AoB Bloggen med Annika Rådlund

Ny snygg och modern badrumssserie

​Trenden att badrummen blir mer "möblerade" fortsätter. Det är ju väldigt sällan man bara ser ett rör under ett tvättställ, till exempel.... Bra förvaring är förstås något som alla vill ha, både i små och stora badrum. Om man har möjlighet så är ett lite större skåp under tvättstället superbra, och om man har plats för ett till skåp så är det fantastiskt bra - speciellt om man är flera i familjen eller om man i övrigt har ett litet hem. Badrumsgrejerna vill man ju helst ha i badrummet, för enkelhetens skull. Ett tips är att i februari så lanseras Vedums nya badrumsserie Anno, en serie med tvättställspaket, förvaringsskåp, högskåp och vägghylla med konsoler.
Designern Jesper Ståhl började med skåpen, och designade dem som om de var vanliga möbler, snarare än badrumsinredning. Resultatet är att seriens möbler kan användas i hela hemmet – som förvaring i hallen eller vägghyllor till köket, till exempel. Något som förstås gör att de kan säljas för olika ändamål.

Anno och Free från Vedum
Anno och Free från Vedum

Förutom Anno, så lanseras också storsäljaren och Vedumfavoriten Free i den nya bredden 515 mm. Nytt är dessutom att Free kombineras med luckan Thea.
All Vedums inredning designas, utvecklas och tillverkas i västergötland. Jag trycker på gilla-knappen på det!

Vedums badrumsnyheter släpps den 3 februari.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.vedum.se

Nyckelord: Badrum | Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter

Permalink


Mest populärt på Tradera just nu

De mest populära sökorden inom inredning på Tradera just nu är Svenskt Tenn, Marimekko och Skultuna. Om man ser till vilka inredningsstilar som det söks mest på så är det jugend och art deco, men även 70-talet kvalar in bland sökordens topp-5. Bland material så ökar rotting, guld och skinn mest i popularitet och allra populärast bland formgivare är, inte helt otippat, Lisa Larsson, följd av Stig Lindberg och Josef Frank. Erik Jørgensens klassiska Delphisoffa toppar listan över de dyraste möblerna som såldes på Tradera under 2019 och slutpriset blev 38 500 kronor. Då säger jag som mamma brukar säga: " Man skulle ha haft tio sådana då".

Bumling bordslampa, vägglampa Hans Agne Jakobsson, Soffgrupp i Teak - France & Son 60-tal,  keramiklejon av Lisa Larsson, Stringhylla. Foto: Tradera
Bumling bordslampa, vägglampa Hans Agne Jakobsson, Soffgrupp i Teak - France & Son 60-tal, keramiklejon av Lisa Larsson, Stringhylla. Foto: Tradera

Mest populära sökorden inom inredning:
Rangordnat efter antal sökningar i Traderas sökfält.
1. Svenskt Tenn
2. Marimekko
3. Skultuna
4. Georg Jensen
5. Iittala

Mest populära formgivarna:
Rangordnat efter antal sökningar i Traderas sökfält (2018 inom parentes).
1. Lisa Larson (1)
2. Stig Lindberg (2)
3. Josef Frank (3)
4. Erik Höglund (5)
5. Bertil Vallien (4)

Mest populära stilarna:
Rangordnat efter antal sökningar i Traderas sökfält 2019, inom parentes ser man hur placeringen var året innan - alltså ingen skillnad alls. Men lite överraskande att allmogen ligger så högt som på tredje plats.
1. Jugend (1)
2. Art deco (2)
3. Allmoge (3)
4. 70-tal (4)
5. 50-tal (5)

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.tradera.se

Nyckelord: Inredning | Inspiration | Nyheter | Porslin | Presenter | Prylar | Tips

