Miljöklassning av byggnader lanseras

Allt Om Bostad


Jan Söderström

Nu finns möjlighet för både villaägare, fastighetsförvaltare och byggföretag att miljöklassa hus och byggnader.  Miljöklassning är en frivillig tjänst och ett komplement till den redan lagstadgade energideklarationen.

Ett nytt nationellt miljöklassningssystem för fastigheter har precis lanserats. Efter fyra års arbete är forskargruppens slutrapport klar. 27 företag, organisationer och myndigheter har stöttat och finansierat projektet, däribland Energimyndigheten, Boverket, Bygga-bo-dialogen, Formas och Villaägarna.
Miljöklassningssystemet är en del av Bygga-bo-dialogens mål att alla nybyggda hus och 30 procent av det befintliga beståndet deklareras och klassificeras vad gäller byggnadsrelaterad hälsa och miljöpåverkan senast år 2009.
- En viktig skillnad mellan den befintliga energideklarationen och den nylanserade miljöklassningen är att  den förstnämnda är lagstadgad medan miljöklassningen är frivillig. En annan stor skillnad är att energideklarationen fokuserar på energi, medan en miljöklassning hanterar tre områden: energi, inomhusmiljö och kemiska ämnen, förklarar Johnny Åberg, informatör hos Bygga-bo-dialogen.

Ökar värdet på fastigheten

Det övergripande syftet med ett nationellt miljöklassningssystem är att bidra till en hållbar bygg- och fastighetssektor. I praktiken blir miljöklassningssystemet ett redskap för att hushålla med energi, förbättra inomhusmiljön och minska användningen av farliga ämnen. Den enskilde får en inblick i fastighetens skick och vad som kan förbättras. Dessutom ökar man värdet på fastigheten vid en försäljning. Miljöklassningen blir till en konkurrensfördel på marknaden. Förhoppningen är också att miljöklassningen ska utgöra ett underlag för banker, försäkringsbolag och myndigheter för att kunna ge förmånliga villkor eller bidrag till dem som använder systemet.
Miljöklassningssystemet är utvecklat för befintliga byggnader som är tagna i bruk sedan minst ett år och där de tekniska systemen är intrimmade. Detta är naturligt eftersom det är byggnadens faktiska funktion som är intressant och inte hur man tänkt sig att den ska fungera.

Tre områden

Klassningsmetoden innehåller tre områden: energi, innemiljö och kemiska ämnen. Ett fjärde område, särskilda miljökrav, är tillämpbart för byggnader med eget VA-system. Varje område belyser ett antal miljöaspekter. När det gäller energi tittar man exempelvis på energibehovet baserad på köpt energi samt energibehovet utifrån byggnadens behov. Innemiljö handlar om bland annat ljudmiljö, luftkvalitet (ex radon och ventilation), termiskt klimat och dagsljus, fukt och vatten.
Området kemiska ämnen mäter förekomst av skadliga ämnen som exempelvis asbest och PCB. Dessutom krävs en dokumentation av byggvaror.

Hur går man då till väga om man som privatperson vill miljöklassa sitt hus?

Miljöklassning kan genomföras på egen hand, åtminstone för de lägre klasserna. Men för att resultatet ska bli trovärdigt rekommenderas att klassningen genomförs eller ses över av en energi- eller miljökonsult. För att anlita extern kompetens går det att vända sig till certifierade energiexperter som utbildats för energideklarationerna. Hos www.swedac.se eller www.boverket.se/energideklarationen  kan man hitta en förteckning över dessa.
Genom att vara väl förberedd sparar man både tid och pengar. De underlag som behövs för miljöklassningen är exempelvis relevanta ritningar, besiktningsprotokoll, energifakturor, energideklarationer, fuktskadeinventering, radonmätningar, protokoll från vattenprover och PCB-inventering.
Har man redan gjort en energideklaration för sitt hus är halva jobbet gjort. I energideklarationen ges råd hur energikostnaderna kan reduceras. Men en kompletterande miljöklassning pekar alltså även på områden där inomhusmiljön kan förbättras och förekomsten av kemiska ämnen reduceras.
En miljöklassning resulterar i dokumentation och betygsättning av byggnadens skick. A är bästa betyg och D är sämst.
- Vi har försökt hitta en balans mellan enkelhet och trovärdighet får att nå en bred användning, säger Göran Finnveden, från avdelningen för Miljöstrategisk analys på KTH, som ingått i forskargruppen.

Hur ska systemet övervakas?

- Miljöklassningen är som sagt frivillig. Men tanken är att resultaten ska synliggöras på flera sätt, bland annat förs samtal med Boverket att uppgifter om klass ska lagras i Boverkets databas för energideklarationer. Fastighetsägaren får också en skylt med texten "Miljöklassat hus" att sätta på fasaden, säger Johnny Åberg.

Vad tycker villaägarnas representanter om att man inför miljöklassning?

- Det här är ett enkelt och trovärdigt system och det känns bra att vi fått fram ett miljöklassningssystem. Eftersom det är frivilligt hoppas vi att banker, försäkringsbolag och staten på något sätt kommer att premiera de fastighetsägare som genomför en miljöklassning så att så många som möjligt kommer att använda systemet, säger Jan Söderström som ansvarar för bygg-, energi- och miljöfrågor hos Villaägarna. Vi ska absolut testa detta på ett antal småhus.
Miljöklassningen har redan kommit igång och 16 olika fastighetsbolag och byggföretag håller just nu på och miljöklassar sina byggnader.
- Det finns en klar efterfrågan på marknaden och starka incitament att bygga miljövänligt. Om systemet visar sig vara bra kommer det att spridas på marknaden. Frivillighetsaspekten är bara positiv. Syftet med Bygga-bo-dialogen är just att vi ska ha en dialog i branschen och slippa nya lagar, säger Hans Wallström, arbetsmiljöchef på Skanska.

Läs mer om miljöklassning på:

www.byggabodialogen.se
www.boverket.se


Läs också:
Lagen om energideklaration trädde i kraft den 1 oktober. Alla berörs mer eller mindre: de som äger byggnader, de som bor och verkar i byggnader, de som bygger och reparerar, banker, försäkringsbolag, fastighetsmäklare och alla de yrkesbranscher som utför de åtgärder som kommer att föreslås i energideklarationerna.
Lagen om energideklaration är en del av den svenska tillämpningen av ett EG-direktiv som bland annat syftar till att byggnader ska bli mer energieffektiva. För att nå detta ska alla byggnader, med några undantag, energideklareras. I deklarationen ska också finnas förslag till energieffektivisering av byggnaden, dock med hänsyn till inomhusmiljö.
Villaägare kan vänta med sin deklaration till efter den 31 december 2008 och behöver då bara deklarera om de ska sälja sitt hus. De gör ändå klokt i att börja fundera över hur deras hus fungerar. Ju mer information man har framme när det väl blir dags för energideklaration, desto smidigare och billigare kommer den att bli. (Källa Boverket)
Läs mer om energideklarationen på:
www.boverket.se/energideklarationen


Foto: SP och Per Westergård


Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Energi

Visa alla
Den perfekta kombinationen – Elementfläkten och Trådlöstermostaten

Den perfekta kombinationen – Elementfläkten och Trådlöstermostaten

Din lokala butik på nätet!

Din lokala butik på nätet!

Värme – utan utomhusdel!

Värme – utan utomhusdel!

Elda inte upp elstödet!

Elda inte upp elstödet!

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Visa alla