AoB Bloggen med Annika Rådlund

Man kan spara mycket vatten med dessa tips!

Man förstår ju att man kan spara vatten genom att göra smartare val, enligt ett pressmeddelande från Göteborgs stad så förbrukar man så här mycket vatten vid de här tillfällena:
En vattenspridare gör av med 150 liter vatten på 20 minuter.
För varje minut som kranen står och rinner går det åt 6 liter vatten.
Ett fyllt badkar motsvarar 150 liter vatten. En dusch på 3 minuter motsvarar 36 liter.
Det går åt ca 50 liter vatten för en maskin tvätt.
Om en familj på fyra personer stänger av kranen medan de borstar sina tänder sparar de tillsammans 100 liter vatten på en dag.
Varkligen tänktvärt!


Bättre att spara regnvatten och vattna trädgråden med det om man har möjlighet, och att man helst inte ska vattna när det är soligt ute utan bättre på kvällen eller tidig morgon. Man ska inte ha kranen på medan man kissar..... Man ska vänta med tvätten tills man har en full maskin. Och i alla sammanhang - inte bara låta vattnet stå och rinna...

Jag nämner igen en händelse i Malaysia för sisodär 20 år sedan, vi hade hyrt en bungalow på Phi Phi island. När jag skulle tvätta händerna i handfatet där så rann vattnet ut på golvet, för röret slutade på halva väggen. "Save water - water is gold" stod det. Det tänker jag ofta på och vrider av kranen så fort jag är klar.

Minska vattenförbrukningen för miljöns skull Foto: Göteborgs stad
Minska vattenförbrukningen för miljöns skull Foto: Göteborgs stad

Det går också åt mycket energi för att rena och producera dricksvatten, vårt viktigaste livsmedel. Därför är det viktigt att aldrig slösa med dricksvatten.

Fler tips finns här:

 

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Energi | Inspiration | Övrigt | Tips | Trädgård

Permalink


Gammalsvenska tapeter som QuickUp

Gammalsvenska tapeter har blivit något av ett begrepp bland de som gillar tapeter med gamla traditionella mönster. Duro lanserades 1968 en serie tapeter efter gammal förlaga som fick namnet Gammelsvenska, och flera mönster har tillkommit under åren.
Nu kommer de alltså som QuickUp tapeter där kollektionen innehåller till största delen helt ”nya” Gammalsvenska mönster, men även ett par ”gamla” mönster känner man igen. En bidragande faktor till succén med Gammalsvenska kollektionen är att tryckbilden har ett uttryck som står handtrycket nära.

Liksom tidigare består kollektionen av efterbildningar av äldre originaltapeter. Mönsterbilderna är noggrant återskapade från gamla tapetfragment från olika tidsåldrar och stilar, allt från nyrenässans, rokoko, gustaviansk och allmogestil finns representerade tillsammans med olika jugendstilar. Här är två av mina favoriter.

Brita och Renshammar från Duros Gammelsvenska tapeter.
Brita och Renshammar från Duros Gammelsvenska tapeter.

Den Gammalsvenska QuickUp kollektionen innehåller 15 olika mönsterbilder, varav två känns igen från tidigare. Med dom olika färgställningarna är det totalt 42 olika tapeter och två bårder.
Dom gamla mönstren är ett kulturhistoriskt arv som inte bara passar i gamla hus. När de gammalsvenska tapeterna lanserades i slutet av 1960-talet användes de överallt, från slott och herrgårdar till nybyggda lägenheter i miljonprogrammets bostadsområden. Duros Gammalsvenska QuickUp kollektion finns i färgfackhandel vecka 35.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.duro.se

Nyckelord: Detaljer | Historia | Inredning | Inspiration | Nyheter | Tapet | Tips

Permalink


Det här fina kommer till Rusta i höst

Knappt har man börjat tänka på att sommaren snart är igång, så ramlar höstens nyheter in... men det är ju ändå lite spännande att se vad som kommer framöver. Rusta spinner till exempel vidare på naturspåret, Det är fjolårets stil Nordic nature som de körde med som kommer att leva vidare med mängder av nyheter för det dukade bordet, vardagsrummet och badrummet. I kollektionen ryms flera ullmattor i grått och beige, nu med modeller även i större storlekar. Nytt för Nordic nature är det botaniska mönstret Lola som återfinns på gardiner, kuddar och detaljer. En av höstens mest iögonfallande produkter blir en stor lampskärm i sjögräs – inte helt nytt under solen, vi har ju sett andra märken haft liknande - men de här är förstås mycket billigare.

