AoB Bloggen med Annika Rådlund

Baka sötaste pepparkakorna

Den här tiden på året är ju bara så mysig, med bak och julpynt. Doften av pepparkakor när man bakar är ju bara himmelsk.... Förr brukade jag spritsa dekor på dem men det momentet har jag hoppat över de senaste åren, men blev sugen på det igen när jag såg de här bilderna. Så sött!

Om man är sugen på att baka ett pepparkakshus så kan jag tipsa om att GastroMax både har härliga formar att baka pepparkakor i men även superbra mallar till pepparkakshus. Jag har brukat köpt färdiga husbitar senaste åren, som man bara sätter ihop själv. men de är ju inte alls lika goda som när man bakar själv....

Här några tips från Gastromax också hur man sätter twist på julbaket:
• Smaksätt pepparkaksdegen, även den färdigköpta, med ingefära, lavendel eller skal från ekologiska citroner och apelsiner.
• När du dekorerar pepparkakorna, värm glasyren lite så blir det enklare att spritsa och du får ett snyggare resultat.

Åhh nu blev jag sugen på att baka!

Former och mallar från GastroMax
Former och mallar från GastroMax

Form för att skapa ett pepparkakshus ca. pris 50 kr. Mall gran, ca. pris 50 kr. Slickepott i silikon, ca. pris 40 kr. Pepparkaksformar ca. pris 15kr/st. Kavel i FSC-märkt bok 44 cm, ca. pris 65 kr.Spritspåse, ca. pris 70 kr.


Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.orthexgroup.se/orthex-group/varumarken/gastromax  

Tidigare inlägg: Gastro Max - smart sätt att spara mat i kylen

Nyckelord: Detaljer | Inspiration | Jul | Prylar | Tips

Permalink


Så sköter du om din amaryllis

Amaryllis är ju verkligen häftiga blommor tycker jag! Från att börja med en liten pigg i krukan till att bli så lång och ståtlig med jättemaffiga blommor på bara ett par veckor ... Men varje år återkommer frågan - hur mycket ska man vattna? Eller ska man låta bli att vattna?
Här tänkte jag dela med mig ett par tips från Johan Munter från Floristkompaniet i Stockholm: Han säljer svenskodlade Amaryllisar som han menar håller en hög kvalité, ett annat plus är ju att de inte belastat miljön med långa transporter.

Johans bästa amaryllistips:
"Jag tycker att en del vattnar sina amaryllisar för lite. Det är bra att vattna när blomman börjar slå ut och under blomningen. Det är viktigare att amaryllisen står ljust för att undvika att den blir ranglig. Så länge amaryllisen håller sig utan att brytas, välta eller gå av är det ingen nackdel att den blir lång.
Ett snyggt sätt att stötta en amaryllis är att sätta den i en hög glasvas. Sätt löken i botten av vasen och placera gärna kuddmossa eller några grankottar runt löken för att hålla den på plats. Det blir ett vacker blickfång och vasen ger ett fint stöd till blomman".

Foto: Blomsterfrämjandet/Lena Granefelt
Foto: Blomsterfrämjandet/Lena Granefelt

Amaryllisen gillar ljus och normal rumstemperatur. Man kan vrida den då och då för då växer den sig rakare och det gör inget om den blir lång. Det är bra att vattna när blomman börjar slå ut och under blomningen.


Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

 

www.floristkompaniet.se
www.blomsterframjandet.se

Nyckelord: Blommor | Butik | Detaljer | Inredning | Inspiration | Jul | Julpynt | Tips

Permalink


Piffa upp badrummet med snygga detaljer

Att renovera badrummet är förstås ett kostsamt projekt, men det finns mycket man kan göra bara för att fräscha upp det befintliga badrummet. Detaljer som gör att det känns uppdaterat och fint.
Här är mina tips för en snabb make over:
Steg 1: Städa: Nogggrant i alla vinklar och vrår. Har du klinger eller kakel så gnugga rent alla fogar. Putsa speglarna. Damma av alla flaskor och släng det som är gammalt.
Steg 2: Rensa ur handdukar som har sett sin bästa tid, de kan användas som städtrasor istället:
Steg 3: Bestäm en enhetlig färg eller stil på detaljerna i badrummet så kännns det lnte lika rörigt, även om du har ett mindre badrum.
Steg 4: Addera några nya detaljer som sätter stilen.

Badrumsdetaljer: SmartStore Basket, Eva Solo, Compagnie de Provence och Sufraco.
Badrumsdetaljer: SmartStore Basket, Eva Solo, Compagnie de Provence och Sufraco.

