som man håller mot kolen, berättar Kent Sandqvist i Bromma Järnaffärs monter. Elkostnaden ligger på tre kronor för hundra tändningar.

- Gasolgrillarna säljer något mer än kolgrillar. I pengar mätt står gasolgrillarna för 70 procent av försäljningen och kolgrillar för 30.

Något annat som vi svenskar älskar är pelargoner. I många av montrarna visades och såldes pelargoner. Dessutom utsågs Årets Pelargon. Sportjournalisten och pelargonfantasten Lasse Anrell förättade avtäckningen när Tulpanpelargonen offentliggjordes som årets vinnare.

Varför älskar vi svenskar pelargoner?

- Pelargonen är tålig och lätt att lyckas med. Det finns också en stor variation av färger. Pelargonen har funnit med i den svenska kulturen länge och tillhör den svenska traditionen, säger Jonny Reese från Reese Handelsträdgård i Enköping.

I montern hade de byggt upp en myr med hjortronbuskar.
- Det går att odla hjortron hemma i sin egen trädgård, säger Jonny Reese som sålde hjortronplantor av hon- och hankön.

I väntan på våren kan man botanisera på Nordiska Trädgårdar så att man är startklar när värmen kommer.


Text & Foto: Susanne Mattsson


Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Trädgård

Visa alla
Gjuta egna betongkrukor

Gjuta egna betongkrukor

Blandningsfri betong!

Blandningsfri betong!

Blomsterglädje på balkong och terrass

Blomsterglädje på balkong och terrass

Så planterar du rabatter som bina gillar

Så planterar du rabatter som bina gillar

Fem bra tips till grillningen

Fem bra tips till grillningen

Visa alla