Rusta höst 2019 Foto: Malin Cropper
Rusta höst 2019 Foto: Malin Cropper

I augusti börjar utrullningen av höstens nyheter i serien Nordic nature. Kolla in alla fina blomkrukor! Flera av dem skullle jag vilja ha redan nu...

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.rusta.se

Nyckelord: Blommor | Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Övrigt | Prylar | Textil | Tips | Vardagsrum

Permalink


Utanpåliggande strömbrytare och kablar

Jag kan väl säga att jag egentligen inte är ett jättestort fan av utanpåliggande kablar, jag tycker överlag att det är snyggare att ha dem inne i väggen. Men ibland har man inget val och i vissa fall kanske man vill ha det mer tidstypiskt och därför väljer att dra elkbeln på utsidan väggen. Schneider Electric uppmärksammat detta och lanserar sina två mest populära apparatserier; Exxact och Renova som utanpåliggande. Trenden ger förstås rummet en viss karaktär och dessutom går det snabbare att byta redan utanpåliggande kablar till nya utanpåliggande, istället för att dra in dem i ett plaströr i väggen om man håller på och renoverar. På två ställen i mitt fritidshus har jag blivit tvungen att ha kablarna på utsidan och där var jag mest sur för att jag inte kunde ha Renovas strömbrytare, som jag har i övriga rum. Men nu finns det alltså!

Renova utanpåliggande går att få i vitt och svart med en blank centrumdel och en matt ram. Exxact utanpåliggande är i en modern avskalad design och finns i vitt.
Renova utanpåliggande går att få i vitt och svart med en blank centrumdel och en matt ram. Exxact utanpåliggande är i en modern avskalad design och finns i vitt.

Vill man skapa en äldre känsla i sitt hem förstärks stilen av utanpåliggande apparater och kablar. En annan viktig aspekt är att man sparar tid vid installation av utanpåliggande apparater och kablar och det blir mycket mer kostnadseffektivt eftersom man slipper tidskrävande infräsningar. I Exxact och Renova-serierna finns bland annat 1- och 2-vägsuttag, strömbrytare och kopplingsdosor. Cirkapris 2-vägsuttag, 150 kr och Strömbrytare från 95 kr.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Belysning | Detaljer | Elektronik | Inredning | Inspiration | Ljus | Nyheter | Tips

Permalink


Svensk planteringsurna i järn

Så fantastiskt fint det är med urnor av järn i trädgården! Fördelen med dem är att de står stadigt och inte blåser iväg. Jag tycker också att de passar till alla stilar av hus. Det här är till exempel en klassisk svensk modell där ursprungsmodellen pryder Fersenska Palatset på Stallgatan i Stockholm. Den finns i två storlekar hos Kulturjern, den är så himla fin tycker jag!

Järnurna från Kulturjern Foto: Kulturjern
Järnurna från Kulturjern Foto: Kulturjern

De har även den här typen av urna med slät framsida som man själv kan beställa en egen logga på, hur coolt är inte det? Men man får väl skaffa sig ett familjevapen eller ett sigill först.... Men också en kul idé att köpa en sådan urna till ett nygift par och så får de namnet ingjutet, det kanske också går att ordna.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Kulturjern.se

Nyckelord: Detaljer | Historia | Inredning | Inspiration | Presenter | Prylar | Tips | Trädgård | Utomhus

Permalink


Robotklipparna som är Bäst i test 2019!

Trött på att klippa gräset och är ute efter en robotgräsklippare? I år har vi inte gjort något eget test av robotgräsklippare, men det har däremot Pricerunner gjort. Nu har de meddelat vilka klippare som vunnit i kategorierna ”Bäst i test”, ”Bästa premiumval” och ”Bästa lyxval”. Det har varit 24 robotgräsklippare som har deltagit i testet, där man under flera månader testat prestanda, effektivitet, tillförlitlighet, användarvänlighet, funktionalitet och säkerhet. Man har även tittat på design och byggkvalitet. De har testats på olika typer av gräsmattor och i olika slags väder. Nu står det klart att Husqvarnas Automower 310, 430 X och 450X blev segrare i kategorierna ”Bäst i test”, ”Bästa premiumval” och ”Bästa lyxval". Robotgräsklipparen McCulloch Rob R600 vann Bästa budgetval. Det är förstås skillnad på både batteritid och hur stora ytor varje klippare kan klara av, och man har nivåskillnader på gräsmattan till exempel så bör man ju ha en som kan klara lutningen.