Här några snygga badrumsnyheter:
Smart och snygg förvaring
Svensktillverkade stapelbara SmartStore Basket är en förvaringslåda med lock i bambu som finns i vitt och antracit. Rymmer 10 l, 15 l resp. 20 liter..
www.orthexgroup.se

Svarta detaljer
Mjuka handdukar med smarta upphängningsöglor och en förvaringsserie i matt svart keramik från Eva Solo.
www.evasolo.com

Pink Grapefruit Liquid Soap
Flytande tvål från Compagnie de Provence, tillverkad enligt traditionella recept från Marseille. Tvålen innehåller endast vegetabiliska oljor. Volym: 500 ml. Finns hos flera återförsäljare.
www.compagniedeprovence.com/en/

Vackra detaljer
Necessärer som kan hängas upp i läderöglan. I den höga modellen går det att förvara exempelvis schampoflaskor stående. Vattentätt material på insidan. Från Sufraco.
www.sufraco.se

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

 

Nyckelord: Badrum | Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Prylar | Tips

Permalink


Traderas mest eftertraktade tomtar

Nu tillhör jag en av dem som med åren har samlat på mig en hel del gamla porslin- och keramiktomtar.... nu går jag inte på värdet på dem utan mer på hur de ser ut. Som min lillebror sa till vår farmor en gång så är det viktigt att de inte "ser snåla ut". Det skrattade vi förstås åt typ varenda jul när tomtarna åkte fram. För mig är det viktigt att de ser snälla ut, för några elaka tomtar vill man ju inte ha... Det finns en del tomtar som har högt samlarvärde, och jag vet att en del av dem från det tyska kvalitetsmärket Heissner är det. Men det finns ju nyare tomtar från dem som man kan köpa för bara ett par hundralappar så man får läsa på lite om vilka stämplar man ska kika efter om man är på till exempel en loppis. På Tradera så säljs en hel del, men samlarna har koll på vad som är värdefullt så det kanske är svårt att fynda rejält där, men man kan tjäna sig en hacka om man har en värdefull tomte som man vill sälja.

Här är Traderas mest eftertraktade tomtar:
Antik öldrickande tomte - 47cm lång 22 000 kr
Underbar antik tomte med kamera - 58cm hög 21 100 kr
Heissner tomte-musikanter 12 500 kr
Stor tomte. Tomtar. Gnomes. 86 cm hög. 12 100 kr
90 år gammal Tomte Smed - 58cm 11 000 kr
Äkta Heissner tomte-set gammal antik 10 000 kr

Äldre tomtar på Tradera. Foto: Myrorna
Äldre tomtar på Tradera. Foto: Myrorna

Vill man vara miljövänligt och handla gamla tomtar istället för att köpa nya, så kan jag tipsa om att Myrorna har startat en webbshop också, där det som folk skänker dit går till välgörenhet efter alla avgifter som det kostar att driva verksamheten. Från pch med den 30 november hittar nyfikna besökare webbshoppen via Myrornas hemsida, men själva köpen går sedan vidare till Traderas välkända plattform. Ett beslut fattat på grundval av Myrornas mål: att skapa ett överskott till socialt arbete.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

 

www.myrorna.se
www.tradera.com/tomtar

 

 

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Jul | Julpynt | Nyheter | Övrigt | Prylar | Tips

Permalink


Bäst värmeljus i test

Vilket värmeljus är egentligen bäst? Det testades i konsumentprogrammet Plus på SVT den 27 november 2018 där de testade brinntid och återtändbarhet av sex olika stearinbaserade värmeljus från välkända svenska varumärken och konstaterar stora skillnader mellan de olika märkena.

Slutsatsen: Som den lysande testvinnaren i undersökningen står Rusta med värmeljusen 15-pack 100% stearin, meddelar Rusta idag i ett pressmeddelande.
Deras värmeljus ska brinnalängst i förhållande till utlovad tid och dessutom klarar av att tändas på nytt flest antal gånger. Trycker på Gilla-knappen på den!
Det känns ju så onödigt om man blir tvungen att blåsa ut ett ljus efter bara ett par timmar och sedan går det inte att tända igen....

Bäst värmeljus i test

Bäst klarade sig värmeljusen från Rusta, som i testet brann i över sju timmar. Rustas värmeljus 15-pack är svanenmärkta och består av 100% stearin.

