AlltomBostad

AoB Bloggen med Annika Rådlund

Ska du bila under sportlovet? En PET-flaska och gummimattor kan vara bra hjälpmedel

Planerar du att lämna bostaden och åka till fjälllen eller hälsa på släkt och vänner under sportlovet? Om du tar bilen...gå igenom denna checklista först (se den under bilden). 
Jag har själv blivit stående en gång efter vägen inför ett påsklov och det var INTE kul. Jag lyckades rulla bilen utanför det vita strecket men det kändes ändå inte alls säkert. Mycket trafik som bullrade förbi, det tog flera timmar innan bärgningsbilen kom och det blev KALLT i bilen.
Om man är vid motorvägen så ska man inte kliva ut i trafiken - det är såklart livsfarligt. Bärgningsbilarna brukar ha en skyddsbil som ställer sig som ett skydd mellan din bil och trafiken, när de väl är på plats. Jag hade flera varningstrianglar i bilen så jag fiskade snabbt fram en den gången då bilen strejkade. Den ska man placera cirka 50-100 meter bakom bilen så att bakomvarande bilar ser den i tid och saktar ner.
Kör du fast uppe i fjällvärden är en PET-flaska med grus och bilens egna gummimattor bra hjälpmedel. Grus och mattor kan ge bättre grepp för däcken. Mycket kan vara självklart när man är i de norra delarna av Sverige, men om man varit söderöver ett tag där vägarna varit snöfria en längre tid så är det lätt att man glömmer bort att ha bra utrustning i bilen. Kolla igenom checklistan här nedanför och kör försiktigt!

Kör säkert och packa bilen rätt innan du ger dig iväg  Foto: If
Kör säkert och packa bilen rätt innan du ger dig iväg Foto: If

Ifs checklista för bilister under sportlovet:
• Se till att ta med följande i bilen:
- Snöskyffel och en plastflaska grus - om du kör fast
- Varningstriangel och reflexväst
- Bogserlina och startkablar - om du behöver hjälpa andra
- Varma kläder och filtar - för att hålla värmen


• Packa takboxen rätt. Kolla takets maxlast (vikt för takräcke, takbox och last) och var noga med att inte lasta den för tungt.
• Om du har en kombibil använd lastnät eller ett lastgaller. Tänk på att vid en kollision i 50 kilometer i timmen väger en 20-kilos resväska ett ton. Tung last ska placeras så långt fram i bilen som möjligt.
• Var utvilad, ta god tid på dig och rasta ofta.
• Anpassa hastigheten till väglag och trafiken – håll avstånd.
• Använd vinterdäck med minst 4 mm mönsterdjup
• Testa frysskyddet i kylaren, vid behov fyll på med glykol som klarar temperaturer ner till 30-40 minusgrader
• Välj en säker väg. Var extra försiktig på de stora turistvägarna till fjällen. Transporterar du skidor på takräcket, använd alltid skidfodral eftersom vägsalt och sand kan förstöra utlösningsmekanismen i bindningarna.
• Se till att kärlet med spolarvätska är fyllt, ha gärna med en färdigblandad i reserv.
• Journumret till ditt försäkringsbolags vägassistans bör läggas in i mobilen före avfärd – du hittar det på respektive bolags hemsida


www.if.se
Här kan du se trafikläget: http://trafikinfo.trafikverket.se/LIT/#url=Vagtrafiken/Karta

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

 

Nyckelord: Övrigt | Tips | Utomhus

Permalink


Veckans favorit - golvmatta med infravärme för frusna fötter!

Här har jag hittat en bra pryl för oss som ofta fryser om tassarna - en golvmatta med infravärme! Perfekt om man till exempel har ett kallt kontor, kommer till en kall stuga om kvällen och till äldre som ofta är lite extra frusna (som jag då - man kan tro att man närmar sig 70 med tanke på hur frusen jag är). Man kan även använda den om man har skor på sig och den kan även användas för att torka skor i hallen. Smart!