Robotklipparen Husqvarna Automower 310 Bäst i test 2019,  Husqvarna 430X  Bästa premiumval, Husqvarna 450X Bästa lyxval och McCulloch Rob R600 Bästa budgetval.
Robotklipparen Husqvarna Automower 310 Bäst i test 2019, Husqvarna 430X Bästa premiumval, Husqvarna 450X Bästa lyxval och McCulloch Rob R600 Bästa budgetval.

Husqvarna Automower 310 var bäst i test. Det är en tillförlitlig robot med utmärkt problemlösningsförmåga och goda terrängegenskaper.
Bästa premiumval blev Husqvarna Automower 430X, en smart och driftsäker premiumklippare för stora, svåra gräsmattor.
Husqvarna Automower 450X vann kategorin Bästa lyxval.En mycket stark klippare som verkligen klarar kraftig lutning och stora ytor. Robotgräsklipparen
McCulloch Rob R600 vann Bästa budgetval. Det är en användarvänlig och lättinstallerad modell som trots det låga priset klipper gräset med bravur. Det finns dock ingen app kopplad till den.

Automower® 310 – bäst i test
Klippyta: 1 000 m2
Lutning: ca 40% (22°)
Medelvärde för uppmätt ljudnivå: 59 dB
Cirkapris: 15 900 kronor

Automower® 430X – bästa premiumval
Klippyta: 3 200 m2
Lutning: ca 45 % (24°)
Medelvärde för uppmätt ljudnivå: 57 dB
Cirkapris: 29 900 kronor.

Husqvarna Automower® 450X – bästa lyxval
Klippyta: 5 000 m2
Lutning: ca 45 % (24°)
Medelvärde för uppmätt ljudnivå: 58 dB
Cirkapris: 41 900 kronor.

McCulloch Rob R600 - Bästa billiga robotgräsklippare

Klippyta: 600 m²
lutning ca: 25 %
Ljudnivå: 59 db
Cirkapris: 8900 kr


 

www.husqvarna.com
www.mcculloch.com/se
www.pricerunner.se

 

Här kan ni se ett test som vi gjorde för ett par år sedan, där var det också en Husqvarnamodell som blev Bäst i test.
Ä
ven året innan toppade en Husqvarnamodell vårat test, det kan du se här.

Nyckelord: Elektronik | Nyheter | Prylar | Tips | Trädgård | Utomhus

Permalink


Ekologisk gödning till trädgården

Jag försöker läsa på och prata med experter om vad som är bäst för trädgården, och det är förstås alltid lite olika svar man får. På våren då brukar jag köpa ett antal säckar jord som jag fyller på i perennarabatterna med. Jag plockar bort allt visset först förstås. På hösten gör jag likadant. Så jag har aldrig använt något gödning. Men det kanske man borde göra? Och på gräsmattan?

Har precis läst lite om hur Bio Max funkar, det är en organisk gödsel som ska ge långvarig effekt på växtligheten. Gräsmattan ska till exempel få en bra start med Bio Max Gräs på våren när tillväxten startar. Gräset tillförs då viktiga mineraler, samtidigt som den organiska basen ska stärka gräsmattan på sikt. Men jag tänker att det kanske funkar bra om man har en liten trädgård, det kostar en del att göda min som är stå stor. Bara att klippa den tar 3,5 timme.... Men kanske ett tips ändå till er som har normalstora gräsmattor. Jag kollade nu och en säck på 6 kg, räcker upp till 300 m2. Priset ligger på cirka 165 kr.

