Stort test av årets Robotgräsklippare!

Stort test av årets Robotgräsklippare!

Robotgräsklippare har verkligen slagit igenom stort och brett i Sverige, inte bara i trädgårdar utan även i affärerna. Mängder av etablerade varumärken har numera en serie med robotgräsklippare, utöver alla mindre kända eller helt nya märken som poppar upp.. Vågar man köpa en billig ”no-name” eller måste man gå på någon av de dyra märkesmaskinerna? Vilken i så fall?

Ja, det är väldigt mycket att fundera på när man ska köpa en robotgräsklippare, vilket säkert är förklaringen till de många testerna som florerar i diverse media. Eftersom jag sysslat med tester av olika produkter sedan 1992 så vet jag att det sällan är enkelt att presentera ett resultat som faktiskt är relevant för läsaren. Att på allvar testa en produkt, nästan oavsett vad det är, kräver stor tankemöda, noggrannhet och en fungerande plan. Och nu påstår jag inte att vi gjort en fullständig test av de robotgräsklippare vi fick oss tillsända, vi har tydliga begränsningar inte minst när det gäller yta. Men jag vågar ändå påstå att de resultat vi uppnått är intressanta för alla som ska köpa en robotgräsklippare, och att det vi åstadkommit är en ”bra test”.

Den här testen är faktiskt den i särklass mest omfattande jag varit ansvarig för, trots det är den som sagt inte helt fullständig. Just detta borde kanske kunna vara en fingervisning om hur svårt det egentligen är, och alltså inget man river av på en vecka på en fyrkantig gräsplätt. Vi publicerade ett första resultat redan i maj i fjol, men efter det har alltså maskinerna fortsatt sitt jobb ända in i september. De har bytt ytor och antalet har utökats ytterligare med tre robotgräsklippare, som alltså gått någon vecka kortare tid med som vi upplever är så genomlysta som det går. Tyvärr fick vi inte tag på någon av Stigas modeller till det här testet, men Robomow ville gärna vara med. Faktum var att vi över tid fick reda på att Robomow hade två olika importörer för gröna och röda maskiner, där de gröna enbart säljs av fackhandel, med krav på kompetens och utbildad tekniker. Det blir lite som Husqvarna och Gardena, som tillverkas i samma fabrik men ställer olika krav på de som säljer maskinerna. Likheten blir också att de röda maskinerna har lägre kapacitet, precis som Gardena, och de gröna har både hög och låg kapacitet, precis som Husqvarna. Så i sinom tid fick vi tag på även en grön Robomow RS 630 för test.

Vi saknade också exempelvis Gardena R160, som skulle levereras samtidigt som Husqvarnan, men den dök upp efter någon vecka på turné hos DHL. Vi lyckades också få med en Clipper 1200 från Rusta för att jämföra en riktigt ”billig” maskin med de mer etablerade märkena. Så utöver dessa ”nykomlingar” sedan förra våren har vi då Robomow MS 1000, Viking Mi 632, Husqvarna 330X, Honda Miimo 520 samt Bosch Indego 1000. Husqvarna, Viking, gröna Robomow RS 630 och Honda ska alla klara cirka 3000 kvadratmeter, vilket är den största arean för de allra flesta märkena. Det finns dock maskiner för ännu större gräsmattor från både Husqvarna, Stiga och Viking med flera. Men ytan är teoretisk, och skulle kanske gå att få att fungera i praktiken om den var helt fyrkantig, utan hinder och du lät gräsklipparen gå i princip dygnet runt. Annars bör man nog hålla ner storleken med 20-30 procent utifrån maxvärdet, detta för att få vettiga klipptider per dygn och lagom överkapacitet. Men det finns heller inget som hindrar att du köper en robot som klarar 3000 kvadrat till din 1000 kvadrat stora villatomt, om du exempelvis är ute efter vissa funktioner som bara finns på de dyrare maskinerna. Och vi kommer heller inte att ta hänsyn till klipp-ytan i det här testet, eftersom det egentligen inte inverkar på funktionen. Fixeringen vid kvadratmeter är helt enkelt inte det som borde vara avgörande vid val av märke eller modell. Däremot så måste man givetvis köpa en gräsklippare som klarar gräsmattans storlek, men alla etablerade märken har gräsklippare som är gjorda för olika storlekar av gräsmatta i olika prisklasser så det är egentligen inget problem. 