Golvmatta med infravärme Foto: Infrawaves - Green solutions
Golvmatta med infravärme Foto: Infrawaves - Green solutions

Golvmatta från Infrawaves - Design by Sweden på 180 watt som mäter 50 x 80 cm och den har en termostat med timer som går att ställa på mellan 10 och 60 grader. Priset ligger på 1 574 kr och den finns hos Infrawaves: http://www.infrawaves.se/news/golvmatta-med-infravarme

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Detaljer | Elektronik | Nyheter | Övrigt | Presenter | Prylar | Tips

Permalink


Nya sagolika tapeter från Rebel Walls

Den 2 februari lansserades en ny tapetkollektion från Rebel Walls. Storytime, som kollektionen heter, har motiv från sagoböckernas värld och passar perfekt in i barnrum och i rum för lekfulla vuxna. Kanske blir den här typen av fondvägg även kul i hobbyrummet, tvättstugan eller hallen? I ett tapetmönster står jättelika svampar på rad, i ett annat kan man se djurens värld både över och under mark. Kolla även in tapeten med madrasser på hög i olika mönster - kanske i Prinsessan (på ärtens) rum eller i syrummet?

Storytime - tre sagolika tapeter Foto: Rebel Walls
Storytime - tre sagolika tapeter Foto: Rebel Walls

Jättelika svampar, madrasser i lager och skogens djur blir verkligen ett blickfång på väggen. Priserna ligge på 295 kr/kvadratmeter hos Rebel Walls, satsa på en vägg och ta ha enfärgade tapeter på de andra vägarna tycker jag. Då kan man ju ta lite billigare tapeter på övriga väggar om man kostar på en lite extra.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.rebelwalls.se

Nyckelord: Arbetsrum | Inredning | Nyheter | Tapet | Tips

Permalink


Årets bästa möbler - i ELLE Decoration Swedish Design Awards 2017

Under Designveckan i Stockholm delas alltid designutmärkelsen ELLE Decoration Swedish Design Award ut i 15 olika kategorier. De som fick pris för bästa möbel och bästa utemöbel var de här, en soffa i klassisk Howard-stil och en robust utemöbel som passar de flesta uteplatser och trädgårdar.

Årets bästa möbler - i ELLE Decoration Swedish Design Awards 2017

ÅRETS UTEMÖBEL: (bord och bänk) Overlap, TAF Arkitektkontor, Skagerak
Möblerna har underrede av lackerad metall och sits respektive skiva av rejäla plankor av obehandlat cederträ som ska bli bara blir vackrare med åren. Det något strama metallunderredet tillsammans med de rustika plankorna skapar en fin kontrast, bordet och bänken passar bra ihop, men de gör sig även bra var och en för sig.

ÅRETS MÖBEL: (soffa) Mr Jones, Alexander Lervik, Adea
När Alexander Lervik tog fram soffan, ville han modernisera den klassiska Howard-soffan med förfinade strikta och nättare linjer. Inspirationen av soffan samt Alexanders ungdomsidol, synthpopartisten Howard Jones. Nu var min idol på 80-talet också Howard Jones (jag till och med klippte mitt hår som han!) men jag kan inte se någon synth i den här soffan.... Men den känns modern trots att det är en traditionell modell och den finns i ett flertal olika färger så att den passar i princip till alla inredningsstilar.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

 

Både utemöbeln och soffan finns hos bland annat Lännamöbler www.lannamobler.se

Nyckelord: Inredning | Inspiration | Nyheter | Tips | Utomhus | Vardagsrum

Permalink


...och så var det ju det där med blå väggar!

På möbelmässan., Stockholm Furniture & Light Fair, så hade inredningsstylisten Lotta Agaton inrett årets trendutställning. I år hade den fått namnet Contrasts och i den ville hon påvisa kontraster mellan färg, form och textur. I övrigt så ville hon också visa att idag är det inte så står skillnad mellan till exempel ett hem och ett kontor, eller en butik. Hon vile påvisa att det inte finns några gränser och att vi kan använda färg på oväntade sätt och framförallt inte ska vara rädda för att använda färg.
Det jag gillade mest var den här blå väggen, de strikta möblerna i metall och brunt blir så snygga framför den, och svartvita tavlor poppar liksom ut från väggen med den kontrasten som det blir.

