AoB Bloggen med Annika Rådlund

Om du letar efter en enkel svensk designlampa...

Ibland kan man ju tänka som Ernst "I det enkla bor det vackra", det stämmer verkligen in på Lampan Virvel som helt enkelt är tillverkad av papper och är designad av Ingegerd Råman. Pappret har ett smutsavvisande skikt men som ändå behåller pappersstrukturen. I fjol fick hon motta priset Årets belysning för Virvel i Form award och den finns både i en enkel och en dubbel variant. Så enkel och fin tycker jag.

Virvel av Ingegerd Råman.
Virvel av Ingegerd Råman.

Ibland behöver man inte krångla till det så mycket. Vivel är tillverkad av papper från Lessebo pappersbruk och är designad av Ingegerd Råman för Örsjö. En lampa som helt enkelt passar in i de flesta miljöer och som är fin i all sin enkelhet, den kommer inte att "ta över rummet" som en del belsyning kan göra.


Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.


www.orsjo.com

Nyckelord: Belysning | Detaljer | Inredning | Inspiration | Ljus | Nyheter | Övrigt | Presenter | Prylar | Tips | Vardagsrum

Permalink


Läppstiftslampa för utomhusbruk!

Garden glory som gör trädgårdsprylar utöver det vanliga fortsätter att överraska. Varje år kommer det något nytt - genom åren har vi bland annat sett munstycken till trädgårdsslangen i guld eller reptilmönster, blomkrukor i form av ett gorillahuvud, rosa trädgårdsslangar och så har de kanske allra mest blivit kända för sina metallhorn som man sätter på ytterväggen och hänger upp trädgårdsslangen på. Även i år har de förstås nyheter på gång, bland annat den här läppstiftslampan som även går att ha utomhus. Verkligen en "talking piece".

Lipstick lantern från Garden Glory
Lipstick lantern från Garden Glory

Utomhusläppstiftlykta av aluminium med pulverlackering som finns med både guld, silver och rosa. Den passar både fackla-ljus och pelarljus.

Tidigare inlägg om Garden glory:
Trädgårdsslangar i olika färger
T
rädgårdsslang med hornhängare
V
eckans favorit: diamantring som fågelmatare!
F
inaste stolen med snäckformad dyna!
B
revlåda i form av en handväska
R
osa trädgårdsslang med renhornshängare


Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

 

www.gardenglory.se

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Ljus | Nyheter | Prylar | Tips | Trädgård | Utomhus

Permalink


Problem med duvor, måsar eller andra fåglar?

Jag vet att många har problem med att fåglar flyger in på balkongen och bygger bo, eller bara håller till där. Vissa har även problem vid hus och sommarstugor med måsar som stjäl mat från borden och så vidare. Nu har Miljöcenter en nyhet som heter BirdScarer Guard Owl alltså en skrämseluggla för att skrämma bort störande fåglar som till exempel duvor, kråkor, kajor och måsar. Med dess stora ögon och ett huvud som rör sig i vinden så ska den för fåglarna uppfattas som en riktig ugga. För bästa effekt ska Guard Owl regelbundet flyttas till nya positioner och platser. Med min humor skulle jag såklart döpa den till Magnus Uggla.

Fågelskrämman BirdScarer Guard Owl
Fågelskrämman BirdScarer Guard Owl

Ugglan är hela 37 cm hög och vrider alltså på huvudet i vinden, jag tycker själv att den ser lite läskig ut - så kanske skrämmer man bort fler än bara fåglar med den... Min pappas farbror blev i unga år attackerad av en uggla i skogen under jakten, vilket slutade upp med att han sköt den i försvar och den blev sedan uppstoppad och fick sitta på en pinne som en dekoration på väggen. Jag minns att jag som barn tyckte att den var lite läskig med sina stora ögon, men ville då och då ändå bli upplyft för att eventuellt våga känna på den....Idag tycker jag att ugglor är bland de coolaste fåglar vi har, de är ju verkligen helt fantastiska på många sätt.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.silverline.se/produkt/birdscarer-guard-owl/

Nyckelord: Balkong | Detaljer | Nyheter | Sovrum | Trädgård | Utomhus

Permalink


Härliga prylar till bastun!

