Origo - funkis och lyx i kombination

Origo - funkis och lyx i kombination

Människan söker efter ljus och valfrihet.
Kombinerar man dessa egenskaper med funktion, design och känslor så har man en bra beskrivning av Götenehus nya 2-plansvilla Origo.


Arkitekten Johan Danielsson.

Arkitekten Johan Danielsson började skissa på husmodellen Origo redan 2005. Nu finns huset i verkligheten och har man uppfört ett antal hus, och Origo finns nu som visningshus i Täby i Stockholm.
- Jag tror att jag gjort minst hundra skisser på det här huset, säger Johan Danielsson, arkitekt på Götenehus.

Origo är en funkisinspirerad tvåplansvilla med tydliga kubistiska former. Huset, som har en boyta på 184 kvadratmeter, består av två kuber som är dockade till varandra. I "moderkroppen" ligger själva hemmet, familjens borg, och i systerkroppen finns garage och förrådsutrymmen. En tvättstuga förbinder de båda delarna.
Ovanpå garagetaket ligger Origos höjdpunkt, en 40 kvadratmeter stor takterrass.
- Takterrassen är halva konceptet med huset och den fyller flera funktioner. I förtätade områden med små tomter är det bra att lyfta upp den privata zonen och omge den med ett insynsskydd så att man exempelvis kan sola ostört, säger Johan Danielsson.

Takterrassen påminner oss också om Medelhavshusen, som många svenskar drömmer. Terrassen är en ostörd och upphöjd plats för vila, lek och fest, för både barn och vuxna och den möjliggör en naturlig förlängning av sommaren.

Fönster i rytm

Något annat som är karaktäristiskt för Origo är de stora och välplacerade fönstren. Svenskarna söker ständigt efter ljuset.
- Men det är viktigt att öppna upp på rätt ställen. Alla fönster måste dessutom sitta i en rytm. Att släppa in vertikalt ljus från takfönster är bra för hälsan samtidigt som det skapar spännande ljuseffekter invändigt, säger Johan Danielson.

Valfrihet är också ett viktigt ledord. Ett hus med rundgång har flera fördelar. Att hela tiden kunna välja mellan flera vägar skapar frihet samtidigt som huset känns större.
På Entréplanet ligger hallen, det offentliga rummet, samt sällskapsytor som kök, matsal och vardagsrum. Även ett arbetsrum ryms, samt tvättstugan som länkar till garaget.
Kök, matsal och vardagsrum hänger ihop, men avgränsas delvis med en multifunktionell bardisk som även fungerar som serveringsdisk, vitrinskåp och stänkskydd för spisen.

- Trenden går mot att man vill ha ett kök med plats för matsalsmöbler för vardagsmåltiderna. Matsalen används mer till festmåltider, säger Johan Danielsson och betonar att funktionen är oerhört viktigt för att man ska få vardagen att fungera smidigt.

Vardagskvalitet

- Ett funktionellt och genomtänkt hus skapar vardagskvalitet. Men designen och den inre känslan är också viktiga ingredienser eftersom det är dessa som ger huset själ.

Trappan upp till övervåningen är placerad mitt i huset. Den har svävande handledare och symboliserar ett vattenfall ligger familjens privata sfär med sovrum, badrum och allrum. Samt takterrassen.

Johan Danielsson jämför villan med stadens utformning.
- En villa är en stad i miniatyr med torget, gränder och lägenheter. Sällskapsytorna ska ligga i mitten och korridorer leder till sovrummen. Människorna strävar oftast uppåt där de finaste husen och lägenheterna ligger. Därför känns en terrass på taket extra lyxig.


Text: Susanne Mattsson Foto: Susanne Mattsson och Johan Danielsson.

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Bygg

Visa alla
Lindab TAK

Lindab TAK

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Få lägre elräkning

Få lägre elräkning

Bygga hus? Så börjar du!

Bygga hus? Så börjar du!

Stomrest ger möjligheter

Stomrest ger möjligheter

Visa alla