Drömmar om en pool

Drömmar om en pool

Så får du den att slå in

20 procent av alla villaägare drömmer om en pool. Turkost, kristallklart vatten som svalkar sommarhet hud. Ett eget litet paradis. Men hur gör man då med sina drömmar? Hur får man det så där perfekt? Magnus Holgersson från Folkpool ger värdefulla tips om hur drömmar blir verklighet.


- Det är miljön runt poolen som ger känslan, säger Magnus Holgersson, Folkpool. Det är viktigt att tänka till innan man börjar med sitt poolbygge. Magnus tipsar att välja ett läge där du tänkt ha, eller redan har, en uteplats. Gärna i söderläge eller sydväst för eftermiddagssol. Och att ha skog som hänger ned över poolen är inte så trevligt; det blir mycket skugga, barr och löv i vattnet.

- Försök skapa en enhet av pool och uteplats i anslutning till huset. Det idealiska är såklart söderläge, för att få gott om sol och värme och att ha poolen cirka tre-fyra meter från huset, säger Magnus.

Miljön viktigast

Den mest sålda poolen är markpoolen "Liner". En rektangulär pool med duk. Populäraste storleken är fyra gånger åtta meter.
- Den poolen finns både på slott och herrgårdar men även utanför mindre stugor och hus. Så det är miljön runt den som är det absolut viktigaste för känslan. Om huset är kantat av sten, kan det passa bäst att ha sten runt poolen. Om trä omgärdar huset är det kanske snyggast att ha trädäck runt poolen. Men det är ögat som avgör i slutänden ändå, säger Magnus.
Han berättar att det även finns friformpooler.
- Där bestämmer du själv hur poolen ska utformas. Det är där drömmarna brukar börja, efter att ha sett en läcker friformspool, berättar Magnus.
För den som inte vill ha duk i poolen, finns lyxvarianten att gjuta och lägga mosaik. Men då får man vara beredd att lägga ned minst en miljon kronor på sin dröm.
- Det finns något för alla. Duken är vanligast och tåligast. Den är anpassad efter vårt nordiska klimat. Marken fryser och flyttar sig lite, konstruktionen med duken är mycket hållbar och klarar små ruckningar. Vill man kan man ju välja en mosaikfärgad duk, säger Magnus.

Tomt och läge avgör

Magnus berättar att det är tomten och läget som får avgöra formen och storleken på poolen. Har man en mindre  tomtyta att röra sig med kan brutna hörn skapa mer yta utanför poolen. Har man mycket sluttande tomtmark som inte går att fylla kan en pool ovan mark vara ett alternativ. Men vanligast är markpoolen.
- Och apropå yta utanför poolen. Den är A och O för en trevlig gemenskap säger Magnus.
- Trädäcket eller stenbeläggningen ska gärna gå minst två meter vid sidan av poolen på två sidor. Annars blir det lätt för trångt.  Man måste få gott om plats att ligga i solstolarna vid poolen. Det ska vara lätt att gå runt med en bricka fylld av dryck och tilltugg. Kanske kräftskivan eller grillfesten ska hållas vid poolen?

SPA-bad

Något som också växer sig allt större tillsammans med poolerna är SPA-bad. Många har säkert provat de så kallade badtunnorna som finns på var och varannan gård. Men SPA-baden är för den som vill ta steget längre än bara ett varmt bad och vill ha extra njutning och lyx. Bubblor eller strålar masserar och ger härlig avslappnande effekt. Baden är ergonomiskt utformade så man sitter bekvämt.
- Ett SPA-bad är en färdig enhet, lätt att installera och sköta. Det enda som behövs är jordhård yta där man placerar en markskiva, marksten eller trätrall och någonstans att stoppa kontakten. Viktigt är att marken är helt plan. Placeringen för SPA-badet är viktig för hur mycket man kommer använda badet. Några steg från huset är bäst. Det är jobbigt att pulsa flera meter i djupsnö för att komma fram till badet - då blir det mindre använt om vintern. SPA-badet är en liten njutningsmaskin att använda året runt, säger Magnus.
Även kring SPA-badet är miljön viktig. Det är bara fantasin som sätter stopp!
Men Magnus vill poängtera att även om man lägger mycket tid och energi på form och utseende, så får säkerheten inte glömmas bort. Sedan 70-talet är man tvungen att ha ett ifallskydd över poolen.
- Endera ett överdrag, som även skyddar poolen mot skräp och bibehåller värmen eller ett staket med låsbar grind, säger Magnus.
20 procent av svenska villaägare drömmer om en pool. Men bara några få procent gör verklighet av de drömmarna.

Inte bara simbassäng

En pool är inte bara en simbassäng, den ger så mycket mer. En pool blir en del av trädgården om man lägger manken till. Den blir en samlingspunkt, en festplats och en härlig lekplats för barnen. Så ska du till att bygga ett nytt hus kanske det är ett strålande tillfälle att planera in en pool. Då har du verkligen möjligheter att leka med former, miljöer och stämning. 

Text: Angelica Nilsson, Allt om Bostad
Foto: Folkpool


En markpool är det allra vanligaste.


Utrymme runt poolen är viktigt.


Det finns något för alla. Låt ögat avgöra om det ska vara sten eller strädäck.


Nytt hus? En god idé är att planera in en pool samtidigt!


Ett spabad är lättinstallerat och lyxigt. Men även här är miljön absolut av högsta vikt. Du vill väl inte pulsa 60 meter djupsnö eller stirra in i grannens kök?

 

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Trädgård

Visa alla
Gjuta egna betongkrukor

Gjuta egna betongkrukor

Blandningsfri betong!

Blandningsfri betong!

Blomsterglädje på balkong och terrass

Blomsterglädje på balkong och terrass

Så planterar du rabatter som bina gillar

Så planterar du rabatter som bina gillar

Fem bra tips till grillningen

Fem bra tips till grillningen

Visa alla