Gödning till gräsmattan, Bio Max Gräs. Foto: Greenline
Gödning till gräsmattan, Bio Max Gräs. Foto: Greenline

Det finns även en ny gödningsprodukt från dem som heter BioMax EKO, som är en KRAV-märkt, helorganisk gödning för hela trädgården. Den är dessutom producerad i Sverige. Den kan man använda i perennrabatterna, till köksträdgården och till gräsmattan i slutet av växtsäsongen. Gräset ska då få ett starkare rotsystem och bättre förutsättningar att klara väta och kyla under vintern.

www.greenline.eu

Här är ett annat tips för en starkare gräsmatta, från en artikel jag skrev för några år sedan. Men det är ju en dyrare metod...

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Blommor | Inspiration | Nyheter | Tips | Trädgård | Utomhus

Permalink


Sköt alla apparater i trädgården via en app

Det är ju förstås omöjligt att sköta om en trädgård utan att lyfta ett finger, men det finns mycket som kan skötas med ett skärmtryck om man har apparater som kan kommunicera med en app. Gardena har till exempel ett smart system som kan styra robotgräsklipparen, bevattningen, fuktig-hetssensorn och trädgårdsbelysningen var du än befinner dig. Då kan man till exempel ligga på en strand på Mallis och ändå veta att planeringarna blir vattnade och gräset klippt. Så skönt!

Gardena smart garden system.
Gardena smart garden system.

Att välja när man vattnar och hur mycket man vattnar kan göra stor skillnad. På så vis kan smart system bevattningssystem avsevärt minska mängden vatten som används, samtidigt som blommor, gräs och växter får precis det de behöver. Sen ska man ju inte vattna mitt på dagen i solsken för då dunstar mycket vattan och bladen kan brännas. Men när man vattnar själv så måste man ju anpassa efter när man har tid att vattna, och det är kanske inte alltid efter vilken tid på dygnet det är bäst att vattna...


Vill man ha alla de här trädgårdsprylarna så får man förstås betala en del., men man får kanske tänka på hur mycket hjälp man har av dem i flera år framåt.

Här är några prisexempel
på det som finns hos Gardena som man kan använda sig av för att hålla trädgården i trim:
Sileno robotgräsklippare från 11 499 kr
Smart Sensor 1 279 kr (mäter ljusintensitet, temperatur och jordfuktighet precis vid växtens rot. Värdena hamnar i appen och används sedan för att styra bevattningen)
Water Control - ansluts direkt till kranen och används för att tidsinställa vattenflödet eller kontrollera tilförseln direkt i appen. 1 799 kr
Irrigation Control 2 129 kr (
Smart Power Adapter 599 kr
Smart automatic Home & Garden Pump 5 499 kr

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.gardena.se

Nyckelord: Detaljer | Elektronik | Inspiration | Tapet | Tips | Trädgård | Utomhus

Permalink


Nu kommer Ostindia i gråsvart!

Nu kommer Rörstrand att lansera servisen Ostindia i gråsvart! Den tror jag kommer att bli en riktig storsäljare. Speciellt med tanke på att originalservisen som går i blått blev framröstad somårhundradets servis, så kan man förstå hur populär den har varit genom åren. Min farmor samlade också på den blå, så jag skulle vilja ringa upp henne nu och berätta att den nu kommer i grått, men de tar väl inga samtal där uppe i himlen.
Hur som helst så kommer namnet och mönstret från det som kallades för Ostindiefararna, ett segelfartyg som användes som handelsfartyg i trafik mellan Europa och Ostasien under 1700-talet och början av 1800-talet. De seglade för de olika ostindiska kompanierna från flera länder - Danmark, Frankrike, Nederländerna, Portugal, Storbritannien och Sverige.
1746 förliste ett skepp som var på väg hem från Kina utanför Göteborg. Lasten bärgades och skärvan från en porslinstallrik hamnade i ett skåp hos Rörstrand, där chefen Knut Almströms fru en dag fick syn på den och fällde de bevingade orden: "Knut, jag tycker du ska göra något av den här." 1932 stod så stod den kinesiska skärvan modell för den nya Rörstrandsservisen med sitt numera klassiska mönster.

Ostindia från Rörstrand i grått och svart Foto: Annika Rådlund
Ostindia från Rörstrand i grått och svart Foto: Annika Rådlund

Från och med nästa vecka går det att köpa den nya Ostindiaservisen i grått och svart. Den kommer att ingå i det ordinarie sortimentet hos Rörstrand så att man kan köpa till dela i många år framöver. Kanske blir det nästa århundrades servis?