Permalink


Ny vacker porslinsserie från Bjørn Wiinblad lanseras

Bjørn Wiinblads design är inte bara älskad av danskarna utan är en favorit hos många svenskar. Genom åren har han skapat många olika ting för hemmet, men är kanske hos oss allra mest känd för sina karaktäristiska ansikten - båd i form av dekor och även vaser och krukor som är format som ett huvud.
Vårens nyhet 2020 från Bjørn Wiinblad Denmark heter Symphony och är ett nytt kapitel hos dem där man vill visa mångfalden i Bjørn Wiinblads arbete. Porslinet har fina reliefer på mörkgrön och rosa glasyrer på seriens vaser, ljusstakar och ”magic jar”-skålar med lock. Det har en lite orientalisk touch på det hela skulle jag säga.

Symphony fron Bjørn Wiinblad Foto: Annika Rådlund
Symphony fron Bjørn Wiinblad Foto: Annika Rådlund

Bjørn Wiinblad (1918-2006) ska ha hämtat mycket av sin inspiration från teater, balett, musik, konst och kultur som han satte ihop till både inredningsprodukter och konst. Den här Symphony-serien har tagits fram som en hyllning till symfonin av uttryck, färger och former i Wiinblads värld. Så jag vet inte riktigt om det här är hans orginaldesign eller om det är i hans anda som man har skapat det här hos Bjørn Wiinblad Denmark. Fint är det i alla fall.
Amadeus kanna/vas och Carmen vas i mörkgrön fajans kommer att ligga på 599 kr och cirka en tusenlapp. Magic Jar i två storlekar (Ø 15 och 21 cm) kommer att ligga på 1 049 kr och 1 499 kr. Ophelia ljusstake 529 kr och 749 kr.
Nyheterna finns i butik från mitten av februari.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.bjornwiinblad-denmark.dk

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Porslin | Presenter | Tips

Permalink


Nyheter till barnrummet från Kay Bojesen

Några barnrumsnyheter som sticker ut denna säsong kommer från Kay Bojesen. Även om hans träarbeten först såg dagens ljus någon gång mellan 1920- och 1950-talet, så är hans design fortfarande högaktuell. Under vårvintern kommer Kay Bojesen Denmark nu att lansera kollektionen ”Babies”, där finner man bland annat en barnvagnskedja som man även kan ha på en barnsäng, med färgglada kägelfigurer samt ekologiska sängkläder med den kända apan. Sängkläderna kommer dock bara i storlek till babysäng, hoppas att den kommer till normalstora sängar också.
Sprattelgubben Harlekin, som Bojesen skapade på 1940-talet tillsammans med Helge Refn som var scenograf på Det Kongelige Teater, kommer också att ingå i serien. Superfin inredningsdetalj! Det härliga med trä är ju att det är beständigt och kan hålla i generationer.

Babies från Kay Bojensen Foto: Annika Rådlund
Babies från Kay Bojensen Foto: Annika Rådlund

Harlekinfiguren är designad med inspiration från klassisk pantomim och ska vara väldigt lik originalet, så som det hängde i Kay Bojesens verkstad i Bredgade. Den har kompletterats med en skruvmekanism som gör att sprattelgubben både kan skruvas fast i roliga ställningar.

Harlekin gjord i MDF för att vara lätt nog att hänga från ett snöre i taket eller fönstret. Den är hela 50 centimeter hög och är målad på båda sidor så den kan även användas som mobil. Den är tillverkad i FSC-certifierad MDF och kommer att kosta 999 kr när den finns i butik från mitten av mars.
Harlekin har en klubba i ena handen och sitt hjärta i den andra och med tiden hoppas vi att Harlekin får sällskap på barnrummet av sin hjärtevän, Bojesen skapade nämligen sprattelgubben som en av tre figurer från pantomimens persongalleri – Harlekin, Columbine och Pierrot.