Kunde återtändas flest gånger
I Plus undersökning fastslogs att ett vanligt problem är att trots att det finns stearin kvar i ljuskoppen går ljusen inte att tända på nytt. Rustas värmeljus klarar momentet bäst med snittet fem godkända återtändningar.


Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

 

www.rusta.se

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Nyheter | Tips

Permalink


En smygtitt på våren hos Rusta... så mycket fint!

Knappt hinner man tänka ordet adventsljusstake så poppar vårens inredningsnyheter upp...Jag har redan nu kikat lite på vad som kommer hos Rusta i vår. Och det finns som vanligt många guldkorn där.
Bland deras vårnyheter syns en ljusare färgskala med pasteller tillsammans med naturinslag - i form av konstväxter och material som sjögräs och trä, men även i mönster med palmblad och andra gröna blad. Sammet är stort även nästa säsong och hos Rusta kommer i en mängd olika kuddar, kuddfodral, sittpuffar och gardiner i sammet. Härligt, sammet ger ju en sån lyxig känsla! Deras runda kuddar finns fortfarande kvar i sortimentet och färgerna byts ut varje säsong, så vill man ha någon så får man vara snabb för de kommer inte igen säsongen efter.... Jag missade deras ockrafärgade och en i petrol förut som jag ville ha, jag var in i två -tre butiker men de var slut där...

Med deras nyheter kan man för en billig peng ge vardagsrummet en snabbt en mini-makeover med nya gardiner, kuddar och en sittpuff i sammet. De här lite större sittpuffarna som kommer till nästa säsong ser jättefina ut.

SS2019 hos Rusta
SS2019 hos Rusta

Pastellfärger och sammet hos Rusta i vår. Till dekoration syns ljuslyktor och förvaringskorgar i sjögräs. Och spana in mattan med upphöjt stenmönster - så fin i ett badrum! Tummen upp även för den stilrena runda svarta spegeln och ramar i ljust trä - så snyggt till svartvita bilder! Nyheterna kommer ut till butikerna från och med vecka 3, så man får hålla sig till tåls tills dess.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.rusta.se

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Prylar | Sovrum | Textil | Tips | Vardagsrum

Permalink


Årets möbel!

Sedan 2005 har Residence hyllat årets främsta kreatörer, arkitekter och designer genom Residence Stora Formpris. Priset delas ut i elva kategorier däribland Årets designer, Årets producent, Årets arkitekt och Årets nykomling, Årets möbel blev i år bordsserien Palais. Jättefin serie tycker jag med runda bord, och jag gillar ju runda former på möbler. Alltid trevligare att sitta vid ett runt bord också än en med vassa hörn. Men som alltid med designmöbler så är prislappen lite högre. Men å andra sidan satsar man på design och kvalité så kan man ha möbeln livet ut och låta det gå i arv. Många möbler stiger dessutom i pris med tiden om de i framtiden skulle sluta att tillverkas.

Bordsserien Palais vann formpriset med motiveringen: Finess, goda material och en air av internationell elegans. Bordsserien Palais för Asplund är en av årets form- och försäljningsframgångar, som tillverkas i Tibro. Nu ska Palais växa med förvaringsmöbler. Vi längtar!

Bord Palais av Anya Sebton och Eva Lilja Löwenhjelm, producent Asplund Foto Louise Billgert
Bord Palais av Anya Sebton och Eva Lilja Löwenhjelm, producent Asplund Foto Louise Billgert

Årets möbel är Palais-serien, av Anya Sebton och Eva Lilja Löwenhjelm, producent Asplund. Palais Royal på bilden är ett elegant matbord tillverkat med en stomme i vitbetsad ek och toppskiva i vit trälaminat. Inspirationen är hämtad från historiska miljöer såsom palats med deras stora pelare och piedestaler. Priset ligger på 24900 kr hos svenssons.se och det finns även som vardagsrumsbord i två olika varianter - där ligger priset på 15900 och 18900 kr.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Kök | Nyheter | Prylar | Vardagsrum

Permalink


Härliga nyheter i rött

Jag vet inte om fler än jag har fått igång julkänslan ordentligt... det finns ju så mycket fint och rött piggar verkligen upp, både i hemmet och när det gäller andra detaljer. Tänk att gå in i ett badrum till exempel där man har bytt ut alla handdukar mot röda julhanddukar - vad glad man blir! Och så härligt att bädda med ett nytt rödvitt bäddset! Jag är inte så mycket för tomtemönster på julsaker, utan gillar mer klassiska mönster eller enfärgat. Om man börjar nu med det röda så får man in julkänslan men det är ändå inte"för mycket" så man kan även ha det efter jul.