Som vi tidigare redovisat så har vi inte varit särskilt snälla med dessa robotar, och vi har dessutom medvetet slarvat med lite mått och bestämmelser för hur ytorna ska vara för att ställa till det ytterligare. Återigen handlar det om att de flesta inte kan uppvisa en gräsmatta som i alla avseenden uppfyller alla krav som tillverkaren stipulerar. Det är lite som när du försöker hävda att du ska ha en ny mobiltelefon på garantin och de säger att ”om det kommit fukt i den så har du använt den fel”. I det här faller garanteras inte funktionen om du inte uppfyller en massa olika krav, och vi tänker att ”så blir det sällan i praktiken”. Och överlag måste vi säga att robotarna i de flesta fall klarar betydligt mer än vad tillverkarna säger, vilket är bra. 
Exempelvis klarade både Husqvarna, Bosch, Viking, Honda och Gardena betydligt smalare korridorer än vad det står i beskrivningarna. Vi var nere på 40-50 centimeter utan större problem. Det man däremot inte ska slarva med är positionen på laddstationen. Se till att den sätts upp enligt alla restriktioner som uppges, och gärna både öppet, synligt men framför allt helt plant. Det finns nämligen inget tråkigare än att gå och sätta tillbaka en robot i laddstationen varje eftermiddag och inse att den bara fått halva jobbet gjort på en laddning. Gräsmattan vi använder är relativt kuperad, knölig och innehåller en del träd. I nederkant ligger sex stugor som får fungera som bas för gräsklipparna. Vi har också dragit begränsningskabeln enligt ett mönster som innebär att ytan får en ”ö” som inte ska klippas samt en smal passage till en biyta. Passagen har varierat från 15 centimeter, plus gräsklipparens halva bredd på varje sida, till en meter. 

Vi har också bytt klippyta mellan gräsklipparna för att se hur de klarar sig. Ytorna har varierat i storlek från 450 kvardratmeter och upp till 800. Vi har inte mätt ”klippkvalitet” på gräset, bara konstaterat att alla klipper gräs på ett tillfredsställande sätt och att alla numera har enkla justeringar av klipphöjd. Generellt kan man säga att det finns två filosofier när det gäller själva klippmetoden, och det är samma som på vanliga gräsklippare. Den ena är en fyr- eller tvåarmad fast kniv, med mer eller mindre skärpa. Denna jobbar precis som vilken vanlig gräsklippare som helst. Den andra metoden är att ha tre eller fyra lösa små knivar, eller ”rakblad”, fästa på en skiva och kan rotera runt sin egen axel. Det gör att de hålls ut av centrifugalkraften men slår in om de går emot något hårt, som en rot eller en leksak. Argumentet mot fasta knivar är att saker går sönder, argumentet för är att den smular ner kvistar och kottar så det blir gödning i gräsmattan och du slipper plocka upp det. Vi har som sagt inte tagit emot hjälp för att installera robotarna. Dessutom ska det inte vara något märkvärdigt och eventuella fel som görs kan oftast enkelt rättas till, om roboten inte ramlat nedför ett stup eller i poolen. Vi kommer nu att gå igenom de delar av testen som vi genomfört och resultaten. I slutet hittar du sedan en sammanfattning.

Installation
Här har vi tittat på en aspekt som sedan inte finns med i slutomdömet, eftersom det hela görs på en dag av någon som aldrig gjort det förut, och därför egentligen spelar väldigt lite roll för slutomdömet.• Viking, väldigt enkel. Dra sladden, klicka dig igenom menyn och sedan är du klar. Letar själv reda på begränsningskabeln och mäter klippytan. Föreslår sedan klipptider, och sedan bestämmer du bara när du vill att den klipper. Har tillsamman med Husqvarna och Gardena bästa användargränssnittet och en liten extra funktion, då displayen kan lyftas upp och hållas i handen stående. Det i sin tur gör att du faktiskt kan köra gräsklipparen manuellt, som en vanlig gräsklippare. Inte jätteanvändbart kanske, om gräsklipparen gör sitt jobb, men ändå en rolig funktion.

