AoB Bloggen med Annika Rådlund

Rätt dosering av våtrumsgolv

Hur mycket ska ett våtrumsgolv luta mot golvbrunnen? Enligt GVK- Svensk våtrumskontroll så finns det riktlinjer att gå efter. I utrymmen med golvavlopp ska de delar av golvet och dess vattentäta skikt som regelbundet utsätts för vatten alltså luta mot avloppet. Det är alltså för att vattnet inte ska rinna åt något annat håll än mot just golvbrunnen. Om vattnet inte leds dit kan det istället ledas ut i angränsande utrymmen och orsaka vattenskador! Alltså en viktig fråga om man till exempel gör om ett rum till badrum eller tvättstuga eller om man bygger nytt.

Rätt golvlutning mot golvbrunn Foto: GVK
Rätt golvlutning mot golvbrunn Foto: GVK

För att det ska kunna ske på rätt sätt finns krav på hur golvlutningen ska utformas och så här ska lutningen vara:
Krav enligt GVK i duschplats eller liknande: Våtrummet ha ett fall mot golvbrunn inom intervallet 1:150 -1:50. Medelvärdet är då 13 mm/m.
Intervallet kan översättas till:
7 - 20 mm/m
0,7 - 2 % lutning

Övriga ytor:
Utanför duschplatsen ska ha ett fall mot golvbrunn inom intervallet 1:500 -1:100. Medelvärdet är då 6 mm/m. Intervallet kan översättas till:
2 - 10 mm/m
0,2 - 1 %

Golvets lutning bör utformas så att golvet och dess ytskikt vid dörröppningen ligger minst 20 mm över golvbrunnens brunnssil i duschplatsen eller motsvarande. I små våtrum kan detta vara svårt att uppnå utan att det leder till för brant fall/lutning på golvet - då bör en tröskel installeras. Det här är superviktigt, om du vill veta mer om Säkra våtrumsgolv så kika på GVK:s hemsida, finns mycket bra information där.


www.gvk.se/branschregler/golv/golvlutning/

Nyckelord: Badrum | Bygg | Detaljer | Golv | Tips

Permalink


Palmer på tapeten

Tillhör du också en av dem som längtar efter att hänga på en beach där men ser palmer.... jag är i alla fall en av dem som älskar strandlivet. Vill man skapa en härlig bungalow-feeling hemma kan jag tipsa om den nya tapetkollektionen Regatta Crew från Midbec - där man försökt fånga känslan av att det brusande havet finns runt hörnet och att stranden bara är ett stenkast bort.
Här finns motiv där man skildrat surfkulturen och palmmotiv. Nyanser som marinblått, rött och vitt blandas med armégrönt, pastellrosa och skiffergrått. Det här är mina favoriter från kollektionen, perfekt om man vill skapa ett surfrum åt tonåringen eller njuta av palmernas siluett. Det är en vy man inte kan bli trött på!

Midbecs tapetkollektion Regata Crew
Midbecs tapetkollektion Regata Crew

Beachmotiv och surfare blir fint ihop med naturmaterial och kaktusar. Tapeterna passar bäst som fondvägg tycker jag och med vitt till så får rummet en harmonisk känsla. Nästan som på stranden....
Kollektionen innehåller 67 tapeter fördelat på 19 olika mönster och fototapeter. Tapeterna kostar från 499 kr/rulle och är tillverkade på non-woven.
De finns både i tapetbutiker och på midbec.se
Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Sovrum | Tapet | Vardagsrum

Permalink


Elefantöra - Årets begagnade julklapp?

Blocket har för fjärde året i rad utsett ett begagnat alternativ i julhandeln baserat på begagnatmarknadens trender.
Privatannonseringen av typiska varor inom odling har tydligen ökat med 26 procent under 2018 jämfört med 2017. Årets Begagnade Julklapp 2018 som Blocket har utsett är därför allt inom hemmaodling. Kul att man kan köpa och sälja sticklingar också, har även sett det i flera olika köp- och säljgrupper på Facebook. Växten elefantöra har fortsatt att vara poppis så de brukar bli sålda fort.