Finlayson, Spode, Ekelunds, Emelie Henry, Line of Oslo, Unisa, Kari Traa, Jotex, Klippan Yllefabrik, Hornbach, Specsavers, Lipault och Samsonite.
Finlayson, Spode, Ekelunds, Emelie Henry, Line of Oslo, Unisa, Kari Traa, Jotex, Klippan Yllefabrik, Hornbach, Specsavers, Lipault och Samsonite.

De två stora bilderna längst upp är handdukar Rosette från Finlayson och i sängen bäddsetet Rosetti från Finlayson. Så himla fina! Sedan är det några till julfavoriter - som också kan användas året om men som helt klart piggar upp december, och som passar som julklappar:

1. Cranberry Italian Tekopp och fat, Spode, 529 kronor. 2. JULDAG Handduk, Ekelunds.se, 229 kronor. 3. Tabletter Rosetti, Finlayson, 159 kronor. 4. Ungsform, Emile Henry, 449 kronor. 5. Jacka Barbara wool, Line of Oslo, 1999 kronor. 6. Väska ZELIN, Unisa, 1250 kronor. 7. Felip Shoe, Unisa, 1050 kronor. 8. Mössa RØTHE BEANIE, Kari Traa, 249 kronor. 9. Bordslampa SANTA CRUZ, Jotex, 1999 kronor. 10. Pläd Meander, Klippan Yllefabrik, 1140 kronor. 11. Kudde, Hornbach, 129 kronor. 12. Exklusiv morgonrock, Trofe, 799 kronor. 13. Specsavers x Love Moschino, Specsavers, 1799 kronor. 14. Plume Elegance Plånbok Ruby, Lipault, 649 kronor. 15. Miss Journey Ryggsäck, Samsonite, 999 kronor.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Jul | Julpynt | Nyheter | Porslin | Presenter | Prylar | Tips | Vardagsrum

Permalink


Posters med nya bokstaveringsalfabetet

Idag lanseras en helt ny posterkollektion där fem formgivare, typografer och illustratörer tolkat Adam Berit - Fredrika Bremer Förbundet och Rättviseförmedlingens förslag på ett nytt bokstaveringsalfabet. Resultatet är en unik kollektion postrar för dem som vill börja bokstavera för ökad jämställdhet och representation, som passar lika bra i barnrummet som i kök, vardagsrum eller klassrum. Anledningen till att det tagits fram nya posters är för att det svenska bokstaveringsalfabetet består sedan 1891 enbart av mansnamn. Adam Berit är ett nytt alfabet, för 2018 och framåt som ska vara lite mer som Sverige ser ut. Kul!

Adam Berit - det nya bokstavsalfabetet
Adam Berit - det nya bokstavsalfabetet

Först ut med posters är Tom Hedqvist, Sara Edström, Göran Söderström, Nathalie Ruejas Jonson och Owe Gustafson som alla tagit sig an det nya bokstaveringsalfalfabetet visuellt, för att sen bli flera. Postrarna kommer säljas på Designtorget och finns tillgängliga på Designtorget.se och kostar 99 kr/st.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.desingtorget.se

Nyckelord: Barn | Detaljer | Nyheter | Presenter | Prylar

Permalink


Lyx och Budget: ljus med gloria

Originalet Gloria från Klong är designad av Broberg & Ridderstråle som består av en cirkel i mässing eller försilvrad mässing med plats för ett stearinljus i mitten och den finns i två storlekar. Hos Klong finns även en glasinsats som man kan köpa till som gör att man kan förvandla mittendelen till en vas istället för en ljusstake (insatsen ser ut som ungefär som ett glasrör).
Den billigare ljusstaken finns hos Mio och heter Ring, den finns bara i en storlek. Prisskillnaden mellan dessa två ligger på ungefär en tusenlapp.

Vänster: Gloria, Klong. Höger: Ljusstake, Mio.
Vänster: Gloria, Klong. Höger: Ljusstake, Mio.

Lyx: Gloria är tillverkad i massiv mässing och finns i två olika storlekar D 31 och 41 cm. Priset ligger på cirka 1000 kr för den mindre och 1200 kr för den större hos Royaldesign.se
Budget: Ljussstaken Ring i metall finns i silver eller svart och är 40 cm i diameter och kostar 199 kr hos Mio.


Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

 

www.mio.se
www.klong.se
www.royaldesign.se

Nyckelord: Belysning | Detaljer | Inredning | Inspiration | Tips

Permalink


Ny duschstråle - PowderRain

Hansgrohe har utvecklat en ny duschstråle som ska skapa fina mikrodroppar och därmed ge en bättre duschupplevelse. I stället för en öppning i varje munstycke är det sex öppningar per munstycke som förvandlar de fina strålarna till tusentals av mikrodroppar. De ska vara så lätta så att de ska landar mjukt på huden i stället för att studsa av. Vilket då ska vara en fördel i till exempel en öppen duschkabin, eftersom det då ska stänka mindre . PowderRain, som duschmunstycket heter, ska även ha en reducerad ljudnivå med cirka 20 procent. Inget jag har testat, men det verkar ju bra.

Powder Rain från Hansgrohe
Powder Rain från Hansgrohe

Ljudet som skapas av den nya Raindance Select S 120 PowderRain-handduschen ska vara på samma nivå som viskningar och ska därmed bidra till en total avslappningen i duschen. Inte för att jag störts av duschljud någon gång men det kanske är behagligt med ännu lägre ljud...
Den största fördelen är nog att PowderRain ska reducerar vattenförbrukningen i handduschen med cirka 30 procent till 12 liter i minuten, mot deras föregångare. De ska täcka en större del av kroppen eftersom munstycket är större och där med duschstrålarna. Man får hoppas att trycket ändå är bra så att man kan skölja ur tillexempel balsam ordentligt, men enligt beskrivningen ska den ha ett väldigt bra tryck.

Det är ju så irriterande med en dusch som inte har det tycker jag, det duschstycket jag har hemma nu är inte alls bra för man måste skölja så länge på grund av vattenreducringen och trycket är inte bra (men det är en billigare variant som jag köpte i all hast, från ett annat varumärke, för att mitt gamla gick sönder). Och då använder man ju ändå mer vatten eftersom man måste duscha längre...

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.hansgrohe.se

Nyckelord: Bad | Inredning | Inspiration | Nyheter | Prylar

Permalink


Lyxigaste pepparkakshusen

Om man vill hitta inspiration till årets pepparkakshus så kan man spana in utställningen på ArkDes (Arkitektur- och designcentrum på Skeppsholmen i Stockholm) , har man inte möjlighet att besöka museet så kolla in bilderna från utställningen som också är en tävling i pepparkakshusbygge. I årets tävling är temat Lyxigt. Det kan man ju tolka på lite olika sätt...

Är lyx en egen balkong eller en öppen spis? En hemlig koja i skogen, eller en lägenhet med egen skateboardramp? Är det lyxigt att kunna kalla en plats för sitt hem, eller att ha ett eget rum? Någon kanske drömmer om en dansbana i parken eller en skyskrapa klädd i guld.

Här nedan är några bilder från tidigare år, de från årets tävling är inte presenterade ännu. Kolla in dekorationen i kurbitsstil, den gillar jag! Och balkongen! Wow, verkligen ljusår från de pepparkakshus vi brukar knåpa ihop....

Pepparkakshus Foto: ArkDes
Pepparkakshus Foto: ArkDes

Fakta om tävlingen:
Alla är välkomna att delta i ArkDes årliga tävling som startade 1990, där pepparkakshus bakade av barn, proffsbagare, arkitekter och alla andra som bakar visas sida vid sida. Pepparkaksbagarna hittar kreativa lösningar på konstruktion, hållbarhet, funktionalitet och utsmyckning, precis som de som formger och bygger hus i verkligheten. De tävlande delas in i tre kategorier: Arkitekter, formgivare och bagare, Upp till 12 år och Alla andra som bakar.

Bidragen bedöms sedan utifrån kriterierna färg och form, ätbar kvalitet, konstruktion och hur verket svarat mot årets tema, LYXIGT. Pepparkakshusen får såklart endast innehålla ätbara ingredienser.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.arkdes.se

Nyckelord: Arkitektur | Bygg | Detaljer | Hus | Inspiration | Jul | Julpynt | Nyheter | Övrigt | Tips

Permalink


Tapeter med inspiration från Madame de Pompadour

Tapetföretaget Tigron & Floyd, har tillsammans med en känd dansk florist som kallas Poppykalas, skapat två nya mönster som påminner om klassiska handmålade blomstertapeter men i en uppdaterad version. De har bland annat hämtat inspiration från Madame de Pompadour - älskarinna till kung Louis XV . Ett av mönstren är till exempel laxfärgade vallmor mot en mörk opalgrön bakgrund, fantastiskt vackert!

Pompadour från Tigron & Floyd
Pompadour från Tigron & Floyd

Tapeter med inspiration från Madame de Pompadour och fransk 1700-talsextravagans. Alla blommor i mönstret har fotograferats och sedan har de bearbetats digitalt. De ser nästan tredimensionella ut. Kollektionen, som kallas “Pompadour” lanserades den 8 november 2018 och kommer bland annat att finnas till försäljning på www.tigronfloyd.se. Priset ligger 415 kr/kvm.

Tapeterna är tillverkade i Sverige på miljöcertifierat non wovematerial med färger som är vattenburna samt helt fria från lösningsmedel och PVC. Printern och färgerna som används i produktionen är märkta med Svanen och Greenguard Certification och all överskottsfärg tas omhand på ett miljövänligt sätt. Jag trycker på Gilla-knappen!

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.tigronfloyd.se

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Prylar | Tips

Permalink


Jag har spanat in Iittalas nya färg

Varje år lanserar Iittala en ny färg på sina glasalster, vilket förstås skapar ett ha-begär hos sådana som mig som älskar deras glas. Årets färg har nu presenterats och den heter Havsblå och finns nu på tjugo produkter från Kastehelmi, Aino Aalto, Kartio, Aalto, Kaasa, Kivi, Valkea samt Iittalas nya serie, Raami. Jag skulle nog kalla färgen ljus petrol, för mig för den kulören inte tankarna till havet - eller i och för sig det ska vara i Karibien en tidig morgon då...
Den här "havsblå" färgen har tidigare varit en del av Iittalas serier Valkea, Kastehelmi, Kivi och Kartio. Ja, ni som samlar vet vad jag pratar om. Alla har väl en Kivi lykta hemma, tänker jag...
Jag har spanat in den nya färgen inne på Rörstrand och Iittalas Flagship Store som ligger här i Stockholm på Kungsgatan 1 ( i hörnet tvärsöver gatan från Svampen vid Östermalm). Väl värt ett besök, de har massor av olika serviser från Rörstrand där också.

Iittalas nya glasfärg är Havsblå Foto: Annika Rådlund
Iittalas nya glasfärg är Havsblå Foto: Annika Rådlund

Iittalas samtliga glasprodukter produceras i Iittala glasfabrik i Finland och det håller en hög kvalité. Glasen är stapelbara, det är tyngd i skålarna och saker blir inte repiga så lätt eller spricker för minsta lilla som glas av sämre kvalité gör. Jag är ett stort fan av Iittala och har några av deras vaser, ljuslyktor och dricksglas.

Se även deras nya muggar här som de lanserat i år.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.iittala.com

Nyckelord: Butik | Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Presenter | Prylar

Permalink


Nya mönster på Iittalas muggar

Iittala Graphics är en serie muggar som har lanserats i år i fyra olika mönster där alla skiljer sig från varann, de är nämligen framtagna av olika illustratörer. Ingen är alltså den andra lik, förutom själva formen på muggen då, som har taggits fram av Heikki Orvola. Muggarna är lite högre än vad kanske vanliga muggar är och man lägger verkligen märke till dem. Perfekt om man vill ha en egen mugg på kontoret, en uppstickare i mängden helt enkelt. I januari kommer även ett femte mönster som heter Speckle (stora muggen till höger).

Iittala Graphics
Iittala Graphics

Iittalas serie Graphics i mönstren: Shaped/Shifted, Distortion, Solid Waves och Anemone. I januari 2019 presenteras kollektionens femte mönster Speckle av Linda Linko. Mönstret ska vara inspirerat av hennes trädgård som är belägen mitt ute i den finska skogen. I det nya mönstret gestaltas den oändliga strid som det innebär att hålla platsen bebolig, då naturen varje år försöker ta över den. Snygg mugg tycker jag!

Och här kan du spana in den nya glasfärgen som de precis lanserat.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.iittala.com

Nyckelord: Detaljer | Nyheter | Porslin | Presenter | Prylar

Permalink


Barnsligt söta prylar

Nu börjar det dra ihop sig...nu är det snart bara en månad till lucia och sen brukar det bara rulla på. Själv brukar jag göra klart mina julklappar i november för att inte vara alltför stressad i december, men det brukar alltid vara något man kommer på i slutet som man har missat... Om man som jag är på jakt redan nu, och vill ge klappar som inte är juliga utan kan användas året om, så kan jag tipsa om några nyheter här som passar både barn och barnsliga vuxna. Allt ifrån en mysig fleece till stilrena barnbestick.

