Hur blir man klar med projekten?

Hur blir man klar med projekten?

Matte Karlsson, känd från Bygglov och Anders Öfvergård "Arga snickaren" är två av Sveriges mest kända snickare. Anders Öfvergård har gjort hela 84 avsnitt av renoveringprogramet "Arga snickaren" på TV - och där har han sett att många hamnar i en byggprocess som är svår att se något slut på. Vilka knep ska man då ta till för att avsluta påbörjade renoveringar? 

Anders Öfvergård har åkt land och rike runt med TV-programmet Arga snickaren och på många ställen stöter han på samma problem. I en parrelation så är det bådas beteende som ofta leder till en ohållbar renoveringssituation, menar hanByggprojekten blir för stora - det som skulle bli ett drömhem har istället blivit en mardröm för de som renoverar själva. Han förklarar att oftast börjar det med ett projekt och sedan byggs det på mer och mer och till sist blir det för stort för att klara av det själv.

- Kvinnorna är oftast de som kommer med idéer och de lägger fram idén för mannen. Inga problem, man river en vägg och börjar göra en öppen planlösning. Kvinnorna måste sedan hålla oss män i schack. Det är nämligen det jag ser när jag åker ut - det är när mannen fått härja fritt, det är ett stenåldersbeteende. Under arbetets gång läggs det till tre grejer till. Då börjar mannen köpa verktyg istället, det är roligare. Och då har man ett problem.

Matte Karlsson håller med.
- Idéerna är många, kanske vill man börja med att renovera matrummet. När man börjat riva en vägg och man ser en öppen planlösning så kanske ännu fler idéer kommer. Ner med fler väggar. Och varför inte renovera hela köket när vi ändå håller på? Det kanske fortfarande finns plats i containern. Allt slängs bort och än så länge har det inte kostat några pengar. Men sedan står man där.

Han menar att i början av renoveringen är motivationen på topp och det är lätt att riva för mycket.
- Kanske har man motivationen, orken och visionen. Nytt vardagsrum, nytt matrum och man kanske lägger till saker som man inte bugeterat för. Man kanske inte hade bugeterat för ett nygg kök. När man bara rivit och rivit finns det fortfarande pengar kvar på kontot. Men helt plötsligt börjar det dra iväg.

Han säger också att en del kanske är TV-snickarnas fel.
- Det ser så lätt ut på TV, det tar bara fyra dagar. Men vi är kanske femton personer som jobbar i olika yrkeslag. Ibland kanske vi är tjugo man som jobbar femton timmar om dagen med projektet, det blir 1200 timmar sammanlagt. Det är mycket det på fyra dagar. Kanske orkar man fem timmar per dag sjläv efter jobbet.

Matte Karlssons bästa tips är att dela upp renoveringen i olika delar och avsluta varje innan man börjar på något nytt.
- Gör projektet så litet man kan. Kanske till och med ta en vägg i taget, så man känner att man blir klar.

Hans andra tips är att planera.
- Om du tror att golvläggningen tar en dag, tänk fyra dagar istället. Köp golvet, lister, verktyg och allt som behövs på en dag. Nästa dag river man ut och förbereder. Tredje dagen färgställer och gör klar och sista dagen ställer man tillbaka allt.

Text: Annika Rådlund
Foto: Annika Rådlund och Hem & Villamässan

 

Snickaren Matte Karlssons bästa tips för en lyckad renovering är att dela upp projekten i så små delar det bara går så att varje del får ett avslut innan nästa påbörjas. Här föreläser han på Hem & Villamässan i Stockholm.

- Jag bor i mitt drömboende, eftersom jag är klar, säger Arga snickaren Anders Öfvergård med ett leende. Hem & Villamässan
Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av