Nu är det hög tid att mysa hemma! Inga reser bort för tillfället och ingen vet för hur lång tid framåt det gäller, och kanske kommer vårt beteende att ändras till att vi reser mindre efter den här krisen? Vem vet, många tycker att det är tryggast hemma. Vad man har sett under senare år är att många lägger ner väldigt mycket tid, engagemang och pengar på just sina hem och trädgårdar. Vi vill ha lite hotellkänsla i sovrummen och spakänsla i badrummen. Kanske får nu även bastun ett uppsving när vi inte kan åka till varmare breddgrader?
Jag har i alla fall varit supernöjd med min lilla uppblåsbara jacuzzi som jag tar fram på våren och har igång under sommaren, för den ger värme och avkoppling även om vädret är grått och ruggigt. En bastu kan man ju använda året om, samma sak med ett riktigt spabad som är isolerat. Jag har kollat igenom lite bastunyheter, jag är ju så sugen på att skaffa en och det har jag varit i flera år. Här har jag hittat en modell som jag tycker verkar praktisk och fin och som har ett stort fönster. Sen gillar jag verkligen golvbrunnen i trä - en nyhet från Finland förstås. De kan verkligen det där med trä och design.

Grythyttan, Vieser, Bauhaus, Sagaform, Hem och bastu, Bastukällan och Polhus
Grythyttan, Vieser, Bauhaus, Sagaform, Hem och bastu, Bastukällan och Polhus

Golvbrunn i trä
Vieser Dot trälock är designade av den finske formgivaren Saku Sysiö och de skapades för ör att tillföra en ny look i duschutrymmet. Det finns en i ljust trä och en i mörkt. D60 cm.
www.vieser.fi/sv

Synliga stenar
Bastuaggregatet Rakka har inte något nät utan stenen ligger blottad för att ge maximalt med ånga och för att få en naturlig look. Det är också designat för att uppta minimalt med utrymme i bastun.
www.bauhaus.se

Knuttimmrad bastu
Bastu Risto med panoramafönster och två avdelningar. Levereras i färdig byggsats – inklusive bastulavar i asp.
www.polhus.se

Bastuande
Bastutomte som bor på bastuagregatet och håller dig sällskap i bastun. Ler åt dig oavsett hur varmt det är. Tillverkad i täljsten och cirka 7 cm hög.
www.bastukallan.se

Hamamhandduk
Snabbtorkande handduk i tunt vävd bomull vilket gör att den passar perfekt till bastun. Handduken har fransar på kortsidorna och är tillverkad i ekologisk bomull.
www.sagaform.se

Finsk design
Det finska företaget Tammer Brands Oy fick designpriset Formex Formidable för deras Rento X, formgiven av Harri Koskinen. Hinken och sleven är tillverkad i rostfritt stål och i serien finns även en termometer och en vedkorg.
www.hemochbastu.se

Rejäl sittbänk
En av Grythyttan Stålmöblers tidiga produkter är Bänk 8, designad av Artur Lindqvist och introducerad 1954. Nu är den åter i produktion med nya val av träslag och ett varmförzinkat stativ för extra lång hållbarhet. Bra sittbänk utanför bastun, kan stå ute året om.
www.grythyttan.net

 

Nyckelord: Bad | Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Presenter | Prylar | Tips

Permalink


Årets Pelargon 2020 är fina Tango "Deep Rose with Eye"

Varje år väljs Årets pelargon ut och den brukar alltid presenteras på Trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar på Stockholmsmässan, men i år är det som känt ingen mässa men traditionen kvarstår. I år har pelargonen Tango Deep Rose with Eye fått utmärkelsen. Det är en enkelblommande blomma i stark färg med många tydliga blommor i bollsamling på varje stängel. Även om sommaren skulle bli regnig och blöt (vilket vi inte hoppas på) så ska den här sorten blomma rikt och utan uppehåll utan att skada av regn och vind. Härligt, det låter ju fantastiskt!