Plantor och sticklingar kan klickas  hem eller säljas på nätet.
Plantor och sticklingar kan klickas hem eller säljas på nätet.

Kriterier för Årets Begagnade Julklapp:
Produkten ska ha ett väsentligt andrahandsvärde och vara efterfrågad bland människor som handlar begagnat
Produkten ska ha väckt ett stort intresse under året och ligga i tiden
Produkten ska finnas på andrahandsmarknaden i stor eller ökad omfattning.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Blommor | Detaljer | Inredning | Inspiration | Jul | Nyheter | Övrigt | Prylar | Tips | Trädgård

Permalink


Vad betyder ordet prylsvinn?

Då har jag fått lära mig vad ordet "prylsvinn" betyder, det är ett ord som beskriver prylar när dem inte används. Ordet har krypit fram efter svallvågorna av höstens händelser kring White Monday och Årets julklapp - det återvunna plagget. Ordet formulerar problemen kring vår slit-och-släng konsumtion, eller ännu tydligare, vår köp-och-släng konsumtion.

Rekomendationen från mig är att man köper det man behöver förstås, som man har användning för och att man på ett eller annat sätt återvinner det man inte behöver eller inte vill använda längre. man kan till exempel sälja det vidare, donera det till second-hand butiker (både fysiska och på nätet). Vissa företag och välgörenhetsorganisationer hämtar till och med prylarna vid din dörr! Googla för att se vilka möjligheter som finns precis där du bor.

Prylsvinn Foto: Medveten Konsumtion
Prylsvinn Foto: Medveten Konsumtion

Den 17 december lanserades ordet prylsvinn av WWF, Hygglo, IVL, Blocket, Sellpy, Naturskyddsföreningen, Repamera och Medveten Konsumtion.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.prylsvinn.se
www.medvetenkonsumtion.se

Nyckelord: Ekonomi | Inredning

Permalink


Så säljer du dina oönskade julklappar snabbt på Blocket

I mellandagarna köper och säljer svenskarna begagnade saker på nätet för miljontals kronor. I fjol landade slutsumman för utannonserat värde på Blocket på cirka 106 miljoner kronor under perioden 24-30 december. En hissnande summa! Enligt Blockets undersökning, i samarbete med Kantar Sifo, kommer många sälja vidare såväl mjuka som hårda julklappar i år, eftersom man främst önskade sig upplevelser och mat och gott sällskap..,
Själv gillar jag ju alltid mina julklappar, kan bara komma på två stycken genom alla år som kanske var lite udda... så jag behåller mina klappar. Men om du inte har plats med någon klapp, har fått en dublett eller av annan anledning inte vill ha kvar den så finns det ett intresse av andra att köpa den. Det är ju också mer miljövänligt än att slänga...
Redan vid sextiden på julaftonsmorgon började begagnathandeln komma igång på Blocket. Bland annat såldes en brudklänning, en tavla och en jacka som aldrig används.


Enligt Blocket är det detta säljer snabbast just nu (15-24 dec):
TV-spel, surfplattor, mobiler, TV & projektor, vitvaror, biljetter (resor), leksaker, datorer, vintersport och instrument.

Näthandeln ökar nu i dagarna efter jul Foto: Blocket
Näthandeln ökar nu i dagarna efter jul Foto: Blocket

Så får du julklapparna sålda på Blocket:
Använd rätt ord: många söker på obruten förpackning, felköp, fel storlek, oanvänd, nästan ny och så vidare. Då kommer det man säljer också synas på sajten Blocket Nyskick.
Tänk säsong: sälj inte gräsklipparen i vinter, sälj istället dunjackan, snöskotern, vintersportprylar, takboxar etc.
En snygg annonsbild säljer bättre än 1000 ord. Fota i dagsljus, avskalad miljö och från olika vinklar.
Sätt rätt pris! Titta på vad andra har satt för pris och sätt ditt eget pris strax under om du vill sälja snabbt.