Jag har sett mörkblå väggar på fler ställen på senaste tiden och det är så himla snyggt! Och då menar jag inte någon "svenskaflagganblå" eller "himmelsblå" uten den här lite tyngre mörka blå färgen. Även mörkt blågrön färg är så snyggt, och då ska man våga gå loss även på lister och dörrfoder tycker jag. Vill man ha tapet på väggarna kan man satsa på den där mörka färgen på dörrarna, och listerna. 

Trend exhibition 17/18 av Lotta Agaton på Furniture & Light Fair Foto: Annika Rådlund
Trend exhibition 17/18 av Lotta Agaton på Furniture & Light Fair Foto: Annika Rådlund

Nu är det inte vitt och fräscht som gäller - nu är det blått är flott! Mörka blå kulörer på väggar, dörrfoder, lister och/eller dörrar ger en fin kontrast mot möbler i metall, ljust trä, läder eller ljusa färger. Även helt svarta möbler till kan bli läckert.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.stockholmfurniturelightfair.se

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Mässor | Sovrum | Tips | Vardagsrum

Permalink


Blomstertrappan är tillbaka!

I takt med att den gröna trenden med fler växter inomhus har svept över oss så kommer det förstås en hel del möbler och prylar som matchar den trenden. Små växthus att ha inomhus, amplar att hänga i taket och i fönstret, blompiedestaler och växtlampor. Nu har det även dykt upp en ny modernare form av blomstertrappa. Den här har tre hyllplan i ask och den nedersta hyllan är djupare för de större krukorna ska få plats där. Den är designad av den svenska inredningsarkitekten Sara Szyber för Design House Stockholm.

Blomstertrappa från Design House Stockholm Foto: Design House Stockholm
Blomstertrappa från Design House Stockholm Foto: Design House Stockholm

Blomstertrappan från Design House Stockholm ser ut att vara väldigt lättplacerad, den är ju inte jättestor utan mäter 65×53×78 cm. Kanske perfekt i en vrå som på bilden där man annars inte kan ha så mycket, eller på en inglasad balkong, under ett fönster eller vart som helst egentligen. Den är tillverkad i ask och pulverlackat metal. Cirkapriset ligger på 1975 kr. Säljs hos Design House Stockholm.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.designhousestockholm.com

Nyckelord: Blommor | Inredning | Nyheter | Presenter | Textil

Permalink


Ny sittkudde med avtagbar klädsel från Fogia

Eftersom jag är en praktiskt lagt person så gillar jag möbler med tvättbara klädslar, ni vet ju hur soffor och fåtöljer kan se ut annars efter ett tag... Även om man inte har barn som kladdar så blir det ändå solkigt efter ett tag, speciellt ljusa möbler. Ni kan ju tänka er en vit soffa som man sätter sig i med ett par nya blå jeans på sig....
Det är som sagt var bra om saker och ting går att tvätta.

Igår drog Designveckan igång i Stockholm och ett av företagen som visade upp sina nya alster var det svenska möbelföretaget Fogia. Det visade bland annat upp nyheten Poppy – en sittpuff formgiven av Nina Jobs. När hon tog fram formen till den så hämtade hon inspirationen från valmoblomman och därifrån kommer då förstås även namnet.
Fogia och Nina Jobs mål med Poppy har varit att skapa en lättmöblerad och flyttbar sittmöbel som fungerar i alla rum som ett alternativ till en stol. Väldigt snygg tycker jag!

Poppy från Fogia formgiven av Nina Jobs för Fogia Foto: Annika Rådlund och Fogia
Poppy från Fogia formgiven av Nina Jobs för Fogia Foto: Annika Rådlund och Fogia

Sittkudden Poppy med design av Nina Jobs finns i två storlekar: 70 cm eller 90 cm. Sitthöjden är 45 cm. Den finns som standard i två olika kviltade tygkvaliteter, och tre olika färger av respektive tygkvalitet. Rekommenderat cirka pris från 6 980 kr.
På den övre bilden kan man se en liten pappmodell som hon arbetade med när hon designade sittpuffen.

