Planerar efter ljuset, del ett

Allt Om Bostad

Det finns många aspekter att tänka på vid ett husbygge. Många beslut ska tas, både svåra och roliga, och drömmar och planer ska omvandlas till ett funktionellt hem för hela familjen.


Detta är del 1/2 i en artikelserie.
Läs del 2 här...


Johan Danielsson är arkitekt SAR/MSA och chefsarkitekt för Götenehus.

Johan Danielsson är arkitekt SAR/MSA och chefsarkitekt för Götenehus. När han ritar ett hus utgår han ifrån familjen, tomten och till stor del även ljuset.
Alla vet att en bostad i grunden ska innehålla vissa saker, kök, badrum, sovrum och så vidare. Konsten ligger i att planera var dessa rum ska ligga i förhållande till ljuset, tomten och varandra, förklarar Johan.
- Var zonerna ska ligga är en jättestor fråga.

Ljuset, och i sin tur rummen, ska nämligen hjälpa familjen i vardagen.
När Johan ritar ett hus för en särskild familj börjar han med att göra en analysintervju.
- Varför vill de bygga nytt, hur vill de leva och vilka intressen har de? De flesta familjer har även vissa drömmar som de vill förverkliga och det är viktigt att hitta sätt för att bygga in dessa värden.

Det är inte bara intressena som är av betydelse, arbetslivet och familjesituationen kan också vara av stor betydelse för rumsplaceringen.
En annan viktig parameter för utformningen är tomten. Alla tomter har olika förutsättningar och något är alltid unikt. Även om flera tomter ligger på samma gata och har samma nivåer så är utsiktsvinklarna och ljusinfallet olika vilket påverkar placeringen av fönster och rum, förklarar Johan.
- Tomten talar till 50-60 procent om hur rummen ska ligga i huset.

Johan arbetar mycket med ljus, det handlar inte bara om att släppa in ljus utan om hur man kan använda dagsljuset i sin vardag.
- Varje dag när vi vaknar har vi dagsljus, men ljusets spektra, färger och vinkel är olika varje timma. Vi har ett unikt ljus i varje stund, det är en enorm naturresurs som dessutom är gratis.
Johan utformar därför huskroppar och rum som jobbar med dygnsrytmen.
- Det är ett omsorgsarbete, en omätbar kvalité. Götenehus kallar detta för ?inbyggd omtanke?.

Rationalitet, ekonomi, teknik och energi är också viktigt, men man får inte glömma av det känslomässiga, livet, menar Johan.
Han förklarar närmare med ett exempel om hur små barn upplever hus. De flesta barn ritar ett hus som en fyrkant med en dörr, två fönster och ett tak med en skorsten som det kommer rök ur. En viktig detalj som man som vuxen sällan tänker på är att fönstren på barnets hus sitter ganska högt upp, vilket är en viktig sak att tänka på, menar Johan.
- Barn borde också få samma upplevelse av fönster, därför jobbar jag ner fönstren mot golven så att barnen får uppleva dem i en tidigare ålder. Det är en aspekt, barns sätt att se på användandet av dagsljus. 


Text: Anna Johnsson Foto:Götenehus


Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Related articles in Hus

Visa alla
CEMBRIT PRODUKTERNA INGÅR NU I SWISSPEARLS SORTIMENT - MED NYA NAMN.

CEMBRIT PRODUKTERNA INGÅR NU I SWISSPEARLS SORTIMENT - MED NYA NAMN.

Fördelar med lofthus

Fördelar med lofthus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Borohus bygger prefabricerade trähus

Fritidshus inspiration

Fritidshus inspiration

Maxat hus med minimal elräkning

Maxat hus med minimal elräkning

Visa alla