Om undersökningenUndersökningen genomfördes i Kantar Sifos Internetpanel. Panelen är slumpmässigt rekryterad och urvalet är representativt den svenska allmänheten 18-79 år. Fältperiod 5-9 november 2018 med 1000 svarande.


Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

 

www.blocket.se

Nyckelord: Inredning | Jul | Övrigt | Presenter | Prylar | Tips

Permalink


Skyltar på huset att de inte är hemma...

Det här var ju minst sagt en annorlunda julbelysning.. på en villa i södra Stockholm har man satt upp en två neonskyltar som berättar att familjen är bortrest över jul, med en förtydligande skylt intill som understryker att det verkligen inte är någon hemma.

Först blir man förstås lite förvånad men sedan ser man skylten under som säger Sector Alarm som förstås talar om för tjuvar och alla andra, att huset är larmat. Det är säkerthetsföretaget som har bjudit några av sina kunder på en minst sagt spektakulär julbelysning som förstås också är väldigt smart reklam för dem - att kunden kan känna sig så säker på larmet att det kan skylta upp för alla att de verkligen inte är hemma.

Vi är bortresta över jul - ingen är hemma skyltar på ett bostadshus,
"Vi är bortresta över jul - ingen är hemma" skyltar på ett bostadshus,

Skyltningen har gjorts för att lyft den höjda risken för inbrott under jul och nyår då fler hem än vanligt står tomma. Ett uppkopplat larm med kamera innebär att larmcentralen direkt kan se om det är någon inne i huset eller om något fattat eld och kan larma polis eller brandkår snabbare.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.sectoralarm.se

Nyckelord: Detaljer | Hus | Inspiration | Julpynt | Övrigt | Sovrum

Permalink


Ny "fjällstuga" på 75 kvm från Baseco

Baseco som är kända för sina stugor i friggebods- och attefallsmodell har nu börjat tillverka större stugor. Först ut är en stuga på 75 kvm,alltså ett riktigt fritidhus. Stugan går under namnet Saxnäs och lanserades nu under senhösten för att kunna levereras i god tid till kommande stugsäsong. Företaget Baseco är baserat i Sorsele och det är furu från Lappland i stugorna. Altanen är ett stort plus tycker jag, den är cirka 7x2 meter och har tak över sig - så mysigt att sitta där och spana ut över fjället, tjärnen, lövskogen eller vad det nu må vara. Jag tänker fjällstuga när jag ser modellen men den passar såklart in på alla typer av tomter.

Saxnäs från Baseco
Saxnäs från Baseco

Om man tittar på ritningarna så ser det ut som om den främre delen av stugan har full takhöjd och att det är ett loft i den bakgre delen. Mysigt! Så där ser många traditionella stugor ut i Finland också. Den öppna planlösningen gör förstås att det känns luftigt. Det enda jag saknar här är en bastu, men man kan förstås ha en fristående och Basecos tillverkar även bastustugor som finns i olika storlekar melan 7-25 kvm.

Se deras bastu i funkismodell som jag skrev om här.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

 

www.baseco.se

Nyckelord: Bygg | Detaljer | Hus | Inredning | Inspiration | Nyheter | Övrigt | Tips

Permalink


Stilrent ovanpåliggande handfat

Silestone by Cosentino, har nyligen lanserat ett nytt stilrent handfat som passar som jag tänkte tipsa om ifall man är ute efter ett som är ovanpåliggande. Handfatet heter Marie ( och genast börjar jag förstås tralla på "Marie Marie, om några veckor är det vi")... Lätt att komma ihåg namnet på det i alla fall om man ska till badrumsbutiken.