• Husqvarna, petig. Husqvarna ställer högre krav på installationen än konkurrenterna, men det blir å andra sidan bra. De är ensamma om sin guidekabel, som de skyddat med kraftfulla patent. Det gör att de inte behöver använda begränsningskabeln för att hitta hem, vilket i sin tur innebär att de kan undvika spårbildning helt och hållet. Det är något som alla konkurrenterna har mer eller mindre problem med. Vi kan dock säga att efter en sommars användning så var spårbildningen inte något vi tänkte på när gräsväxten kom igång ordentligt. Guidekabeln dras rakt ut från laddstationen och kan även hjälpa roboten att enklare hitta hem från en bi-yta, men det brydde vi oss aldrig om.

• Bosch, enkel men omfattande installation. Ingen montering av kontakter krävdes, utan kablarna sticks i kontaktbleck. Sämst gränssnitt, bara att knappa in pinkoden är ett litet projekt. Detta är märkligt från en av världens största elektronikföretag. Har de verkligen ansträngt sig för att bygga en riktigt bra robotgräsklippare? Dåligt språk och dåliga förklaringar. Krångel med appen på grund av dålig pedagogik. Bra app, men den kan helt klart bli bättre. Man får en karta med information om vad den klippt och inte samt var den är.

• Robomov MS 1000 och RS 630, absolut krångligast. En uppenbart gammal konstruktion som man försökt uppdatera med modern teknik. Ställer högst krav på installationen eftersom den behöver mycket stöd. Absolut störst och tyngst med bredaste klippbredd.

• Clipper, enkel men ofullständig. Det var inga konstigheter med igångsättande eller installation, vi hade bara problem att få det att fungera.

• Gardena, ladda och kör. Lagom till att vi var färdiga med kabeldragningen hade Gardenan laddat färdigt och körde igång. Vi gjorde aldrig någon installation eller programmering av maskinen under hela sommaren.

Drift och stopp
Här tar vi upp alla de anmärkningar som finns i dagboken, samt en del praktiska tester som genomförts. I leksakstesten ska plastleksaken kunna bli överkörd utan att gå sönder. I äppeltesten ska gräsklipparen inte fastna på fallfrukt i form av tennisbollar. Gräs--klipparen ska också klara 20 minuter strömavbrott och sedan kunna fortsätta klippa gräs. Den smala -passagen med 15 centimeter mellan kablarna är överkurs och långt smalare än vad som rekommenderas av någon tillverkare.

• Viking: Ett stopp vid strömavbrott. Här visar det sig dock att vi inte läst på ordentligt. Vikingen har olika intervaller när den kollar om strömmen kommit tillbaka i slingan, när så strömmen kommer tillbaka vid en kontroll kör den igång. Vid riktigt långvariga strömavbrott kollar den till slut med flera timmars mellanrum för att spara på batteri. I övrigt skötte den sig klanderfritt på sin första yta. Den klarade en -passage på endast 15 centimeter, plus de 70 centimeter som krävs för att den ska kunna passera. Därmed kan man skicka den till en biyta på exemeplvis andra sidan huset, bara det är 85 centimeter brett runt hörnet. De fasta knivarna smulade sönder leksaksbilen och skar dessutom upp tennisbollarna, som dubblade för äpplen.

• Husqvarna: Ett stopp vid en brant kant, som var för brant enligt specifikationerna. Två stopp där den till slut hamnat utanför klippzonen, förmodligen på grund av ett grusparti som gjorde att den fastnade. Vid alla tillfällen som den lyfts upp har den sedan påstått att den förblivit upp-och-ner, vilket vid ett tillfälle krävde en hård omstart för att få ordning på. Vi kommer inte att räkna dessa som oprovocerade stopp, då vi helt enkelt utsatte den för omständigheter den inte är byggd för. Däremot drar allt varningspipande ner helhetsbetyget. Klarade strömavbrott, leksaksbilen, äppeltestet, samt den smala passagen med 15 centimeter mellan kablarna.