Linan med figurer för barnvagn eller barnsäng har träkulor i glada färger som hämtats från sångfågelfamiljen, småfigurer som Bojesen skapade på 1930-talet som tillbehör till sina träbilar och kulramar. Polismannen, brevbäraren och trumslagaren känner man ju igen, men en nyhet på kedjan är den vitklädda kokerskan. När man inte längra har någon liten barnsäng så kan man ju till exempel dekorera en anslagstavla med den. Barnkedjan är är 52 cm lång och tillverkad i i FSC-certifierad målad bok med elastiskt snöre och metallclips kostar 749,00 kr.

Babies barnsängkläder i 100 % ekologiskt bomullssatin i grönt, blått och rosa kommer att kosta cirka 599 kr.

 

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.kaybojesen-denmark.se

Nyckelord: Barn | Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Presenter | Prylar | Tips

Permalink


Kay Bojesens apa - nu med midsommarkrans!

En nyhet för alla som som samlar på Kay Bojesens trädjur, är att apan nu kommer att få en midsommarkrans! Eftersom det här är dansk design så är det här något man satsar på främst för den svenska marknaden. Den är ju väldigt söt tycker jag och den är tillverkad i filtmaterial. Perfekt också att ge bort i present i sommar, passar både till dop och födelsedagar tycker jag. Jag har länge velat ha en sådan här apa och låta den hänga som en krok i hallen, kanske läge nu då den går att få med midsommarkrans, eftersom jag bor i Midsommarkransen :-)

Kay Bojesens träapa nu med midsommarkrans och studentmössa. Foto: Annika Rådlund
Kay Bojesens träapa nu med midsommarkrans och studentmössa. Foto: Annika Rådlund

Kay Bojesens träapa lanserades redan 1951 och tanken var egentligen att apan skulle användas som hängare i barnrummet, med mössa och halsduk hängande på de korta benen. Apans karriär som bruksdesign blev som bekant rätt kort – istället har den blivit ett designobjekt som passar lite överallt i hemmet. Hittills har det både skapats en tomteluva och en studentmössa till den, och nu inför sommaren breddas alltså garderoben med en midsommarkrans. Den kommer att finna i butik från och med mitten av februari och den kommer att kosta cirka 299 kr. Kolla även in miniapan med studentmössa - så himla söt!

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.kaybojesen-denmark.se

Nyckelord: Barn | Blommor | Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Presenter | Privat | Prylar | Textil | Tips

Permalink


Poppy - ny vacker servis med vallmo från Kähler

Då har man varit och kollat in vårens inredningsnyheter- och det är som vanligt mycket nytt som kommer att lanseras. En av nyheterna från Kähler är en servis som heter Poppy. Det är deras Hammershøi-serie där kritvitt porslin har fått en vacker vallmodekoration. Servisens delar har olika dekorationer som rör sig asymmetriskt över tallrikar och skålar. Jag gillar verkligen vallmo, och just den här fick mig att tänka på min fasters laxfärgade jättevallmor som hon hade i trädgården. Tyvärr är blomman inte så bra bukettblomma eftersom de är sköra och lätt vissnar inomhus. Men då kan man ju få njuta lite av dess skönhet på porslinet i alla fall.

Kählers Hammershøi-serie Poppy Foto: Annika Rådlund
Kählers Hammershøi-serie Poppy Foto: Annika Rådlund

På Rosendahls visning så hade de gjort den här dukningen med Kählers nya Poppy -servis, med allt i grått förutom dekoren och några blommor i vaserna i matchande korallrosa färg. som bryter av mot ser-visens minimalistiska uttryck på ett dekorativt sätt. Vallmovariation Mugg, tallrikar och skål har varsitt vallmomotiv, från spirande knopp till utsprungen blomma. Servisen kommer att finnas i butik från mitten av februari och priserna ligger på mellan 279 kr- 439 kr/del. i.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.kahlerdesign.com

Nyckelord: Blommor | Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Porslin | Presenter | Prylar | Tips

Permalink


Ny färgrik dukning från Lyngby

Bland säsongens dukningsnyheter så kan Lyngby nämnas, de satsar nu rejält på färg. Deras klassiska vita servis får nu ett lyft med med lanseringen av Rhombe Color. Det är ett samarbete med designduon Stilleben som har valt kulörer. Det är tänkt att man ska kunna mixa och matcha lite hur man vill, alla delar kommer inte i alla färger utan varje del har en egen färg. Kanske lanseras någon i flera framöver, det är ännu inte bestämt.