Handfat Marie by Silestone från Cosentino
Handfat Marie by Silestone från Cosentino

Marie by Silestone har måtten 51x37x10 cm och är ett av handfaten i Cosentinos badrumssortiment. Materialet ska ha "låg porositet" står det i beskrivningen så det ska göra att det inte suger åt sig olika produkter och inte blir fläckigt. Så snyggt i alla fall med ovanpåliggande handfat på en trämöbel i badrummet, som på bilden, och om man till exempel vill bygga om en "vanlig möbel" till ett badrumsskåp.
Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.silestone.se
www.cosentino.com

Nyckelord: Badrum | Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Tips

Permalink


Nya snygga glammiga handtag till skåpen

Om man vill förnya badrummet eller några garderober så kan det ibland räcka med att bara byta handtagen. Här har det kommit ett par nya från Superfront som är stilrena och glammiga. Handtagen är lite längre och heter Long Circus och Long Mini Circus och de matchar Superfronts befintliga, runda Circus-handtag, men är alltså längre och mer greppvänliga.
De längre handtagen passar extra bra på kyl och frys, garderober – samt på bredare lådor som kan finnas på byråer och badrumskommoder. Long Circus och Long Mini Circus finns i metallerna mässing, koppar och aluminium samt i mattsvart. Så himla snygga!

Handtag Long Mini Cirkus Brass / Fronter Marais Bottle Green
Handtag Long Mini Cirkus Brass / Fronter Marais Bottle Green

Om man sätter handtagen på en kommod, byrå eller garderob så passar de väldigt bra till stilen art déco. Garderobsfronten på bilden heter Marais och komer också från Superfront.

Long Circus och Long Mini Circus har standardmåttet 128 mm mellan skruvhålens centrum. De finns att köpa på superfront.com och kostar från 295 kr.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.superfront.com

Nyckelord: Badrum | Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Prylar | Tips

Permalink


Kulörer som håller i sig länge

Om man inte vill ha det de klassiska julfärgerna julrött och grönt så kan man satsar på vitt, naturvitt och beige i hop med accenter i vinrött eller rost. Det är en fin kombination som även funkar efter jul, Här några härliga säsongsfavoriter!

Chamois, DBKD, Dixie och Nordstjerne
Chamois, DBKD, Dixie och Nordstjerne

Fina och stilrena säsongsfavoriter som håller stilen många jular framöver, dessutom går flara av dem att använda även efter jul.
Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Inredning | Inspiration | Jul | Julpynt | Prylar | Textil | Tips

Permalink


Julstjärnans Dag idag!

Idag är det julstjärnans dag, och det är ju ingen jul utan en julstjärna tycker jag. Inför varje jul brukar jag köpa en julstjärna, en hyacint och en amaryllis. Då får man doften med hyacinten, lång blomning med Julstjärnan och det är ju såklart spännande att följa Amaryllisens växtperiod från en liten pigg till den höga stjälken med maffiga blommor.
Ja och hur firar man då Julstjärnans Dag? Ett bra sätt är ju förstås att ge bort en julstjärna till vännen, föräldrarna, barnens lärare, en hjälpsam granne eller förstås till sig själv.
Blommen finns i olika nyanser, allt från djupaste vinröd till vitt. Vill man så kan man ju dekorera med något julpynt, en guldfjäder eller annat.
Och om du råkar bryta av en blomma så gör det inget, den går att sätta som snittblomma i en liten vas.

Julstjärnor Foto: Lina Arvidsson/Stars for Europe
Julstjärnor Foto: Lina Arvidsson/Stars for Europe

Här en inspirationsbild från Blomsterfrämjandet och Stars for Europe, så fint med blommor i den här typen av krukor tycker jag. Det blir lite extra högtidligt och elegant. Ha en fin dag alla, imorgon är det lucia... här har inga bullar bakats ännu men bageriet är ju öppet...
Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Blommor | Detaljer | Inredning | Inspiration | Jul | Julpynt | Presenter | Prylar | Tips

Permalink


Skönt med grön tapet

Som man brukar säga "grönt är skönt".. den gröna färgen ska inge lugn och framkalla harmoni. I dagens stressade tillvaro kanske vi borde satsa på mer grönt i hemmet. Sköna gröna kulörer som inte är för skrikiga. Den här nya tapeten från Midbec har en härligt mossgrön färg med ormbunksblad, så fint ihop med grönt glas och keramik som här på bilden.

