Fixa en fjärilstäppa

Välj ut en solig hörna i trädgården och bjud fjärilarna på nektar från doftande blommor och buskar. Fjärilarnas favorit är buddlejan, eller fjärilsbusken. Men det finns många andra växter, både vilda och odlade. Spara också ett nässelstånd för larverna att växa till i, så har du tillväxten tryggad.


Fjärilar älskar blommor. Men det ska vara blommor som doftar och som innehåller gott om nektar, det vill säga den söta vätska som utsöndras från blommorna. I antiken var nektar, eller ambrosia, gudarnas dryck. Många vilda blommor uppfyller kraven. En del odlade går också bra. Men de får inte vara så hårt framodlade att de mist sin doft och nektar.

Välj en lugn plats i solen

Se ut en solig och vindskyddad plats i trädgården. Så och plantera blommor och buskar med mycket nektar. Snart kan du njuta av
fjärilar som blåvinge, citronfjäril och påfågelsöga.
Sätt också gärna ut ett litet fat med färskt vatten. Precis som fåglar behöver fjärilar vätska i sommarvärmen.

Bjud på blommor med mycket nektar

De vuxna fjärilarna lever till största delen av nektar. Välj därför blommor som är speciellt rika på nektar.
Här är några: blomsterböna, blåklint, kantnepeta (kattmynta), kaprifol, kungsmynta, kärleksört, lavendel, prästkrage, rosenstav, röd- och vitklöver, sommarflox, tusensköna, teveronika, tistlar och solros samt blommande kryddörter som timjan, mejram och mynta.

Så eller plantera i grupper, så hittar fjärilarna lättare dit. Se också till att det finns blommor från tidiga våren (till exempel gullviva), till långt fram på hösten (till exempel kärleksört) i din fjärilstäppa.

Buddlejan ? fjärilarnas favorit

Plantera en buddleja (Buddleja davidii), fjärilarnas absoluta favorit. Kallas också fjärilsbuske. Med sina stora purpurfärgade blommor är den dessutom en verklig prydnad för trädgården. Kom dock ihåg att buddlejan ska beskäras hårt på våren, eftersom den blommar på årsskotten. Ungefär två tredjedelar är lagom att klippa ner, när de första gröna knopparna visar sig.
Doftschersmin, fläder, hagtorn, vinbär, slån och oxbär är andra buskar som fjärilarna uppskattar.

Spruta aldrig

Fjärilarnas larver kan orsaka skada på andra växter i trädgården. Det är en risk som man får ta med i beräkningen. Men spruta aldrig med insektsgifter ? det gillar inte fjärilarna. Det är bättre att prova med naturliga medel, till exempel såpvatten, för att få bort skadeinsekter.

Låt fallfrukt bli mat åt fjärilarna

När fruktträden blommar flockas fjärilarna runt blommorna. Nästan lika populära är fruktträden på hösten. Då är det de nerfallna äpplena som lockar. Låt därför lite fallfrukt ligga kvar på marken.

Sätt kryddörter på terrassen eller i balkonglådan

Om du vill ha fjärilarna på riktigt nära håll, sätt kryddörter i krukan på terrassen eller i balkonglådan. Fjärilarna kommer när kryddörterna blommar.

Spara ett nässelstånd för larverna

För att du ska få gott om fjärilar i trädgården krävs också att larverna kan utvecklas. Då behöver de så kallade värdväxter, vars blad de äter. Till de absolut bästa hör brännässlan. Låt därför ett rejält stånd nässlor få stå kvar som en barnkammare åt larverna.

För dig som vill veta mera:

Svenska Naturskyddsföreningen: www.snf.se Här finns bland annat en skiss på en fjärilsträdgård och utförliga instruktioner om hur man anlägger den.
www.odla.nu/artiklar/vingar finns många förslag på fjärilsvänliga växter.
Naturskyddsföreningens Fjärilshandbok med tips och färgbilder. Kan beställas från Naturskyddsföreningens Förlag, tel 08-702 65 50. 


Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Trädgård

Visa alla
Gjuta egna betongkrukor

Gjuta egna betongkrukor

Blandningsfri betong!

Blandningsfri betong!

Blomsterglädje på balkong och terrass

Blomsterglädje på balkong och terrass

Så planterar du rabatter som bina gillar

Så planterar du rabatter som bina gillar

Fem bra tips till grillningen

Fem bra tips till grillningen

Visa alla