Årets pelargon 2020 Tango Deep Rose with Eye. Foto: annikasnaturligating/Mäster Grön
Årets pelargon 2020 Tango "Deep Rose with Eye". Foto: annikasnaturligating/Mäster Grön

Juryns motivering:
Årets utvalda Pelargon är en veritabel färgexplosion. Titta på djupet - med sina enkla blommor i tre färger skapas ett tre-dimensionellt formspråk från det vitaste till det djupaste och mustigaste mörkrosa. På fönsterbräda eller i fönsterlåda - lika passande för denna allväderspelargon. 


Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.mastergron.se  

Nyckelord: Blommor | Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Tips | Trädgård

Permalink


Det är nu vi vill ha tillbaka bidéerna

Jag har alltid tyckt att det är lite synd att bidéerna försvann ur våra badrum, speciellt när min son var liten då hade den varit extra användbar. Bidén har ju funnits i svenska och europeiska hem från 1700-talet och framåt, men försvann när toaletten kom till Sverige. Bidén fick ett uppsving på 1970-talet och syntes då i badrum landet över, för jag kommer ihåg när jag var liten att många hade det. Idag är det vanligt att bidén tar form av en duschtoalett i moderna hem. Jag tror att de är bra både för hygien och för miljön, och kanske speciellt bra i dessa tider när hyllorna med toalettpapper är helt tomma.... ​

Bidé Foto: Grohe
Bidé Foto: Grohe

Kanske får bidén eller i alla fall duschtoaletterna ett uppsving nu i coronakrisen?
Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.grohe.se

Nyckelord: Badrum | Detaljer | Inredning | Inspiration | Porslin

Permalink


Årets Nolia Trädgård ställs in, men...

...det var väl i och för sig väntat nu när både Trädgårdsmässan i Stockholm och en rad andra mässor har ställts in, helt enligt de nya reglerna att begränsa allmänna sammankomster för att minska spridningen av coronaviruset. Men istället för att sura så får vi titta framåt, vilken enorm glädje när man kan arrangera saker igen! Ni vet ungefär som att man vet inte hur bra man mår egentligen förrän man har varit sjuk, då är man så tacksam sen när man mår bra igen.

Vi kommer i alla fall att rapportera om alla trädgårdsnyheter inför säsongen här, så håll utkik! Ska bli så härligt att påta i jorden igen!

Balkongen Andrum Foto: Nolia
Balkongen Andrum Foto: Nolia

Här en inspirationsbild på en vinnarbalkong, från en tidigare Nolia Trädgård, med namnet Andrum. Det var ju väldigt passande just nu tycker jag, när allt runtomkring en verkar ha stannat upp på något sätt. 2021 tioårsjubilerar mässan som hålls 23-25 april i Umeå på Nolia, så då blir det nog extra mycket trädgårdsglädje!

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

 

www.noliatradgard.se

Nyckelord: Balkong | Blommor | Detaljer | Inredning | Inspiration | Mässor | Nyheter | Tips | Utomhus

Permalink


Fin tavla för ökad badsäkerhet för barn

Snart är sommaren här och med den en efterlängtad badsäsong. En tid på året som för de allra flesta förknippas med glädje, värme och roliga aktiviteter kring vatten, något som är både härligt och kan även vara farligt. Nu har Kunskapstavlan kommit med en inredningsdetalj som ska påminna om säkerhet kring vatten. Tavlan heter ”Barn & Bad” och på den förmedlar man livräddande kunskap med förhoppning om att alla vuxna ska lära ut badsäkerhet. Snygg tavla helt enkelt med ett budskap som kan vara livsviktigt. -

Tavla för badsäkerhet  Foto: Kunskapstavlan
Tavla för badsäkerhet Foto: Kunskapstavlan

Tavlan Barn & Bad finns i storlekarna 30 x 40 cm samt 50 x 70 cm och priset ligger på 295 kr / 395 kr. Alla tavlor från Kunskapstavlan signeras med ett handpräglat sigill och de produceras på ett högkvalitativt 200 g/m2 matt papper som både är åldersbeständigt samt miljömärkt med EU Ecolabel och FSC. Tavlorna trycks i Sverige hos ett Svanen certifierat tryckeri. Det är bra tycker jag!
Tavlan ”Barn & Bad” lanseras den 25 mars och fokuset är att förebygga drunkningsolyckor. En annan viktig sak är simskola tycker jag, där får de lära sig allt om hur man gör om någon har ramlat i vattnet, att inte springa på bryggor, osv osv. Och förstås att det är livsviktigt att lära sig simma.