Rhombe-serien från Lyngby Porslin Foto: Annika Rådlund
Rhombe-serien från Lyngby Porslin Foto: Annika Rådlund

Mixa och matcha är det senaste från danska Lyngby Porcelæn– det är inte de färger som man kanske vanligtvis matchar med varandra, men det blir en härlig blandning! Det är både pasteller, brända toner, klar koboltblå och gul - men det funkar! En servis som känns ung och lite "poppig" tycker jag. Vågar man inte gå all the way så kan man ju välja att bara använda sig av gröna djuptallrikar till exempel till sin vita servis.
Servisen lanseras under våren och innehåller koppar, skålar, mjölkkanna och tallrikar i flera storlekar samt ett ovalt serveringsfat. Priserna ligger på 229 - 849 kr/del.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.lyngbyporcelaen.dk

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Porslin | Presenter | Tips

Permalink


Härlig badrumsinspiration från Meraki

I Society of Lifestyles showroom som jag besökte för ett tag sedan så ville jag helt enkelt flytta in i badrumsdelen som de hade inrett där... så god doft i luften också från deras doftljus och fina naturliga färger på allting, ni vet kulörer som är vilsamma för ögat; skogsgrön, grå, brun, grå och beige. På hyllorna hade de radat upp flera av deras nyheter från Meraki, som är ett av mina absoluta favoritmärken. Deras basserie är tillexempel ekologiskt certifierad. Jag föll även för deras badrumstextilier som inte hade sett innan, titta bara på badrocken - så himla fin! Perfekt också med hammamhanddukar och goda dofter för att skapa spa- känsla hemma. Glasflaskor med olja och doftpinnar hade namn som "Scandinavian garden" och rumsspray med doft av regnskog.....

Badrumsinspiration hos Society of Lifestyle Foto: Annika Rådlund
Badrumsinspiration hos Society of Lifestyle Foto: Annika Rådlund

Riktig spa-känsla med Merakis hammamhanddukar, doftljus och tvålar.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

se.societyoflifestyle.com

Nyckelord: Bad | Badrum | Detaljer | Inredning | Inspiration | Ljus | Nyheter | Övrigt | Presenter | Prylar | Textil | Tips

Permalink


Så smart magnetkabel för lappar och foton!

Kollade in den här väldigt fiffiga upphängaren för foton, vykort och annat från Monograph när jag var till Society of Lifestyles showroom för ett tag sedan. I ena änden av linan finns en ögla för upphängning och i den andra änden av linan sitter en tyngd som gör att den hänger rakt. Man kan enkelt sätta fast foton, vykort, inbjudningar, att-göra-listor eller annat på linan med de magnetiska träkulorna. De man sett tidigare har haft små klämmor, som klänypor, men de här kulorna är ju snyggare - magneten var starkare än man tror.

Photo Cable från Monograph Foto: Annika Rådlund
Photo Cable från Monograph Foto: Annika Rådlund

Cable fotolina från Monograph är bra fotodisplay eller för kom-ihåg-lappar för små ytor. Passar till exempel i hallen, på kontoret eller i tonårsrummet.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Här såg jag att de har Photo Cable, priset verkar ligga på cirka 120 kr.
www.nordicnest.se

se.societyoflifestyle.com

Nyckelord: Arbetsrum | Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Prylar

