Kriget mot lupinerna är igång!

Kriget mot lupinerna är igång!
Man kan säga att lupinerna sprider sig som en löpeld...förr tyckte jag om dessa blommor som lyser upp bland allt det gröna och kan kanta vägarna så vackert. Men nu är jag mindre förtjust i dem...de sprider sig så mycket och tar över platser där andra sommarblommor brukar växa. Så nu har inte smörblommor, midsommarblomster, klöver och hundkex och annat en chans verkar det som. Runt min tomt på landet så har lupinerna nu spridit sig ut på ängen som jag har på baksidan av huset, in i skogen, uppe på jordkällaren, i skogen, kring vägkanterna och runt platsen där jag parkerar. Så nu har jag investerat i en lie. Jag köpte en begagnad för en hundring (ett klipp!) och jag fick den dessutom nyslipad. Det var riktigt kul att att fälla ner alla blommor innan de fröar av sig. Varje blomma får ju jättemånga frökapslar och varje kapsel innehåller sisodär ett tiotal frön...alltå blir det lätt hundra frön av en enda blomma! Nu förstår jag ju att man måste dra upp dem med rötterna för att lättare få bort dem, men nu kan jag i alla fall minska spridningen av dem genom att fälla ner dem innan de fröar.

Liekvinnan (jag) in action. Det var faktiskt kul att gå loss med lien, riktigt svettigt men roligare än gymmet. Enda problemet är att det är mest högerarmen som fick jobba.. Att jag ser så allvarlig ut på bilden är för att lupinerna ska veta att jag menar allvar. Jag köpte en lie i aluminium, de är mycket lättare än de som är i trä. Det är ju alltid en fördel om man orkar lyfta redskapen till att börja med... Välslipat är ett måste annars blir man nog galen. Denna dag idkade jag även barnarbete, min son på fem år fick ta fotot på det historiska tillfället då Kriget mot lupinerna började. Året är 2014.

I Sverige har förvildade lupiner på senare år fått sådan spridning att de lokalt anses hota den biologiska mångfalden. Detta gäller såväl i fråga om andra växter som andra insekter, då de tränger ut ängsblommor och insekter längs vägkanterna dit dessa i sin tur sökt sig då ängsmarker under andra halvan av 1900-talet planterats med skog. Källa: Wikipedia

Facebook Twitter Google Plus Google Plus