Ormbunkstapet från Midbecs kollektion Living
Ormbunkstapet från Midbecs kollektion Living

Midbec lanserar nu kollektionen Living som förutom den här tapeten har nio olika mönster till, i grått, brunt och skogsgrönt. Av de jag har sett från kollektionen så gillade jag den här bäst. Tapeterna kostar från 599 kr/rulle och är tillverkade på non-woven.
Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.midbec.se

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Porslin | Tapet | Tips

Permalink


Julkrans med dinosaurier?

Åhléns håller i juletider en kranstävling, jag är inte helt säker på om man gör kransen hemma och går dit och lämnar in den eller om man gör en krans på plats.... de har i alla fall den här bilden bland sina pressbilder och det är ju så härliga färger på de här kransarna. Och kul med dinosauriekransen, vet en person här hemma som verkligen skulle gilla den! De säljer två olika kransstommar med gröna "grankvistar" på Åhléns, en som är 40 cm i diameter och en som är 60 cm. Sedan kan väl endast fantasin sätta gränser.

Dörrkransar till jul Foto: Åhléns
Dörrkransar till jul Foto: Åhléns

Sugen på att göra en egen dörrkrans i jul? Det blev i alla fall jag sugen på då jag såg den här bilden. Och vilken härlig färg på dörren! Mer färg åt folket tycker jag, det är ju lite trist med bara vitt vitt och vitt möjligtvis i hop med lite beige...
Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.ahlens.se

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Presenter | Prylar | Tips

Permalink


Åhléns lanserar kökskollektion med en känd kock

Tillhör du en av dem som alltid studerar restaurangporslinet och som ofta hittat något snyggt som du vill ha hemma också? Då kan jag tipsa om att under hösen har Åhléns lanserat en kökskollektion i samarbete med kocken Niklas Ekstedt. Kollektionen består av produkter för det dukade bordet där inspirationen hämtats från det nordiska landskapet och restaurang Ekstedt. Så fin och enkel, den passar lika bra i stan som på landet.

Åhléns lanserar kökskollektion med Niklas Ekstedt
Åhléns lanserar kökskollektion med Niklas Ekstedt

Niklas Ekstedt har en lång karriär som kock och krögare och Inspirationen till Åhlénskollektionenen har han hämtat från det råa rustika och det uttryck som restaurang Ekstedt har med lugna naturfärger och skiftningar i materialet.

- Om kocken är konstnär så är bordet den vita duken. Jag tycker att matlagningen kräver ett avslut där det man lagat läggs upp på tallrik och får en fin presentation. Ett dukat bord och ett vackert upplägg kommer alltid att vara en viktig del i gastronomin. Därför känns det extra roligt att jag nu även kan servera min mat på ett porslin jag varit med och designat, säger Niklas Ekstedt.

Kollektionen består av en mattallrik, assiett, två olika skålar, mugg och salladsskål i lergods och en bricka, salladsbestick, bestickhållare och serveringsbräda i FSC-märkt ek samt en örtkruka i metall.

Kollektionen ska finnas på alla Åhléns varuhus och på åhlens.se. Prisena ligger mellan 49 – 399 kronor.


Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

 

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Porslin | Presenter | Prylar | Tips

Permalink


Nu går det att klicka hem en kungsgran från Ikea!

Med Ikeas nya satsning, som startar idag, så kan man klicka hem en julgran via Ikeas app. De har sålt julgranar förut också men nytt är alltså att kunderna kommer att kunna handla sin julgran direkt med mobilen. Det finns nu en mobil kassalösning hos Ikea som är redo att användas ute på parkeringsplatsen där julgranarna säljs.