Återförsäljare är bland andra: Fogia Collection, Länna Möbler, Svenssons i Lammhult, NK Classic Home och Olsson & Gerthel.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.fogia.se

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Prylar | Tips | Vardagsrum

Permalink


Domo - snyggmöbler till uteplatsen

I vår lanserar Domo en ny möbelkollektion för utomhusbruk i rostfritt stål. Riktigt snygga och stilrena möbler som är anpassade för att tåla väder och vind. Domo lanserar även i vår två andra produktnyheter- Domo Shelf samt en rektangulär bänk - Domo Bench. . Domo Bench ingår även i nya Outdoor-kollektionen. De nya produktnyheterna finns i tre olika färgval, svart, vit och grå. Snyggt, snyggt, snyggt!

Domo lanserar Outdoor Collection Foto: Domo Design
Domo lanserar Outdoor Collection Foto: Domo Design

Domo Outdoor Collection består av tre modeller - Square, Sideboard samt den helt nya modellen Bench. Möblerna finns i vitt, svart och grått och har en prisbild från 4.600 kr. Domo Shelf ingår i Storage-serien, en kollektion av förvaringsmöbler. Domo lanserade sin första kollektion våren 2015 och all produktion sker i Småland. Domo säljs bland annat på Svenssons i Lammhult, Royaldesign, Rum21, Kinnarps och Confidentliving.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.domodesign.se

Nyckelord: Inredning | Nyheter | Övrigt | Prylar | Tips | Utomhus

Permalink


Klimatsmart och svanenmärkt kök

Vi måste såklart värna om miljön även när vi renoverar, att välja kvalité som håller över många år är förstås A och O. Nu finns det även klimatsmarta kök och Smedstorps kök har till och med Svanenmärkta kök. De använder svanenmärkt material till våra vita stommar som klarar de hårda miljökrav som ställs för att en produkt ska få kallas Svanenmärkt. De använder miljövänlig färg till sina luckor och eftersom de är svensktillverkade så minskar förstås transporterna. Ett bättre miljöval än kök som tillverkas på andra sidan jorden förstås.

Svanenmärkt kök i vitt Foto: Smedstorps kök
Svanenmärkt kök i vitt Foto: Smedstorps kök

Hos Smedstorps kök finns miljövänliga Svanenmärkta kök.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.
 

http://www.smedstorp.com/

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Kök | Tips

Permalink


Dagens kökstips: stänkpanel istället för kakel

Om du är trött på ditt gamla kökskakel och vill förnya men inte kakla om så kan en stänkpanel vara lösningen. Den kan monteras direkt på det gamla kaklet och en är enkel att rengöra eftersom den inte har några skarvar. Om man till exempel har ett vitt kök så kan man satsa på en färglad panel om man vill få in lite färg.

Med stänkpanel som ser ut som kakel, klinker eller betong så går det lätt att förnya sig i köket Foto: Härjedalskök
Med stänkpanel som ser ut som kakel, klinker eller betong så går det lätt att förnya sig i köket Foto: Härjedalskök

Det finns olika typer av stänkpaneler, både släta och de som efterliknar kakel eller klinker. De här två heter Tänndalen och Älvros och kommer från Härjedalskök. Väldigt snygga tycker jag!

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.
 

http://www.harjedalskok.se/stankpanel/

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Kakel | Klinker | Kök | Tips

Permalink


Snart nalkas våren...

Ja, tyvärr är det ju så att man måste genomlida februari först... Den mörkaste och kallaste månaden på hela året. I alla fall så brukar det kännas så tycker jag. Jag brukar tycka att den enda ljuspunkten i februari är att jag fyller år då, och såklart att det är Alla hjärtans dag i februari. Men hursomhelst, när man väl kommit igenom februari så brukar det lätta lite grann där i mars när man ändå ser hoppet om våren. Här är ett par bilder som jag tog i april i fjol, visst ser det härligt ut? Bilderna är tagna på en innergård i Stockholm.

Textilier från Gudrun Sjödén Foto: Annika Rådlund
Textilier från Gudrun Sjödén Foto: Annika Rådlund

Det finns hopp om livet! Inte långt kvar till våren nu! Här är ett par inspirationsbilder för vårens första häng i det gröna. Vintagemöbler målade i olika färger och alla textiler är från Gudrun Sjödén. Älskar mixen mellan alla olika färger och mönster.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.
 

www.gudrunsjoden.com/se

Permalink


Nya smarta krukor till balkongen eller uteplatsen

Nu på morgonen presenterade Plantagen kommande säsongs nyheter. Tyvärr hade jag inte möjlighet att gå på visningen, men jag har gått igenom nyhetsmaterialet och hittade många nya godbitar. Här är en av dem: krukan Olea som finns i både hel-, halv-, kvartsstorlek och i olika höjder. Med dessa man placera växter med helt olika vattenbehov vid sidan av varandra. Halvorna står bra mot väggen, balkongräcket eller på ett trappsteg, perfekt där det är ont om ytrymme. Alla krukor i serien är frostsäkra och klarar temperaturer ner till 25 minusgrader så man kan ha en till exempel en enbuske i dem på vintern.