 

Tidigare inlägg om Kunskapstavlan:
Veckans favorit - snygga posters som förmedlar kunskap



Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

 

www.kunskapstavlan.se

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Tips

Permalink


Veckans favorit: Alva - sängkläder med mindre klimatpåverkan

Det svenska företaget Alvas har nyss lanserat en ny bäddserie som heter Raw Cotton. Sängkläderna är, som namnet beskriver, tillverkat av obehandlad råbomull. Tyget ska ha en mjuk och följsam känsla med fint lyster och det har små mörka prickar från bomullsplantan som ger tyget dess karaktär. Raw Cotton tillverkas av 100 procent ekologisk och Fairtrade samt GOTS-certifierad bomull som står för hållbar och giftfri tillverkning samt rättvis betalning till bomullsodlarna. De obehandlade sängkläderna ska också vara allergivänliga. Jag trycker på Gilla-knappen!

Bäddsetet Raw cotton Foto: Alva
Bäddsetet Raw cotton Foto: Alva

Bäddsetet kommer i Alvas design Vidd som har en vinge som ramar in örngottet. Som alla deras sängkläder så finns det både för enkel- och dubbelsäng samt underlakan Lind. Priserna ligger på: påslakanset 1095 sek / 1650 kr, underlakan 650 sek / 895 kr. Då kan man också sova gott för att man vet att bomullsarbetarna kan försörja sig på sitt arbete med detta.

Se även dessa tidigare inlägg:
Trendiga färger och miljövänligt
Bädda i ljuvliga sommartoner (och kolla in trädkojan)
Alva - sängkläder för gott samvete
Nya inredningsfavoriter i svart och guld

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.


www.alvalinen.se

 

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Sovrum | Textil | Tips

Permalink


Nya frosttåliga krukor från Kähler

Dessa fina krukor har Kähler lanserat inför planteringssäsongen, de är formgivna av keramikern Christian Bruun, de tål minusgrader och kan därför stå ute året om. Varje kruka är dessutom unik beroende på var i ugnen den stått under bränning. Jag gillar själv att ha keramikkrukor inomhus också eftersom man kan ha dem utan innerkrukor. Det man får tänka på med keramikkrukor är att de är inte lika täta som plast och porslin så man får vattna lite oftare, men jorden mår bättre i dem. I täta krukor kan det annars bli för blött om man råkar övervattna... Det som är extra bra med de här är att man kan ju driva upp något inomhus i dem, eftersom de även passar i stilen att ha inomhus, och sedan sätta ut dem när det är tillräckligt varmt - så är det liksom planterat och klart när vårvärmen kommer.

Krukan Gro Foto: Kähler
Krukan Gro Foto: Kähler

Kählers nya krukor Gro, lite olik andra saker vi har sett från Kähler som ofta jobbar med högblankt porslin. Men i höstas lanserade de även små statyer som är i en helt annan stil - i en lite mer handgjord känlsa, de kan du se här.Och nu dessa krukor där alla är unika beroende på var i ugnen den stått under bränning. 

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

 

www.kahlerdesign.com

Nyckelord: Balkong | Blommor | Detaljer | Inredning | Nyheter | Tips | Trädgård | Utomhus | Vardagsrum

Permalink


Se KitchenAids nya färg för 2020!

Det här de nya färgen från KitchenAid, den är somrig och passar in både i ett grått, vitt eller svart kök, ,tycker jag. Och även i ett kök med ljust trä, som till exempel ask. De här maskinerna har ju blivit jättetrendiga bland de som hålle på och bakar och det finns väldigt många fina färjer att välja på.
Årets färg 2020 har fått namnet Kyoto Glow, som beskrivs som en balanserad färg av livlighet och lugn, en grön färg för välbefinnande och balans. Det är en lite speciell färg - jag tror att endera gillar man den jättemycket eller inte alls.

Kitchen Aid i Kyoto Glow
Kitchen Aid i Kyoto Glow

Här kan du se den förra färgen Queen of hearts


Det finns väldigt många fina i sortimentet; vit, svart, och en blå som är nästan svart som är jättefin, mörkgrön, guld, mässing... ja, listan kan göras lång.
Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Detaljer | Inspiration | Kök | Nyheter | Porslin | Prylar | Tips

Permalink


Hål i klädesplagg, silverfiskar eller klumpar i mjölet?

Miljöcenter har meddelat att de har speciella lim-ark som man kan använda för att upptäcka till exempel mal, silverfiskar eller småkryp i garderober eller i skafferiet. Limarken hängs eller läggs i de utrymmen där de misstänkta problemen finns, och om det finns klädes- eller livsmedelsmal så syns det där. Efter att man har använt sig åtgärdat problemen så kan man använda arken igen för att se att det verkligen är borta. Jag har dock inte testat det här, men det låter som något användbart om man har sett tecken på oönskade insekter.

Limfällor för klädmal, livsmedelsmal, vägglöss och silverfisk. Foto: Silverline
Limfällor för klädmal, livsmedelsmal, vägglöss och silverfisk. Foto: Silverline

Det finns även limfällor för vägglöss som sätts runt sängbenen (arma öde måtte man aldrig få vägglöss...) Tecken på att man har det är kliande eksem, spår av lössens spillning och små blodspår på lakanen. BugCatch Sticky B är en limfälla som man kan använda för att upptäcka dem, både vägglöss och andra krypande insekter fastnar i fällans klister. Viktigt att veta är dock att sanering av vägglöss och kackerlackor bara kan bara utföras av saneringsföretag, men man kan använda BugCatch Sticky B för att upptäcka dem och för att se om bekämpningen har fungerat.
Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

 


Silverlines MothCatch Sticky C (för klädesmal), BugCatch Sticky B (för vägglöss) och MothCatch Sticky F (livsmedelsmal) och med limarket SilverfishCatch kan man se om det finns silverfisk i utrymmen som badrum och kök.

www.silverline.se

Nyckelord: Inspiration | Nyheter | Övrigt | Tips

Permalink


Veckans favorit: Trädgårdsstol av återvunnen plast från haven

Varje år hamnar visst 8 miljoner ton plast i havet, en helt hiskelig siffra. Hur kan man med dagens vetskap fortsätta att dumpa, det är ju väldigt svårt att förstå. På senare tid har det i alla fall dykt upp några företag som tar upp plasten och som återanvänder den genom andra produkter. Nu lanserar Plantagen en stol som är tillverkad av 100% återvunnen plast - jag trycker på Gilla-knappen!

Stolen DuraOcean Foto: Plantagen
Stolen DuraOcean Foto: Plantagen

Plantagens DuraOcean-stol har en formsprutad sits som ska vara slitstark och lättskött. Plasten som den i huvudsak är tillverad av är från fisknät och tillsammans med annan insamlad plast från havet har den fått en grön kulör. Stolens ben är tillverkade av FSC-certifierad eukalyptus.
Stolen kan plockas isär och återvinnas ännu en gång vid slutet av stolens livscykel. Finns i butik från och med idag,13 mars 2020. Pris: 1095 SEK

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.plantagen.se

Nyckelord: Balkong | Butik | Detaljer | Inredning | Nyheter | Prylar | Trädgård | Utomhus

Permalink


96 av de mest populära kulörerna till husfasaden

Det låter ju väldigt mycket med 96 olika fasadkulörer, man kanske tänker att det finns : "faluröd", gul, grå, vit svart.... Men som sagt det finns ju 50 shades of grey, alla färger kan ju ha flera olika nyanser. I alla fall så är det nu Beckers som har samlat sina populäraste utomhuskulörer för träfasader på ett och samma ställe - på en färgkarta. Den nya färgkartan har både traditionella kulörer och en en del som är mer moderna. Förutom färgkartan ingår även förslag på hur du ska tänka när du väljer kulör och hur du får till det perfekta resultatet. Att måla fasaden är ju inget litet projekt så det gäller att det blir rätt från början.

