Så undviker du vinterskador i stugan

Så undviker du vinterskador i stugan

För den nyblivna stugägaren kan det vara svårt att veta hur man stänger stugan säkert och tryggt inför vintern. För att undvika möss, vattenläckor och inbrott krävs det en del engagemang inför den kommande vintern.

Det finns över en halv miljon fritidshus i Sverige. Tusentals av dessa stugor drabbas av skador varje år. Omkring hälften av skadorna sker mellan oktober och april. Med några enkla medel kan man förhindra att missöden uppstår när kylan slår till.

– Många stugor står obevakade, vilket gör att skador inte alltid upptäcks i tid och därmed riskerar att förvärras. Att komma tillbaka nästa år och upptäcka olyckor är inte den roligaste inledningen på våren. Det kan dessutom bli dyrt, säger Mats Larsson, skadeinspektör på försäkringsbolaget If.

Fukt- och vattenskador är vanligast och kostade förra året försäkringsbolagen över 200 miljoner kronor enligt statistik från Svensk Försäkring.

– Det bästa är att ha  grundvärme på i huset. Genom att låta värmen vara på undviker man att rör fryser sönder och orsakar vattenskador. Det är också viktigt att stänga av huvudkranen, öppna kranar och frostskydda alla vattenlås som toaletter, handfat och golvbrunnar. Man kan stänga av värmen om vattenledningarna är helt tomma på vatten, vilket inte är helt lätt att få. Ett sätt är att använda tryckluft, så det inte står vatten i någon svacka i en ledning.

Kylan spränger vattenledningarna och när solen värmer upp huset på våren så strömmar vattnet ut i huset.
– Det är inte roligt att se sommardrömmen förstörd, och kostnaderna kan bli stora även om du har en försäkring. I värsta fall har det runnit vatten i huset under flera månader som tar lång tid att reparera. Då får man räkna med upp till ett halvår innan det går att använda huset igen, säger Peter Bratt som arbetar på Länsförsäkringar.

Skadedjur är ett annat stort orosmoment för stugägare. Möss söker sig in i huset när vintern närmar sig.
– Se till att huset är helt tätt – ett hål behöver inte vara större än några få millimeter för att en mus ska lyckas ta sig in. Skadedjur kan vara svåra att bekämpa när de väl har tagit sig in i huset, säger Mats Larsson.

På vintern ökar också risken för att inbrottstjuvar tar sig in i fritidshuset.
– Lämna inte stöldbegärliga saker i stugan när du inte vistas där. Dyr hemelektronik, sprit och annat är tyvärr intressant för tjuvar.

Tillsyn är det viktigaste momentet för att slippa skador. Om man själv inte har möjlighet att titta till huset med jämna mellanrum är det viktigt att be en granne se efter det.

Checklista inför vinterstängningen av fritidshuset:
• Stäng av huvudvattenkranen. Då begränsas skadorna om rör eller annat skulle frysa sönder och orsaka läckage.
• Öppna alla vattenkranar, även om du har underhållsvärme i huset. Rensa brunnar och vattenlås.
• Frostskydda alla vattenlås, som handfat, golvbrunnar och toaletter. Detta gör du genom att hälla frysskyddsvätska i handfat och WC-stol och låta vätskan rinna ner.
• Töm varmvattenberedaren som annars riskerar att frysa sönder.
• Öppna luftventilerna för att säkra god luftcirkulation och motverka fukt- och mögelangrepp.
• Om huset är vinterbonat eller isolerat – ställ in underhållsvärme på minst 10 grader. Var uppmärksam på strömavbrott.
• Om huset är oisolerat rekommenderar vi att värme och el stängs av helt under vintern. Kostnaden för underhållsvärmen kan annars bli orimligt hög. Det är viktigt att tömma vattenledningar om man väljer detta alternativ.
• Dra ur alla elledningar från vägguttagen.
• Stäng källarluckor och se till att det inte finns några andra öppningar som skadedjur kan ta sig igenom. Tänk på att en mus kan tränga sig in genom hål på 6-8 mm.
• Töm huset på värdesaker och stöldbegärliga föremål
• Rensa hängrännor och stuprör från löv och skräp.
• Led bort regnvattnet från stupröret genom att koppla på en plastslang som är minst 3 meter lång.
• Förstärk altantaket underifrån med träreglar och stöttor för att klara stora snömängder.
• Täck skorstenen så att det inte snöar in.
• Stäng alla fönster och kontrollera att alla lås fungerar.

Av: Annika Rådlund Källa: If och Länsförsäkringar
Foto: Annika Rådlund

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips