Tips inför sommarstugeköpet

Tips inför sommarstugeköpet

Under våren väcks mångas drömmar om den egna sommarstugan. Stadsbor längtar en egen uteplats med trädgård och många villaägare vill ha ett miljöombyte. Nu drar säsongen igång för fritidshusvisningar och många spekulanter letar efter drömstugan. Men vad ska man tänka på?

Om trädgården är mörk kanske det går att fälla något träd på tomten för att få in mer sol. Huset går att renovera och kanske bygga om. Men läget går det inte att ändra på.

Här delar Fastighetsbyrån med sig några tips hur man ska göra för att undvika fallgropar och istället göra ett lyckat fritidshusköp.

Tio tips inför fritidshusköpet:
1. Läget, läget och läget är de absolut viktigaste sakerna att tänka på vid köp av fritidshus. Det är praktiskt taget det enda som inte går att ändra på i efterhand. Närhet till hav eller sjö och kommunikationer äv viktigt. Hur tar man sig till platsen och kan solen nå fram till stugan?

2. Fritidshus kräver ofta mer tid och engagemang än man tror. Ta inte vatten över huvudet. Tänk även på att hantverkare idag är svårt att få tag på och att renovering ofta blir dyrare än man inledningsvis tror.

3. Ett servitut betyder att det ska finnas en skriftlig överenskommelse av rätten att nyttja till exempel en brunn eller en båtplats. Ett servitut följer med fastigheten, inte ägaren. Gamla servitut kan både leda till glada överraskningar men också innebära svårlöst problem med tolkningar och granntvister. En extra kontroll kan vara bra.

4. Använd sunt förnuft. Om ett papptak legat i 20 år får man räkna med att det är dags att byta ut det. En grävd brunn som är 30 år kan vara dålig. En skorsten som inte är inspekterad kan vara oanvändbar. Tänk efter - hur mycket kan jag behöva åtgärda och vad kommer det att kosta mig?

5. Lägg ned lika mycket tid på att undersöka den tilltänkta sommarstugan som du skulle ha gjort på en villa. Jordabalken gäller för alla typer av bostäder. Att köpa sommarstuga är dessutom mer riskfyllt eftersom de ofta ligger utanför samhällets funktioner med kommunalt vatten och avlopp. Skicket på huset, framförallt byggnadsskicket och bottenkonstruktion, är viktigt att titta på i detalj. Gör en ordentlig besiktning och anlita alltid en ansvarsförsäkrad besiktningsman. Om du är observant på skicket behöver du inte bli besviken i efterhand. Köparen har enligt lagen det största ansvaret och har alltid undersökningsplikt. Köparen är skyldig att ställa frågor och göra egna undersökningar, själv eller med hjälp av fackman.

6. Kolla vem som sköter vägen. Är det en vägföreningen eller kommunen? En vägföreningen innebär att de som bor i området tillsammans sköter vägen och det kan i sin tur innebära kostnader och ansvar för dig som köpare. Kolla också med kommunen om det finns några planer för omdragning eller tillbyggnad av vägen för att slippa överraskningar.

7. Kolla upp om båtplatsen verkligen ingår eller om det bara är ett muntligt avtal, en så kallad personlig nyttjanderätt. Se upp med muntliga överenskommelser, de gäller sällan för en ny ägare av sommarhuset.

8. En borrad brunn ger grundvatten med normalt säkrare vattentillgång än en grävd brunn som är mer beroende av ytvatten. För att vara på den säkra sidan, gör en vattenanalys. De förra ägarna kanske har vant sig vid vattnet och anser att det är bättre än det är. Det kan även vara en idé att kolla upp eventuella planer på kommunalt vatten och avlopp.

9. Är det tilltänkta sommarhuset omringat av öppna ängar? Tänk på att marken runtomkring kan säljas och bebyggas. Det kanske finns byggplaner redan idag - kontakta kommunen. Undersök även din egen rätt att bygga nytt och bygga ut.

10. Se till att få en tomtkarta. Kanske har den nuvarande ägaren gjort intrång på grannens mark.

Läget går inte att ändra på i efterhand.

Besikta fastigheten innan köp om inte säljaren redan har gjort det. Då slipper du köpa en stuga som är angripet av hussvamp, har fuktskador och inneboende skadedjur. Se även över byggnadsskicket, taket och bottenkonstruktionen.

Av: Annika Rådlund Källa: Fastighetsbyrån Foto: Annika Rådlund

 

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips