AoB Bloggen med Annika Rådlund

Bädda i ljuvliga sommartoner (och kolla in träkojan!)

Ljuvliga ljuvliga sommar med pasteller, sommarblommor i vas och dagg i morgongräset... Det är få saker som klår svensk sommar helt enkelt. Och det är få saker som klår att sova i sängkläder som fått torka utomhus! Vilken ljuvlig doft det blir. Det är ju inte samma sak i stan, jag vet, men på landet.... Där hänger jag tvätten ute nästan året om. Lite vind eller sol och tvätten torkar upp även under kyliga dagar.

För extra ljuvlig sommarkänsla, spana in de nya ljuva tonerna från textilföretaget Alva, så fina! Och spana även in den fina trädkojan som de har fotograferat i, vilken sommardröm att sova där!

Sommarbäddning från Alva
Sommarbäddning från Alva

Det stilrena påslakansetet Vidd finns nu i Seashell Beige, en varmt snäckskalsfärgad ton och Thunder Grey, en djup grafitgrå nyans. Det finns även i en pastelligt ljusgul nyans som fått namnet Lemonade Yellow, den är dock inte med bland de här bilderna. De har meddelat att deras bästsäljande påslakansetet heter Strimma och det finns nu även i en ljusrosa Cherry Blossom Pink med kontrasterande cerise passpoal.

Bilder tagna på Henriksholm och arkitekt är Jeanna Berger.

Här kan du se de nya trendiga höstfärgerna

Fler inspirationsbilder och den spännande storyn om Alva kan du läsa här,

 

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.alvalinen.se

Nyckelord: Inredning | Inspiration | Nyheter | Sovrum | Textil

Permalink


Snygga inredningsdetaljer till Rusta i höst

I fjol lanserade Rusta ett eget varumärke som heter Elsaform, och det har tydligen gått hem hos alla inredningsintresserade. Nu i augusti kommer den delen av sortimentet att utökas ytterligare med den del nyheter, håll utkik efter dammvippor i obehandlat trä, flätade korgar i bambu, en vacker stengodsservis i grått och midnattsblått, svarta ugnsformar i stengods samt vaser i munblåst glas. Nytt för i höst blir även detaljer som necessärer och skrivböcker i naturens färgskala. Så mycket fint! Vasen är helt klart en av mina favoriter.

Elsaform från Rusta
Elsaform från Rusta

Textilierna som man ser hos Rusta i höst kommer kännetecknas av rustika material, som bäddset i tvättad bomull dukar och servetter i linneblandning och en superfin pläd i merinoull och kashmir. Vävda ullmattor i extra tjockt garn och flera mattor i större mått kommer att finnas i Elsaform-sortimentet. Det här känns väldigt lite vad många annars tycker är Rusta, det här är en trendig inredningsserie som andas mer skandinavisk stil. Ljusa toner, trä och rustikt som sagt.

Nyheterna kommer att finnas i Rustas varuhus från vecka 32. Jag brukar söka på deras hemsida ibland för att se om den butiken man tänkt åka till har precis det man vill ha - om man är ute efter något speciellt. 

Se fler fina höstnyheter hos Rusta här.

 

www.rusta.se

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Mässor | Prylar | Textil | Tips | Vardagsrum

Permalink


Historisk tapet i nya kulörer

Boråstapeter har meddelat att Nocturne, en av deras mest älskade mönster, nu finns i tre nya färgställningar. Tapeten är hämtat från deras historiska tapetarkiv och har nu fått toner av grönt, vinrött och beige. Verkligen fina tapeter som passar i allt från hallen till sovrummet. Den är förstås klockren i ett sekelskiftshus men passar till många stilar där man vill få in en mer ombonad känsla.

Nocturne från Boråstapeter
Nocturne från Boråstapeter

Det handmålade mönstret av blommor och blad har döpts efter den falnande skymningstimmen (Nocturne betyder nattlig musik, och kommer från latinets nocturnus). Tapeten är fin i ett helt rum men fungerar även på en fondvägg eller en halvvägg om man har pärlspont eller målad nedre del av väggen med en list mellan. När ljuset faller rätt ska de nya, guldskimrande detaljerna i tapeten en diskret men fin effekt.
Nocturne Special Edition finns i butik från och med slutet av maj och man kan beställa tapetprover och tapetrullar på borastapeter.se från och med 26 maj.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.borastapeter.se

Nyckelord: Arbetsrum | Detaljer | Historia | Inredning | Inspiration | Nyheter | Tapet | Tips

Permalink


Styrning och övervakning av elen

Som sagt var så går tekniken hela tiden framåt. I Wisers sortiment (från Schneider Electric) lanseras nu till exempel flera nyheter dä man med teknologin kan övervaka energiförbrukningen, bli varnad vid elavbrott och driftsstörningar samt styra värme och el även när du är långt hemifrån. Dessa system kan användas både vid nyinstallation och på befintliga installationer. Är ju verkligen superbra, med tanke på vad elavbrott kan orsaka i hemmen. I min brors hus till exempel, efter att ha stått tomt bara några dagar i sommar fick elavbrott (troligen en propp som hade gått) så lade en av frysboxarna med kött av.... inte en kul historia alls att ta reda på det sedan...

Wisers smartahem-system
Wisers smartahem-system

Exempel på vad som kan upptäckas direkt och förhindras är:
• Vattenskador orsakade av att värmesystemet har havererat och vattnet fryser med översvämning som följd.
• Förstörd mat p.g.a. att kylen eller frysen har gått sönder eller att dörren har glömts öppen.
• Söndersprängda pumpar i spabadet orsakat av att vattnet har frusit.
• Ökad radonhalt i villan p.g.a. att fläkten som ventilerar grunden har stannat.

En nyhet inom energisortimentet är PowerTag Control som tillsam-mans med en gateway för Wiser Energy ger möjlighet att styra olika funktioner i elcentralen via appen, oavsett var du befinner sig. Det innebär till exempel att man kan höja värmen i sommarstugan innan ni kommer fram, tända belysningen eller starta bastun. Så bra! Jag har till exempel bara snäppet över underhållsvärme i stugan när jag inte är där och det kan ju kännas lite för kallt om man kommer dit kvällstid och ska man lägga sig ganska direkt så hinner det inte värmas upp.

Wiser mäter såväl den totala energiförbrukningen som förbrukningen av enskilda prylar (som till exempel kyl, frys, bastu och spabad) och med hjälp av Wiser slipper du överraskande elräkningar. Om det händer det något oförutsett, ja exempelvis att frysen slutar att fungera då, så ska det skickas ett larm direkt till mobilen. Verkligen en bra funktion! Och man kan även enkelt se vilka apparater som drar mycket el. Kan ju också vara intressant att se om man har strömslukare som ökar på elräkningen rejält....

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.se.com/se

Nyckelord: Ekonomi | Elektronik | Elförbrukningen | Energi | Nyheter | Tips

Permalink


Alva - sängkläder för gott samvete

Kanske funderar man till vardags inte så mycket på var våra vardagliga ting är tillverkade och vad som ligger bakom olika materialval. Vi har ju alla blivit uppmärksammade på att det är bättre att köpa närodlad och ekologisk mat till exempel och att billiga plastprodukter från Kina inte är ett hållbart val - men längre än så kanske våra tankegångar inte alltid sträcker sig. Träffade för ett tag sedan grundarna bakom textilföretaget Alva och då fick man lära sig ännu mer...

Grundarna är paret Johanna och Alexander, och de berättde att de upplevde att marknaden saknade sängkläder som uppfyllde kraven om både hållbarhet och hög kvalité. Det blev startskottet för ett varumärke med visionen om att förbättra situationen i bomullsbranschen.
De förklarade att bomull är idag en av de råvaror som i världen omsätter mest pengar och använder 2,5% av jordens odlingsbara yta. Trots det är villkoren för bomullsodlare allt för ofta orättvisa och många lever under extrem fattigdom. Dessutom är värdekedjan av mellanhänder ofta lång och konsumenters pengar når sällan fram till bomullsodlarna och konsumentens priser pressas upp.

De fann tillsist en samarbetspartner, Chetna Organic; ett fair tradecertifierat kooperativ i Indien där bönderna odlar ekologisk bomull, för sin skörd får de rättvist betalt och social trygghet. Tack vare det nära samarbetet med både odlare, tillverkare och hantverkare har de nu skapat hållbara sängkläder.
Häftigt, och de har verkligen lagt ner ner mycket tid och engagemang i det här. De har även varit med och anställt en lärare på en skola där i byn där de gör business, för de hade bara en lärare på 400 elever..... Härligt med människor som är givmilda mot både människa och natur, samtidigt som de såklart vill kunna leva på sitt företag. Men kanske får det också fler att följa efter, när kunderna blir allt mer medvetna och ställer allt mer frågor om produkter de planerar att köpa.

Bäddset från Alva.
Bäddset från Alva.

Sängkläderna går att köpa i separata delar för den som önskar mixa och matcha efter eget tycke och smak, såväl som i färdiga set. Fina färger och de kommer lite nya inför olika säsonger. Klassiker med kant eller vinge finns, och det går att skapa en riktig "hotellbäddning" med de här. Så fina och tätvävda som man vill att de ska vara.

 

Här kan du se de nya trendiga höstfärgerna

Bädda i ljuvliga sommartoner och kolla in träkojan!

 

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

 

www.alvalinen.se

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Presenter | Prylar | Sovrum | Textil | Tips

Permalink


Veckans favorit! Snygga posters som förmedlar kunskap

Företaget Kunskapstavlan förenar snygg design med nytta, nytta i form av ibland livsviktig kunskap som till exempel livräddning. Det finns även tavlor med andra trevligheter som hur löven ser ut på landets lövträd och hur landskapsblommorna ser ut. Det finns även en kollektion till köket med tavlor som Mått i köket, Grundrecept och Innertemperaturer samt en kollektion till barnrummet.

Landskapsblommor, löv och livrräddning från Kunskapstavlan.
Landskapsblommor, löv och livrräddning från Kunskapstavlan.

Kunskapstavlorna produceras på ett ekologiskt matt premiumpapper som är åldersbeständigt och märkt med både EU Ecolable och FCS. Alla tavlor signeras med handpräglat sigill vilket gör varje exemplar unikt. Tillverkningen är belägen i Sverige på ett Svanencertifierat tryckeri. Jag trycker på Gilla-knappen!
Kunkapstavlan säljs på kunskapstavlan.se samt hos olika återförsäljare.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.kunskapstavlan.se

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Presenter

Permalink


Tre smarta reseprylar

Det finns många smarta prylar att ha när man reser, här är ett par som jag tycker tycker är bra. En upphängningsbar necessär som man kan hänga upp på hotelltoaletten, i husvagnen eller var man nu semestrar. Den kan vikas ut och hängas på en krok, har många praktiska fack så man får en bra överblick. Just denna från Bluebox.se har ett bärhandtag, en avtagbar spegel och en orange insida som ska göra det enklare att hitta alla produkter där i.

En annan bra pryl att ha med om man ska åka utomland är förstås en reseadapter, helst två om man har både telefon, platta och dator som behöver laddas och ha ström. Jag minns inte var jag köpte min men den här från Bluebox.se har även en USB-port och ska passa i  över 150 länder! 

Reseadapter, resenecessär och självbevattnare Foto: Bluebox
Reseadapter, resenecessär och självbevattnare Foto: Bluebox

Reseadaptern inkluderar 4 kontaktstift som fälls ut, universaluttag, 100-250 V, LED-indikator och USB-port.

Jag hittade även en fiffig självbevattnare på Bluebox sida - perfekt när man ska resa bort! Det är ett litet plaststycke som man sätter ner i jorden och sedan tar man bara en PET-flaska, skruvar fast det lilla plaststycket och trycker ner i blomjorden. Vips så har man en självbevattnare! Jag har själv inte provat den men den skulle vara kul att testa. Den ska passa både till halvlitersflaskor och till de större 1,5 liters.
 

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.bluebox.se

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Presenter | Prylar | Tips

Permalink


Stora rosor på tapeten

Rosor, engelska landsbygden, slott, romantik och flärd är ord som kan beskriva Midbecs nya tapetkollektion Kent. Jag ser framför mig ett rum med vackra möbler, murgröna och kandelabrar. Så vackert! Det här är tapeter för den som vill att tapeten ska sätta stilen i rummet och skapa en wow-effekt. Lägg till någon fjäder och en guldspegel så har du pricken över i:et.

Kent från Midbec
Kent från Midbec

Tapetkollektionen Kent innehåller 88 tapeter fördelat på 6 olika mönster, fototapeter och enfärgade tapeter. Det finns även motiv med byggnader och med mindre blommor och blad med i kollektionen.
 

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.midbec.se

Nyckelord: Blommor | Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Tips

Permalink


Ny myskollektion kommer till Lagerhaus

Nu när man går och väntar på att sommaren ska komma igång med bad och värme - så börjar de första höstnyheterna att ramla in. I Lagerhaus kollektion Cuddle up så kommer man till exempel att hitta en hel del inför höstmyset. Kollektionen innehåller bland annat lampskärmar, mattor, ljusstakar, vaser, prydnadskuddar, korgar och piedestaler. Missa inte den värmande vetekudden, formad som en tax! Så himla söt! Set kommer även muggar med taxar på.
Varje gång vi ser en tax så brukar jag och min son ropa: - Taxi!
Så det skulle bli mycket ropande på taxi om vi skaffar de där.

Cuddle Up från Lagerhaus
Cuddle Up från Lagerhaus

Naturmaterial och brända höstfärger är i fokus på Lagarhaus nya höstkollektion. Färgskalan går i matchande jordnära toner där terracotta, brunt, beige och grönt dominerar. Materialen är sammet, manchester, fuskpäls och keramik. Taxen och ögonen återkommer som mönster på flera av produkterna. Kolla in den fluffiga kudden!

Kollektionen Cuddle up! finns i butik och online från och med slutet av augusti.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.lagerhaus.se

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Ljus | Nyheter | Porslin | Presenter | Prylar | Sovrum | Tävling | Textil | Tips | Vardagsrum

Permalink