Mururla, Jotex, Finlayson, American Tourister, Klippan, Hinza, Stanton, Robert Welch, Blomsterlandet, Blomsterlandet och Clas Ohlson.
Mururla, Jotex, Finlayson, American Tourister, Klippan, Hinza, Stanton, Robert Welch, Blomsterlandet, Blomsterlandet och Clas Ohlson.

1. Hårborste, Tangle Teezer, 169 kronor. 2. Barnmatta "Uggla", Hornbach, 299 kronor. 3. Sprunchie, Invisibobble, 69 kronor. 4. Ljusstake "Gull", Jotex, 299 kronor. 5. Örngott "Message", Jotex, 69 kronor. 6. Lino pläd, Finlayson, 739 kronor (helt galet snygg!) 7. Resväska, American Tourister, 1299 kronor (den skulle jag vill ha nu när vi ska åka till USA snart, ingen risk att man tar fel väska om man har den där...). 8. Fleece, Hunkemöller, 299 kronor. 9. Vimpel "Safari", Klippan, 260 kronor. 10. Mobilfodral, Klippan. 11. Green Plastic liten, Hinza, 249 kronor. 12. Emaljmugg, Muurla, 149 kronor (finns med många olika motiv, bland annat Emil, Pippi, Mumintrollen mfl). 13. Stanton Barnbestick, Set 3pack, Robert Welch, 339 kronor. 14. Vas, Blomsterlandet, 99 kronor 15. Kortlek Limited Edition, Clas Ohlson, 49 kronor.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Barn | Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Övrigt | Prylar | Textil | Tips

Permalink


Sladdlös effektiv dammsugning med Electrolux Pure F9

Nu har jag testat Electrolux nya dammsugare som fått beteckningen Pure F9. Den är sladdlös och man laddar den enkelt genom att ställa den på en platta som man kopplar laddningssladden till. Har man möjlighet att ha den framme någonstans, eller i en tvättstuga så är det väldigt smidigt. Den har förstås alla fördelar som en sladdlös dammsugare har, det är helt enkelt mycket lättare att städa. Den kan också stå helt fristående på golvet om man behöver flytta några möbler, man slipper alltså bocka sig och flytta plugga in den i olika utag som man gör med en vanlig dammsugare.

Mitt första intryck var att den kändes lite tung, men jag upplevde den inte som tung då jag dammsög eftersom den rullar fram så bra. Det känns som om motorn är väldigt kraftig för vad ren vardagsrumsmattan blev! Det kändes som att dammsuga med en proffsdammsugare, den borstade på rejält och städade igenom mattan ordentligt. Jag till och med dammsög av en sittpuff så den fick en ordentlig genomkörare och fanns det något damm i den så är det borta nu.

En anan fördel var att den har ett lång teleskophandtag, man bara tycker på en knapp på skaftet och drar upp det. Passar mig bra som är lång. Den har också en utdragbar slang (se mellanbilden) så man kan komma åt speciella utrymmen. Fram lyser en lampa så man kan upptäcka saker på golvet eller under soffan extra bra, om man tappat ett örhänge eller så.... eller om man vill undvika att suga upp Legobitar...
Själva motorn och skräpbehållaren är placerad nedtill, men med ett enkelt knapptryck kunde jag flytta hela den delen längre upp på skaftet, så går det lättare att komma in under en soffa till exempel.

Electrolux Pure F9
Electrolux Pure F9

Det finns en knapp längst upp på skaften som är själva strömbrytaren, sen kan man välja tre olika effektlägen och n som är för autoläge - i det läget justeras sugkraften till underlaget. När jag dammsög mattan körde jag på effektläge 3, det var supereffektivt! Behållaren för skräp är lätt att tömma och det fins också tvättbara filter där i om de behöver rengöras någon gång.

Om man trycker ihop dammsugaren helt och tar bort det stora munstycket som man använder till golven så kan man istället sätta dit ett munstycke med en borsta i ena ände (avmalnad i andra änden om man hellre vill använda den sidan) så kan man på så sätt dammsug av till exempel taklister och ovanför lampor på ett lätt sätt och bära själva dammsugaren i handtaget ovanpå.