Krukan Olea från Plantagen är en av nyheterna inför våren/sommaren 2017 Foto: Plantagen
Krukan Olea från Plantagen är en av nyheterna inför våren/sommaren 2017 Foto: Plantagen

Lättplacerad kruka som passar även i trånga utrymmet. Ps: Ett tips är att plantera mynta i en av dem, den är ju är starkt växande och brukar lätt konkurrerar ut andra kryddor i en odling. Här får den ett eget fack - dessutom en av de kryddväxter man kan använda ofta så satsa på den i år! Testa hallonsmoothie med mynta i sommar - mums!

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.plantagen.se

Nyckelord: Balkong | Blommor | Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Prylar | Tips | Trädgård

Permalink


Bra grej till verktygslådan - spänningsprovaren Voltage Pen!

Bra att ha pryl att ha i verktygslådan är en spänningsprovare, ni vet så man ser om det är ström i eluttaget eller till exempel i taket där lampan ska sitta. Oavsett om du fixar och trixar själv med lampor eller sätter dit en ny strömbrytare, eller om någon annnan gör det åt dig, så är det ju väldigt skönt att veta att inte strömmen är på...
För även om man stänger av strömmen eller dra ur en propp så tycker jag alltid att det känns olustigt - för tänk om man tagit ur eller slagit av fel propp? Eller att någon annan slog av strömmen och jag slog på den istället?
Ja, hursomhelt, med den här lilla prylen som kostar under en hundring så vet man hur det ligger till. Voltage tester pen från Schneider Electric till exempel är en lättanvänd testpenna som har både ljud- och ljusindikering. På några sekunder får du reda på om det finns ström i vägguttag, strömbrytare och andra elektriska apparater.

Spänningsprovare Voltage tester pen Foto: Schneider Electric
Spänningsprovare Voltage tester pen Foto: Schneider Electric

Med en sådan här pryl kan man se om det är ström i vägguttag eller strömbrytare. Det finns ett flertal olika varianter på marknaden, den här kostar 90 kr och kommer från Schneider Electric. Citronerna ingår inte.

De har även en billig fuktmätare i sitt sortiment, den kan du läsa om här.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.schneider-electric.com/se

Nyckelord: Elektronik | Prylar | Tips

Permalink


Inredning för utomhusbruk av återvunna PET-flaskor!

En av de allra största inredningstrenderna just nu är hållbarhet. Dixie är ett av företagen som arbetar med miljövänligare inredning och de har nu satt ihop en helt ny inredningskollektion tillverkad av återvunna PET-flaskor. Wow, säger jag!
Kollektionen bestående av mattor, sittpuffar och bordstabletter anpassade för utomhusbruk, men fungerar lika bra inomhus för den som vill.
PET-flaskorna har återvunnits till slitstarka polyestertrådar som sedan vävts på traditionella vävstolar av skickliga hantverkare i Indien. Perfekt för den som vill inreda med produkter som både gör en insats för vår omgivning och miljön. Såklart måste allt skeppas från Indien till Sverige och det är ju en miljöpåverkan i det också, men bättre ändå att återvinna något som finns än att uppfinna hjulet på nytt.

Hållbar inredningskollektion tillverkad av PET-flaskor Foto: Dixie
Hållbar inredningskollektion tillverkad av PET-flaskor Foto: Dixie

Med inspiration från havet med harmoniska färgskalor betonar den här säsongen naturliga material, hållbarhet, enkelhet och dova, jordnära pasteller. PET-kollektionen lanseras i april 2017.

Priserna kommer att ligga på cirka: Mattor: 2000kr - 4000kr Sittpuffar: 1650kr Bordstabletter: 130 - 200kr/st

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.dixie.se

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Nyheter | Prylar | Sovrum | Textil | Tips | Utomhus | Vardagsrum

Permalink


Rosendahls nya servis visades upp på Formex

På Formexmässan visade Rosendahl upp sin nya servis - en modern servis som jag tror att många kommer att gilla. Det finns tallrikar, skålar och koppar i två kombinationer: vitt porslin med en varm grå kant eller vitt porslin med inslag av beige. Servisen heter Duet och det ska syfta både på att det är två färgnyanser och på att den har en kombo av blankt och matt porslin. Extra bra är det att Rosendahl har 10 års garanti på servisens samtliga delar.

Rosendahls nya servis Duet
Rosendahls nya servis Duet

I Rosendahls nya servis Duet finns tallrikar finns i tre storlekar och priset ligger på 129 - 199 kr/styck beroende på storlek. I servisen finns även djuptallrik, kopp, och skålar. Väldigt snygg och stilren tycker jag, går att matcha med det mesta.
Nyheterna finns i butik från början av mars 2017.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.rosendahl-design.se

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Mässor | Nyheter | Porslin | Prylar

Permalink


Paradisverkstaden + Kristin Kaspersen = Morgon grå

Vissa montrar är ju svåra att gå förbi på Formex - Paradisverkstaden är förstås en av dem. Inte för att det är svårt att ta sig förbi rent fysiskt, utan man låter sig gärna hänföras av all den vackra keramik de har. De har så mycket fint så man kan säga att man vill ha ungefär allting! De har alllt från små härliga pumpaformade vaser till gigantiska krukor. Det allra senaste i deras sortiment är frukostservisen Morgon grå. Jag kan se den framför mig på ett bastant träbord på torpet, eller i det minimalistiskt vita hemmet som vill ha detaljer med det där lilla extra.

Paradisverkstaden på Formex och deras nya frukostservis Morgon grå Foto: Annika Rådlund
Paradisverkstaden på Formex och deras nya frukostservis Morgon grå Foto: Annika Rådlund

Under våren 2017 lanserar Paradisverkstaden sitt första externa samarbete tillsammans med formgivaren Maja Lindahl och Kristin Kaspersen. Kristin hade visst hört av sig till Paradisverkstaden för att hon var intresserad av en morgonservis till en kommande produktion. Efter några diskussioner så skapade verkstaden en morgonserie skapad för stillsamhet och reflektion, och den heter alltså Morgon grå och det är den som är längst ned i collaget. Serien tål maskindisk och micro.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.paradisverkstaden.se

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Mässor | Nyheter | Porslin | Presenter | Prylar | Tips

Permalink


Stelton vann designpriset Formex Formidable 2016

Varje år utser Formexmässan tolv prylar som står för intressant, bra och kvalitativ design. Prylarna finns under året på deras hemsida och alla kan vara med och rösta på sin favorit. Vid årsskiftet stängs tävlingen och rösterna räknas ihop. En pryl vinner då Folkets val och en pryl tas fram som slutlig vinnare av en jury. I förrgår på Formexmässans första dag presenterades vinnaren av Formex Formidable och den som juryn utsett som vinnare var den här kaffeserien från Stelton.

Collar av Stelton fick priset Formex Formidable 2016 Foto: Annika Rådlund
Collar av Stelton fick priset Formex Formidable 2016 Foto: Annika Rådlund

Det jurybedömda priset Formex Formidable 2016 gick till företaget Stelton för kollektionen Collar, som består av en kaffekvarn, mockabryggare, mjölkkanna och en sockerskål. Kollektionen är formgiven av Daniel Debiasi och Federico Sandri.
Nu är inte jag någon direkt kaffeälskare så den här serien kommer nog inte att hamna i mitt kök, men de prylar som får det här priset brukar få mycket uppmärksamhet under året så  du kommer med all säkerhet att få se den fler gånger i år.

Juryns motivering:
Pregnanta linjer, fina mått och behändig form. Kollektionen med kaffekvarn, mockabryggare, mjölkkanna och sockerskål ger en traditionell produkt nytt uttryck.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

 

www.formex.se
www.stelton.se
 

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Mässor | Presenter | Prylar | Tävling | Tips

Permalink


Ny porslinsservis av Ulrica Hydman-Vallien!

Det var som vanligt kändistätt på Formex igår, då var de första dagen på mässan och många designers och formgivare är i sina montrar för att visa upp sina alster. Ulrica Hydman-Vallien var på plats i Artistic Accessories monter för att berätta om en porslinsservis som hon har tagit fram tillsammans med dem. Servisen heter Birds of Eden och motivet ska anspela på livets träd, som tillsammans med fåglarna ingjuter ska inge en känsla av hopp, frihet och kärlek. Jag vet inte direkt om jag kände allt det där, men servisen är söt och kanske lite barnslig på ett sätt, kanske passar den bra som doppresent? Sen är det förstås som med allt hon gör - ett samlarobjekt.

Birds of Eden av Ulrica Hydman-Vallien Foto: Annika Rådlund
Birds of Eden av Ulrica Hydman-Vallien Foto: Annika Rådlund

Allkonstnären Ulrica Hydman-Vallien är mest känd för sina glas och akrylmålningar, men hon producerar även keramik, akvareller och textilier. Hon började som keramiker och sina största framgångar som konstnär har hon fått som glasformgivare för Kosta Boda. I går var hon på plats på Formex.


Servisen distribueras av Vesvre Design AB och den går att diska i maskin och ha i mikron. Det gillas! Servisen kommer att finnas i butikerna från och med april.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.vesvredesign.se

Nyckelord: Inredning | Porslin | Presenter | Prylar | Tips

Permalink


Kocken Edin Dzemat i designsamarbete med Sagaform

Idag var första dagen på Formexmässan och det var förstås full rulle bland alla nya lanseringar. Det var trångt i Sagaforms monter när Edin Dzemat, som brukar kallas för kockvärldens Zlatan, lanserade sitt samarbete med dem. Resultatet är en skärbräda i massiv tålig europeisk bok.
På ena sidan finns en ränna längs kanterna som håller skärytan torr och fin när du arbetar. Brädan har också måttangivelser med 2 cm avstånd – perfekt för uppskärning (varför har man inte sett det tidigare? ) Andra sidan är slät och passar bra till att skära och hacka på eller för att servera en härlig ost- och charkbricka på.
- Envishet, lyhördhet, hårt jobb och mycket glädje. Det är vad som krävs för att bli riktigt, riktigt bra på att laga mat. Om du inte känner en glädje i det du gör så blir ingenting bra. Det är det viktigaste av allt, sa Edin. Jag kan inte annat än hålla med.

Edin Dzemats skärbräda för Sagaform Foto: Annika Rådlund och Sagaform
Edin Dzemats skärbräda för Sagaform Foto: Annika Rådlund och Sagaform

Kocken Edin Dzemat i Sagaforms monter idag. På bordet står hans skärbräda och på närbilden kan man se hur ränderna ser ut på ena sidan av brädan - så att det ska gå lättare att skiva upp till exempel kött.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Kök | Mässor | Nyheter | Presenter | Prylar | Tips

Permalink


Nytt smart fönster som talar om ifall det är öppet!

Tekniken går som vanligt framåt. Nu har det även kommit ett fönster som är lite smartare än alla andra. Sensorer i handtaget läser nämligen av fönstrets läge och meddelar via en mobilapp om fönstret är öppet eller stängt.Tekniken är helt integrerad i fönstret, som ser ut som ett helt vanligt fönster. Smart!

Nu behöver man aldrig mer fundera på om man glömt fönstret öppet eller inte Foto: Hemmafönster
Nu behöver man aldrig mer fundera på om man glömt fönstret öppet eller inte Foto: Hemmafönster

Om man vill byta fönster och balkongdörrar till Hemmafönsters som kan kommunicera så hjälper deras experter till att välja rätt fönster, därefter sköter Hemmafönster resten. Installationen sker av deras snickare. Det smarta fönstret tillverkas i Småland och kommer att börja installeras hos kunderna under inledningen av 2017. Under en introduktionsfas får kunderna den smarta tekniken på köpet när de köper ett fönster.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.hemmafonster.se

Nyckelord: Balkong | Bygg | Detaljer | Inspiration | Nyheter | Övrigt

Permalink