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.rorstrand.se

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Porslin | Presenter | Prylar

Permalink


Gulligt och praktiskt växthus

Fler och fler drömmer om ett växthus, det är ju fantastiskt att själv kunna skörda det man har odlat. Min kompis Karin har ett växthus i ungefär den här storleken och det får plats mer än man tror. Det är inte ett växthus att ha bord och stolar i, då får man satsa på ett lite större, det här finns i och för sig i tre storlekar så det största kan man nog sitta i. Men vill man ha ett bara för odling och inte har jättemycket plats på tomten eller helt enkelt inte vill ha ett superstort växthus så spana in det här. Klassisk stil men ändå med en modern touch, och det har ventilationsmöjligheter både upptill och nedtill och det är ju bra, det går även att köpa till planteringsbord och hyllor.

Växthuset Cult Mini från Vansta Trädgård.
Växthuset Cult Mini från Vansta Trädgård.

Cult mini med striped botten, det går även att välja glas ända ner till marken, Ventilation medfföljer i både växthusets botten och nock som både öppnas med autovents. Så praktiskt och lagom stort för lite gurka, tomater och kanske ett litet citronträd?

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.vanstatradgard.se

Nyckelord: Blommor | Detaljer | Inspiration | Nyheter | Tips | Trädgård

Permalink


Ny snygg kopparfärgad köksblandare

Om du letar efter en ny blandare i gammal stil så kan jag tipsa om att Sanova har den här italienska kranen som heter Officine . Den har en antik stil som passar både lantkök och moderna kök. Den finns i tre olika modeller, den här är min favorit.

Kökskran koppar Officine  från Gessi hos Sanova.
Kökskran koppar Officine från Gessi hos Sanova.

Köksblandare från italienska Gessi som tillverkat blandare i 20 år. De tillverkas från råmaterial genom energin från solceller och med ambitionen att allt spillmaterial återanvänds. Jag trycker på Gilla-knappen!

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.sanova.se

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Kök | Nyheter | Prylar | Tips

Permalink


Designbelysning för badrummet

Vedum firar i år 100 år och i samband med detta har det tagit ett kliv framåt i arbetet med att erbjuda ett hållbart sortiment. Från och med i år är all Vedums belysning, för badrum, kök och tvättstuga i 100 procent LED, de förbrukar 85 procent mindre energi, och håller upp till 20 gånger längre än traditionella glödlampor. En annan lysande nyhet från dem är badrumsbelysningen Dala. Det är en mattsvart armatur som finns för tak och en för vägg. Snyggt och modernt, långt ifrån de traditionella glasgloberna...

Badrumsbelysnngen Dala från Vedum
Badrumsbelysnngen Dala från Vedum

Badrumsbelysningen Dala i hängande och väggfast variant. Den är särskilt framtagen för badrum, och har IP-klass 44, vilket betyder att den får vara i ett badrum där det både kan vara fuktigt och förekomma vattenstänk. Den här typen av belysning ger ju såklart mest nedåtriktat ljus, så man kan förstås komplettera med tillexempel en spegel som har LED ljus omkring sig och så finns det belysning för lådor och skåp som tänds när man öppnar.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.vedum.se

Nyckelord: Badrum | Belysning | Inspiration | Nyheter | Tips

Permalink


Tapetkollektionen Amarone

Midbec lanserar nu en tapetkollektion som heter Amarone som har både sirliga mönster, vacker bambu och pampiga bananplantor som klättrar upp längs väggarna. Alltså inte vinflaskor som man kanske först tänker på när man hör ordet Amarone...Kollektionens färgpalett består av olika vita och grå nyanser som blandas upp med dämpade färger av mörkblått, vinrött och turkos.

Midbec lanserar tapetkollektionen Amarone
Midbec lanserar tapetkollektionen Amarone

Tapetkollektionen Amarone innehåller 42 artiklar fördelat på 6 olika mönster och enfärgade tapeter med olika ytor. Den med grå blad är min favorit bland de här. Tapeterna är tillverkade på non-woven och finns i butik och på midbec.se.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.midbec.se

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Sovrum | Tapet | Tips | Vardagsrum

Permalink