Permalink


Muminmammans hembiträde Misan på nya servisdelar

Muminmammans hembiträde Misan får nu en egen servis. Men vem är nu Misan? Jo, berättelsen om hembiträdet publicerades som en tecknad serie under namnet ”Låtsaslek” år 1956. I den tecknade serien söker Misan platsen som hembiträde hos Muminfamiljen och med sig har hon hunden Ynk.
Misan beskrivs som en rädd figur som beter sig lite neurotiskt, särskilt när hon städar. Hon ser lite olycklig ut, där hon står i sitt röda förkläde, men orkar ändå hjälpa Muminmamma med de många hushållssysslorna. Misan och hunden Ynk har gemensamma hemligheter som Snorkfröken får reda på och hjälper Misan att hitta en lösning på sina problem. Efter det blir livet betydligt lättare. Den där sura minen hon har där hon står där vid stapeln av disk den känner jag igen, så ser jag också ut när disken hopar sig.

Muminmammas hembiträde Misan får egna delar i Arabias samling av klassiker.
Muminmammas hembiträde Misan får egna delar i Arabias samling av klassiker.

"Muminmamman berättar för Misan att hon alltid diskar med regnvatten. Misan ser på berget av disk och konstaterar att det inte har regnat på länge"...
Fantastiskt bra förklaring på varför man inte diskat, den ska jag också köra med när det varit hektiska dagar och man kommit hem sent. På det andra motivet av muggen skurar Misan trasmattor och Muminmamma berättar att hon sköljer mattorna genom att simma med dem. Också så bra - så mycket roligare än att stå och skura dem i ett badkar! Lite som när Pippi åker runt på skurborstar i köket - blir ju genast roligare att skura golven då.


Servisen har lika form och delar som den vanliga Muminservisen och Muminmuggarna, som kommer med nya motiv lite då och då, så den här kan ju matchas med dem.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.arabia.se

Nyckelord: Barn | Detaljer | Historia | Inspiration | Nyheter | Porslin | Presenter | Prylar | Tips

Permalink


Snygga lösningar för hemmakontoret

Var gör man av alla papper, pennor, lappar och annat smått och gott som man kanske inte behöver varje dag men lite då och då. Jag gillar att organisera, men ibland är det svårt när inte ytorna räcker till. Många drömmer ju om att ha ett eget rum till ett hemmakontor, men det är det såklart inte alla som har utrymme till. Men skaffar man ett skrivbord som inte är så djupt så kanske det i alla fall får plats efter en vägg. Och hyllor på väggarna är ju alltid en bra lösning för förvaring.

Såg en massa inspiration i Society of Lifestyles showroom, med så många fina förvaringsboxar, pärmar och annat från Monograph. Och vad fint med hyllor i samma kulör som väggen. Var sak har sin plats - det gillar jag! Och kom precis på ett nytt ord: smyggt! Alltså en blandning mellan smart och snyggt!

Snygga lösningar för hemmakontoret

Förvaring och kontorsprylar från Monograph och möbler är från House Doctor. Ett smalt skrivbord är förstås mer lättplacerat än ett stort. Det här verkar dessutom ha ben som går att fälla i hop, så kan man lätt flytta det om det behövs.
Se även House Doctors snygga köksinredning här.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

se.societyoflifestyle.com

Nyckelord: Arbetsrum | Blommor | Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Prylar

Permalink


Så inspirerad i Society of Lifestyles nya showroom

Alla kanske inte känner igen namnet Society of Lifestyle, men det är paraplyet som House Doctor, Nicolas Vahé, Meraki och Monograph finns under. I dagarna har de öppnat ett nytt showroom i Stockholm på hela 900 kvadratmeter. Med som sagt hur mycket inspiration som helst....
Jag blev väldigt inspirerad av köksdelen med mörkbruna väggar, svarta hyllor i industristil, handgjorda detaljer som gör det mer personligt och adderar värme. Tänk rustika träbrickor, glas och vacker keramik. Och lite grönska på det.

Societey of Lifestyle Foto: Annika Rådlund
Societey of Lifestyle Foto: Annika Rådlund

Enfärgade väggar i grått eller brungrå, med möbler i svart och trä med detaljer i glas och naturmaterial. Så snyggt. Och så klart gröna växter till det.

Se även Monographs fina prylar här.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

se.societyoflifestyle.com

Nyckelord: Blommor | Detaljer | Inredning | Inspiration | Kök | Nyheter | Prylar

Permalink


Mindful Home - en ny bok om inredning och välmående

Feng shui är ju ett otroligt spännande ämne inom inredning tycker jag. Hur man kan arbeta med energier i hemmet för att det ska kännas bra i olika rum. Nu har det kommit en ny bok som heter Mindful Home – Fyll ditt hem och liv med ny energi där Charlotte Hagelin skriver om feng shui i inredningen och om hur det kan påverka vårt välmående. I den här boken delar hon med sig av sina kunskaper och ger handfasta tips att frigöra gamla energier och skapa skapa positiva förändringar i hemmet. Hon både berättar om vilka energier som finns i våra hem och det är en guide med tio gyllene regler som man kan följa. Texterna är enkla och tydliga så det är ingen konst att förstå beskrivningarna.

Mindful Home - Fyll ditt hem och liv med ny energi av Charlotte Hagelin.
Mindful Home - Fyll ditt hem och liv med ny energi av Charlotte Hagelin.

Charlotte Hagelin har själv prövat sina egna teorier väldigt många gånger, hon har sammanlagt bott i 24 egna hem och 36 hem totalt, om man räknar med kortare andrahandsboenden. Hennes intresse ledde till att hon började studera och inreda efter Feng Shui för att undersöka hur läran kan påverka känslan i hemmet och den upplevda livskvaliteten genom att rensa, organisera och underhålla skapa ett välmående hem som sänker stressnivån, ger mer energi och ökar kreativiteten. Hon skriver om feng Shui, de fem elementen, balansen mellan yin och yang, om våra sinnen och vår intuition, Vastu Shastra yoga for design, om hemmets olika rum, hållbar inredning och om hur du skapar en helig plats i ditt hem.
En intressant bok tycker jag - full av härlig inspiration!
Jag har själv i många år anammat en hel del feng shui hemma som jag lärde mig för många år sedan, till exempel: inga torkade blommor inne, ingen utgång i huset i motsatt sida från ingången, ha runda hörn på hyllor och köksbänkar och ingen spegel i sovrummet. Men det är såklart ett stort ämne så man kan välja vad som funkar för en själv i det befintliga hemmet.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.adlibris.com

Nyckelord: Detaljer | Energi | Inredning | Inspiration | Nyheter | Prylar | Tips

Permalink


Häftigt vindskydd nominerat till designpris

Under de tre senaste somrarna har Sweco tillsammans med FriluftsByn bjudit in arkitektstudenter från hela Norden för att tillsammans utforma och uppföra vindskydd i trä kring Höga kusten. Här är ett av dem, man kan verkligen låta sig inspireras om man planerar att bygga en egen liten rastplats vid sommarstugan eller om man har tur att ha en strandnära läge - då kan det passa bra med ett vindskydd. Så härligt att man kan se nya lösningar i något som oftast ser ganska likadant ut år efter år på olika platser.

Arknat nominerat till utmärkelsen Swedish Design Awards by Rum 2020. Foto: Tommie Ohlson
Arknat nominerat till utmärkelsen Swedish Design Awards by Rum 2020. Foto: Tommie Ohlson

Syftet med projektet Arknat har varit att öka förståelsen mellan arkitektur och natur och nu är projektet nominerat till design- och arkitekturpriset Swedish Design Awards by Rum 2020 i kategorin Årets Arkitektur som delas ut den 30 januari. Jag trycker på Gilla-knappen på den!