Tips för att granen ska må bra hela julen:
För att granen ska stå grön och grann i stugan hela julen bör man vattna den rikligt och regelbundet. Tänk också på att inte placera granen nära en värmekälla. När det sedan är dags att slänga ut julgranen, tänk på att återvinna den smart!

Julgransshopping via Ikeas app
Julgransshopping via Ikeas app

Kungsgranarna finns i två prisalternativ:
149 kronor för 140+ cm
249 kronor för 170+ cm
Låter ju väldans billigt tycker jag, men det är väl för att de köper in enorm volymer.
Julgranarna kommer att säljas på 16 av 20 IKEA-varuhus i Sverige, med Umeå, Kållered, Gävle och Malmö som undantag.
Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.ikea.se

Nyckelord: Inredning | Jul | Julpynt | Nyheter | Tips

Permalink


Wrap For Women – Julpapper som hjälper kvinnor på flykt

Även i år kan man slå in dina julklappar och samtidigt göra något bra för någon annan. Wrap For Women gör nämligen ett fint specialdesignat julpapper där alla intäkter går till Röda Korset. Den som köper pappret Wrap For Women bidrar med ett hygien-kit med toalettpapper, tvål, tandkräm, schampo, tandborste, tvättservetter och sanitetsbindor till en kvinna på flykt. Bakom initiativet står läkemedeslföretaget Gedeon Richter Nordics. som är specialiserat på kvinnohälsa. Bra initiativ tycker jag.

Wrap for women
Wrap for women

Julpappret, som går att använda året om, är designat med den klassiska venussymbolen och har en begränsad upplaga och går att köpa på www.wrapforwomen.com/se fram till 13 december. Så passa på denna vecka!

Pappersarken är förpackade i en svart rulle som du även kan ge bort i present som den är. Alltid uppskattat med användbara saker tänker jag, och speciellt bra när man kan berätta för mottagaren att presenten även gör en insats. En rulle papper innehåller 5 st ark med måtten 70 x 100 cm och kostar 10 euro (cirka 100 svenska kronor), lika mycket som ett hygien-kit. Innan årets slut överför Gedeon Richter Nordics totalbeloppet för julpappret till Röda Korset. Företaget bidrar dessutom själva med 100 hygien-kit.

Venussymbolen är förresten ♀ den romerska gudinnan Venus symbol och har använts för att beteckna flera saker: inom biologi beteckning för honkön inom astrologi, beteckning för planeten Venus inom alkemi. (Källa: Wikipedia)

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

 

www.wrapforwomen.com/se

Nyckelord: Detaljer | Jul | Nyheter | Presenter | Tips

Permalink


Wilda tapeter från Midbec

Nu är det inte längre bara "vitt och fräscht" som gäller, utan mer mustiga färger med mycket mönster är som man säger "på tapeten". Det blir en ordentlig wow-effekt med en storslagen tapet i ett rum. Om man gillar starka färger och mönster så ska man kanske inte köra på det i varje rum, det kan bli lite mycket. Välj ett rum där du drar på ordentligt med ett mönster och sedan kan de andra rummen vara enfärgade i någon fin kulör. Det finns så mycket fint att välja på: allt från curry till petrol.
Hur som helst, så har Midbec precis presenterat sin nya tapetkollektion som heter Wild. Namnet ska föra tanken till den vilda exotiska regnskogen med vild natur. Tänk palmblad i färgrika kulörer, geometriska mönster där matta ytor möter skimmer och nätt bambuliknande växtlighet kombineras med livfulla enfärgade tapeter. Här är de som jag gillar bäst ur kollektionen.

Tapeter Wild från Midbec
Tapeter Wild från Midbec

Kollektionen Wild innehåller 54 tapeter fördelat på 6 olika mönster. Priset ska ligga på från 799 kr/rulle och är tillverkade på non-woven.
Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.midbec.se

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Nyheter | Sovrum | Tapet | Tips | Vardagsrum

Permalink