När de första sladdlösa dammsugarna kom så upplevde man att de skulle vara som ett kompliment till den vanliga dammsugaren, men den här kan man helt klart använda som sin huvuddammsugare.
Priset ligger på cirka 4390 kr hos Mediamarkt.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Elektronik | Golv | Inspiration | Nyheter | Övrigt | Prylar | Tips

Permalink


Förnya och sätt stilen med ny belysning

Att välja lampor är inte alltid helt lätt, vilken färg ska man ha, vilken modell, storlek och så vidare. Här är det förstås mycket tycke och smak som spelar in, och vad som ska belysas. I tak tycker jag att det är bra att välja lampor som sprider ljus åt alla håll, för har man en lampa med en mörk skärm så lyser det bara under skärmen. I taket ska man också tänka på att inte välja en för liten lampa då kan det se lite "fjuttigt" ut, som att man satt fönsterlampan i taket...
Själv är jag inte jätteförtjust i lampor som har öppen "glödlampa" med dioder i sig, jag tycker att de är för bländande för ögonen. Men de finns de som har tonat glas eller mer täckande glas, som gamla tidens glödlampor, då går det bättre tycker jag. Om man ska välja en skärm med mönster så kan man endera ha resterande detaljer i rummet i enfärgat, eller så kör man en mönsterblandning som kan ge en väldigt cool effekt. Då kan man hålla sig lite inom till exempel färgstarka kulörer eller att man har allt i pastell, så får man ändå en röd tröd genom hela inredningen i rummet.

Förnya och sätt stilen med ny belysning

Här är sju olika lampnyheter från Ilva som kan fungera som inspiration. Jag gillar särskilt de med vita runda kupor, jättefina!
Melino, golvlampa, H160, 1.219 kr
Caponi, pendel,D25, 549 kr
Ray, pendel, D60, 1.759 kr och Ray pendel i annan modell Ø60, 1.759 kr
Chili, vägglampa, 799 kr
Aura, bordslampa, 799 kr
Latino, bordslampa, L40,5 x H40,5 x D61, 2.029 kr
Padova, golvlampa, L43 x H164,5 x D43, 2.299 kr

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.ilva.se

Nyckelord: Belysning | Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Tips

Permalink


WC med mattsvart yta

Om man vill ha porslin som är lite utöver det vanliga så finns det nu toalettstolari svart och vitt med matt yta på delar av sortimentet hos Sanova. Man kan även matcha med tillhörande tryckplatta för att få en enhetlig stil.
Men om man har ett helsvart badrum så rekommenderar jag att ha belysning så att det går att tända upp ordentligt när man ska städa där, för att kunna rengöra ordentligt. I stan har jag nu ett badrumsskåp med Led- belysning, vilken skillnad det blev! Ser så mycket bättre där inne - vilket i och för sig kan ha både sina för och nackdelar...

Goccia WC och handfat samt WC Cono hos Sanova
Goccia WC och handfat samt WC Cono hos Sanova

Mattsvart istället för det helvita högblanka med blank krom som är det vanligaste i våra badrum. Här är två nyheter hos Sanova, två WC-stolar i mattsvart och ett mattsvart handfat. På Sanovas hemsida står det att Goccia WC Rek. konsumentpris 10 530 kr – 15 790 kr, det var ju ett väldigt stort hopp mellan priserna där. Vet inte vad det är som gör att det skiljer 5000 kr om den kommer i olika utföranden eller om det är priset som kan variera hos olika återförsäljare, jag ska skriva och fråga så uppdaterar jag här sedan. På WC-stolen Cono (som är den på bilden längst ned) står det att det rekomenderade priset är 12 090 kr – 18 130 kr, så där skiljer det nästan 6000 kr.

Jag kan även tipsa om att Dornbracht harmodern och stilren dusch och blandare i svart som matchar till, de kan du se i inlägget här.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

 

www.sanova.se

Nyckelord: Badrum | Inredning | Inspiration | Nyheter | Tips

Permalink


Midbec lanserar ny söt barnkollektion

För dig som håller på att inreda ett barnrum kan jag tipsa om att Midbec nu lanserar en ny söt tapetkollektion som heter Sweet dreams. Tapeterna har mönster med lekfulla figurer och söta mjukisdjur som där man blandar dova nyanser med mer klara ljusa färger. Så fina, både att ha i hela rummet eller om man bara vill ha en fondvägg.

Sweet Dreams från Midbec
Sweet Dreams från Midbec

Sweet Dreams består av 51 artiklar fördelat på 17 olika mönster, enfärgade tapeter samt fototapeter. Tapeterna kostar från 499 kr/rulle och är tillverkade på non-woven.


Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

 

www.midbec.com

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Tips

Permalink