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Arkitektur | Bygg | Detaljer | Inspiration | Nyheter | Tips | Utomhus

Permalink


Årets färg 2020 hos Nordsjö heter Tranquil Dawn

Årets kulör hos AkzoNobels varumärke Nordsjö heter Tranquil Dawn. Färgen har tagits fram efter en trendforskning, som de har har genomfört med ett team av kulörexperter från hela världen, har man tagit fram en kulör som ska spegla globala trender som kommer att påverka oss inom den närmsta framtiden. Tranquil Dawn, en mjuk och dämpad gröngrå kulör.

"2020 är början på ett nytt årtionde. Det är en ny start. En ny gryning. I en värld med allt högre tempo där allt mer digitaliseras finns det en strävan efter en mening och vänlighet. Med inspiration från morgonhimlens vackra och lugnande färger har därför våra experter skapat den inspirerande kulören Tranquil Dawn" meddelar man från AkzoNobel.

Årets kulör Tranquil Down hos Nordsjö Foto: Akzo Nobel/Nordsjö
Årets kulör Tranquil Down hos Nordsjö Foto: Akzo Nobel/Nordsjö

Årets kulör 2020 Tranquil Dawn är en mjuk och dämpad gröngrå kulör som sa inge en känsla av fridfullhet, trygghet och distinkthet som reflekterar den sinnesstämning som vi ser som en tydlig trend 2020.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.nordsjo.se

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Tips

Permalink


Årets färg 2020 från Pantone är ....

Varje år utser Pantone årets färg, en trendfärg som speglar trenderna och samtiden, något som sedan i sin tur påverkar både arkitekter, möbeltillverkare och stylister. Årets färg 2020 från Pantone är Classic Blue, en färg som skall främja lugn, hopp och förtroende. Kulören Classic Blue har denna färgkod i fall man vill beställa exakt samma (oavsett vilket färgföretag man köper ifrån) så kan man med denna kod blanda till rätt kulör: 19-4052. Den kan ju sedan upplevas lite olika om man väljer matt eller högblank färg tillexempel. .

Årets färg 2020 från Pantone är Classic Blue Foto: Pantone
Årets färg 2020 från Pantone är Classic Blue Foto: Pantone

Årets Pantonefärg 2020 är 19-4052 Classic Blue, en färg som känns hemtam, man har säkert en del porslin eller keramik i den färgen redan.... den är tidlös och klassisk precis som namnet anger.

Tidiger inlägg:
Årets färg 2017
Å
rets färger 2016 (då utsågs TVÅ färger)
Å
rets färg 2015 Marsala
Å
rets färg 2012 Tangerine

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.pantone.com

Nyckelord: Arkitektur | Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Porslin | Prylar | Textil | Tips

Permalink


Årets nya glasfärg hos Iittala är....

Fastän jag har två stora Iittala vaser, en syrenlila och en mörkblå, så drabbas jag av ha-begär när jag ser årets färg som heter Linne. Så himla fin! Och passar till det mesta i inredningen. När man, som jag, kommer från Hälsingland så har man ofta en förkärlek till linet. Och tänk vad fint med en vacker linneduk till det här...
Den nya färgen finns inte bara på en stora Aaltovasen, utan även på flera serier som Kartio, Kastehelmi, Raami, Ruutu och Valkea.

2020-års glasfärg hos Iittala är LInne.
2020-års glasfärg hos Iittala är LInne.

Ljuslykta, Aalto i årets färg, linne. Pris ca 219 kr, design Alvar Aalto, Iittala Skål, Miranda, 14,5 cm, pris 299 kr. Aalto vas 16 cm, pris cirka 1 599 kr.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Nyheter | Tips