Olika fasadkulörer på olika typer av hus. Foto: Beckers
Olika fasadkulörer på olika typer av hus. Foto: Beckers

Kanske går man tillbaka till husets ursprungsfärg när man väljer kulör , eller tittar på vad som är traditionellt i området. Men oavsett om man väljer en modern eller en traditonell kulör så är det bra att ta sig en titt runtomkring huset, hur omgivningen och grannarnas hus ser ut. Färgerna som har använts på de här bilderna heter Front ommålningsfärg och kommer från Beckers. Priset på 10 liter ligger på 3 700 kr. Den nya färgkartan i sin helhet lanseras i april.

Tips om du ska måla om:
Ta hem en mindre provburk innan du köper 10 litersburkar och måla upp det på en träyta för att se hur det blir i verkligheten på plats.


Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

 

www.beckers.se

Nyckelord: Detaljer | Hus | Inspiration | Nyheter | Tips | Utomhus

Permalink


Härliga nyheter från Hornbach i vår

Nu när våren närmar sig så kommer det som vanligt in mer pastellfärger i inredningen än övrig tid på året, just i år ser man en hel del rosa eller grönt. Gröna blad och palmer på kuddar, som vi också sett tidigare, är fortfarande något vi ser bland årets nyheter. Djungelmönster över huvudtaget skulle jag säga, det har väl med vår längtan till naturen att göra. Grönt är skönt! Tillhör du dem som föredrar vitt så kan man ju smyga in lite pasteller för att mjuka upp, en mintgrön kudde tillsammans med en ljusrosa till exempel.
Här är några godbitar som jag hittade bland Hornbachs nyheter.

Pastelliga vårnyheter, och en ockragul uppstickare   Foto: Hornbach
Pastelliga vårnyheter, och en ockragul uppstickare Foto: Hornbach

Vill man förnya sig lite behöver man inte byta ut allt, att sätta upp en ny fondvägg eller byta ut kuddarna i soffan kan göra mycket. Mixa material för att blanda enkelhet med lyx. Sammetstygerna kommer hänga med ett tag till men trendspaningar menar att linne blir ett populärt material både för gardiner, dukar och kuddar denna säsong.

Gul kudde Fenna199 SEK, Rund spegel Bern 60 cm 449 kr, kudde palm 159 kr, mintfärgad kudde 179 kr, fototapeten "Oiseau de Paradis" är i 7-delar och kostar 1419 kr (den bakom matgruppen) och fototapet Cloud Wire Natur (den rosa med moln) ligger lite högre i pris 3109 kr, tapeten med stora blad bakom rosa soffan heter Think Pink och kostar 229 kr per rulle.
Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.hornbach.se

Nyckelord: Butik | Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Porslin | Prylar | Sovrum | Tapet | Textil | Tips | Vardagsrum

Permalink


Nyheter i glas från Iittala

Under designweek presenterade Iittala den nya kollektionen Kuru av Philippe Malouin. Kuru består av skålar i glas samt en frostad glasvas. Skålen är ju så fin, man kan använda dem både till smycken eller som godiskskål!
Jag spanade även in vasen Ruutu, som betyder ruta eller diamant på finska, det är en kollektion vaser som finns i fem storlekar och sju färger. Ruutu fick det prestigefyllda priset iF product design och Red dot priset: Best of the Best Product Design 2015. Nyheten för i år är att de även finns i keramik, men för mig så är de i glas högre på topplistan.

Skål av Philippe Malouin för Iittala Foto: Annika Rådlund
Skål av Philippe Malouin för Iittala Foto: Annika Rådlund

Glasskål, Kuru, design av Philippe Malouin är en av nyhterna från Iittala, färgen på bilden heter pomerans, lite höstig och fin tycker jag - men passar såklart året om. Den kostar omkring en femhundring Iittala

Vasen Ruutu, skapad av Ronan och Erwan Bouroullec, har ju en väldigt enkel form med sina raka sidor, men det är visst bara de allra skickligaste hantverkarna i glasbruket som klarar av att tillverka dessa vaser. De är munblåsta i en stålform och poleras för hand. Varje vas är ett förenklat mästerverk som sju hantverkare behöver 24 timmar för att producera i Iittalas glasbruk i Finland. Något att tänka på när man ser prislappen, då vet man varför de ligger lite högre i pris än vanliga löpande band - framställda vaser. Men vilken skillnad det är på ljuset och känslan i denna vas mot en enklare.


Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

 

www.iittala.com

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Nyheter | Presenter | Prylar

Permalink


Dukningsinpiration med mässing, glas och papper

När jag gick förbi danska Fdb möblers monter på Stockholm Furniture Fair så kunde jag inte låta bli att ta en bild på deras bordsdekoration, så fint och enkelt att göra själv om man vill ha det lite extra inför en middag eller fest. Glasvaser eller glasflaskor med diverse strån, vass och veteax tillsammans med vikta papperscirklar. Man kan alltså skapa detta nästan gratis om man går ut och plockar lite strån själv under säsong.
Vill man ha något mer så kan man leta i gömmorna efter mässingljusstakar som man har gjort här.

Bordsdekoration på Stockholm Furniture Fair Foto: Annika Rådlund
Bordsdekoration på Stockholm Furniture Fair Foto: Annika Rådlund

Dekorationstips till nästa fest. Tänk så fint att ha denna dukning vid ett bröllop på en loge till exempel... men man kan ju göra buketterna/stråna lite kortare om man vill se bordsgrannen på andra sidan....

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Mässor | Prylar

Permalink


Klong kommer att lansera dessa bord

På Stockholm Furniture fair visade Klong bland annat upp de här borden som kommer att lanseras i deras sortiment. Killen i montern förklarade att de heter Bloc Art och är formgivna av Sofia Almqvist. Bordsskivan på de fläckiga borden är tillverkad av metall som läggs ut i naturen för att det ska skapas en naturlig look av rost, så ingen av dem ser likadana ut. Det läggs sedan på en glasskiva för en slät och jämn yta.

Borden Bloc Art och ljusstaken Tender från Klong. Foto: Annika Rådlund
Borden Bloc Art och ljusstaken Tender från Klong. Foto: Annika Rådlund

På borden visades även de nya ljusstakarna Tender upp. De är framtagna för att passa antikljus och de är inspirerade av Alberto Giacomettis långsträckta skulpturer, samt motljusets effekt att sudda ut konturer så att endast ett tunt streck kvarstår. Trots att de är så höga så kändes de förvånansvärt stabila. Men det är väl på grund av tyngden i ljusstakens fot.
Tender finns i både en låg- och två höga varianter i nickelplätering och svart. Jag kollade på deras hemsida nu och de finns, men borden har inte kommit ännu. Det kanske var längre fram i vår eller sommar.

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

www.klong.se

Nyckelord: Detaljer | Inredning | Inspiration | Mässor | Nyheter | Presenter | Prylar

Permalink


Iittalas fina plastlampor

På Stockholm Furniture Fair fanns Magis på plats med två fina lampor som från början formgivits i glas av Oiva Toikka för Iittala. De här är alltså tillverkade i en ny typ av plast, de är laddningsbara och därmed sladdfria. Väldigt praktiskt förstås om man vill skapa mysbelysning i en mörk hall eller att använda som nattlampa i barnrummet. Ljuset är dimbart och ljusstyrkan kan justeras efter stämning, cock kunde man önska att den här typen av lampor skulle ha lite längre batteritid, de håller i 6 timmar - vilket då betyder att de behöver laddas varje dag om man ska använda dem varje kväll.

Magis Iittala -lampor Birds by Toikka av Oiva Toikka Foto: Annika Rådlund
Magis Iittala -lampor Birds by Toikka av Oiva Toikka Foto: Annika Rådlund

Linnut (finska för ”fåglar”) är ett samarbetsprojekt mellan Magis, Iittala och Oiva Toikka. Magis har skapat ett nytt liv i några av de mest ikoniska munblåsta fåglarna från Birds by Toikka-serien. Den stora Linnut Magis Sulo har en ljus vit kupolformad kropp, stora ögon och blir en härlig detalj både inomhus och utomhus. Se fler av fåglarna här i ett inlägg jag gjorde i höstas. Iittala x Magis Linnut-serien finns i utvalda butiker samt på iittala.com

Följ Allt om bostad på facebook och på Instagram för att inte missa några nyheter.

 

www.iittala.com

Nyckelord: Belysning | Detaljer | Inredning | Inspiration | Mässor | Nyheter | Prylar

Permalink