Permalink


Nytt munstycke ska minska vattenförbrukningen med 98%

Energimyndigheten meddelade i somras att de hade beviljat företaget Altered ett projektstöd på 3,5 miljoner kronor för utveckling av ett nytt vattenbesparande munstycke för kökskranar och duschar. Anledningen menar man är att användningen av vatten idag är att merparten av vattenflödet från befintliga vattenkranar används inte då det rinner rakt ner i avloppet. Dessa n ya munstycken har potential att bidra till en energibesparing på 700 kWh per år och hushåll och de ska spara upp till 85 - 98 procent av vattenförbrukningen i kök och dusch. Det ska vara är möjligt att installera i de flesta av de 8 miljarder produkter som redan är på marknaden idag.
Jag såg att nu finns munstycket på till exempel Clas Ohlson, och det kostar 399 kr. På beskrivningen står det att det finns två lägen på det det, "spray" och "ånga" så det verkar inte gå att använda den vanliga vattenflödesmängd alls som man är van vid. Om man skulle vilja det vid något tillfälle, till exempel när man fyller upp diskhon tänker jag.... Men man får väl spraya på då tills det blir fullt.

Altered vattensparande munstycke
Altered vattensparande munstycke

En liten enkel lösning som kan göra en enorm skillnad. Enligt företagets beräkning sparar deras innovation cirka 700 kWh per år och hushåll i Sverige. Med cirka 4,5 miljoner hushåll skulle det innebära en total möjlig besparing på över 3 200 GWh/år bara i Sverige.
På Clas Ohlsons sida heter den Strålsamlare Altered Nozzle, jag läste recensionerna där och flera prisade den och tycker att de har sparat massor av vatten och att den är superbra, några andra har skrivit att en skvätter vatten åt flera håll, men då kanske den är felmonterad? Eller inte passar på just den kranen? Eftersom andra tycker att den är fantastiskt bra.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.clasohlson.se

Nyckelord: Bad | Ekonomi | Elförbrukningen | Energi | Nyheter | Tips

Permalink


Nya fina tapetnyheter från Rusta

Från och med vecka 4 så kommer en del tapetnyheter till Rustas butiker, där den röda tråden är blått. Bland nyheterna i kollektionen Scandinavia syns mönster som för tankarna till skärgården, som segelbåtar och fiskar från svenska vatten, men mina favoriter är är Bladranka ur kollektionen Boutique har ett stilrent bladmönster på mörkblå botten, ett tidlöst val för den som gillar den klassiska stilen, och det blommiga mönstret på tapeten Kornettblomma kan nog bli en riktig favorit hos många. Vill man inte ha mönster på alla väggar kan man och kan kombinera med någon av de blå eller grå kulörerna från Rustas eget färgvarumärke Nyans. Bland Rustas helmatta färger i serien Full matt edition återfinns kulören Deep sea, en djupblå väggfärg som ger en helmatt yta.

Bladranka deep blue och Kornettblomma från Rusta
Bladranka deep blue och Kornettblomma från Rusta

I slutet av januari släpps tio nya FSC-märkta tapeter gis Rusta, de tillverkas tapeter tillverkas ii non-woven och limmas direkt på väggen och monteras kant i kant, vilket gör dem lite enklare att sätta upp.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.rusta.se

Nyckelord: Blommor | Butik | Detaljer | Inredning | Nyheter | Sovrum | Tapet | Tips | Vardagsrum

Permalink


Svart handdukstork med timer

En nyhet på badrumsfronten är denna mattsvarta handdukstork med timer. Samtliga handdukstorkar i den här nya Black Edition-serien från Pax är utrustade med något de kallar för Momento II-timer där man bland annat kan reglera effekten, sätta scheman när handdukstorken ska värma och parkoppla med Pax Calima badrumsfläkt. Om man parkopplar med badrumsfläken så startar handdukstorken automatiskt när fläktens fuktsensor indikerar förhöjd nivå, exempelvis när du börjar duscha. Smart!

Black Edition handdukstork från Pax.
Black Edition handdukstork från Pax.

Alla handdukstorkar i Black Edition-serien är utrustade med Pax smart timer Momento II och säljstart för dessa är 13 januari. Modellerna på bilden heter Flex U, Flex I, samt nytillskottet Limbo.

Se här en duschvägg med vitt spröjs från Macro design.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Badrum | Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Tips

Permalink