• Miimo: Fastnat vid en gammal rot på sin första klipp-yta, men det räknas inte. Ett riktigt stopp, utan någon synlig anledning ett annat på grund av avklippt begränsningskabel, men det är inte Miimos fel. När den väl är installerad fungerar användargränssnittet bra. Bromsar tydligt in när den närmar sig begränsningskabeln, vilket gör att den klarar nedförsbackar mycket bra. Den är gjord för att vara snyggt designad, vilket gör att drivhjulen hamnar för långt in och det blir ett överhäng bak. Det ökar risken för att den hänger sig. Klarade strömavbrott, leksakstest, äppeltest, samt smala passagen med 15 centimeter mellan kablarna.

• Bosch: Fastnade i soffan, men det är överkurs. Har också haft ytterligare ett stopp där den inte hittade hem. Displayen sitter oskyddad vilket gör att den blir smutsig och svårläst. Det märkliga systemet med sex knappar som ska styra funktionerna känns som något från 90-talet. Helt obegripligt av Bosch. Appen kan dock styra mycket, som klipptider, ”klipp nu” och ”stoppa nu”. Den intelligenta klippningen är intressant och säkert ett koncept som kommer att kunna utvecklas och bli bra. De linjer i gräsmattan och spårbildningen längs begränsningskabeln blir längre fram på sommaren inget som vi längre kan se. Klarade strömavbrott, leksakstest, äppeltest samt den smala passagen med 15 centimeter mellan kablarna. Den får dock enorma problem när vi efter en månad byter klippyta. Det tar en vecka innan vi får ordning på klippningen igen, sedan fungerar det bra. Väldigt högljudd.

• Robomow: Har vänt på pedagogiken och frågar när du inte vill att den klipper, förslagsvis på natten eftersom de ändå väsnas en del. De har de fasta knivarna väldigt nära sidokanterna, vilket ökar olycksrisken. De får också problem när man inte följer installationsanvisningarna till punkt och pricka. Klarar äppeltestet, och strömavbrottet, men inte leksaks-testen eller den smala passagen på 15 centimeter plus klipparens halva bredd. Dock klarar den 50 centimeter smal passage plus halva klipparen, vilket är 70 -centimeter smalare än vad som rekommenderas. Båda Robomow-klipparna uppvisar samma problem och har samma egen-skaper i stort. Trots de fasta -knivarna -under går de också bet i högt gräs och stänger helt -enkelt av klippaggregatet för att det går för tungt. Men eftersom det bara var en en meter bred remsa så tuggar de sig igenom den efter en veckas jobb.

• Clipper, kräver omsorg. Clipper 1200 är inget man ska i trädgården när man åker på semester och förvänta sig ett gott resultat när man kommer hem. Vid ett enda tillfälle under hela sommaren hittar den sin laddstation på egen hand. Den stör dessutom ut sina grannar och blir själv störd av dessa. Vi har satt begränsningskabeln relativt nära mellan områdena för att simulera ett villaområde. Inga andra klippare hade problem med detta tills Clipper 1200 kom, då gick det inte längre. Om vi däremot bröt strömmen för grannarna så klippte den alldeles utmärkt, men den hittade som sagt aldrig hem. Den tappade också ett hjul under sommaren, kanske för att den vänder så ryckigt. Klippresultatet var det dock inget fel på.

Slutomdöme
Saker att tänka på, om du är sugen på en robotgräsklippare. Laddstationen kommer att lämna en oklippt yta, så vill man ha det snyggt får man exempelvis stenlägga runt den. En viss anpassning av trädgården kommer förmodligen att behövas, men hur -mycket -varierar. Vi är dock positivt överraskade över hur -duktiga de ändå är på att lösa problem som de enligt instruktionerna inte skulle klara av. Grus är dock inget favorit-underlag, så ska du passera en grusgång bör du lägga exempelvis två rader stenplattor även där.

Vi ville också simulera flera grannar med robotgräsklippare och satte därför bara en decimeter mellan begränsningskablarna, eftersom det tidigare funnits problem med att man stört ut varandra. Det var bara Clipper 1200 som inte klarade det, överhuvud taget.

Rötter som sticker upp fungerar bra på de robotar som har lösa knivar, förutom att de blir slöa fortare. Husqvarna rekommenderar två byten av knivar per säsong, men vi bytte inte på hela sommaren. Nu var klippytan relativt liten, men det var inga problem med klippresultatet i alla fall. Alla robotarna kan installeras av en amatör utan problem, men det är intressant att se hur många tillverkare och importörer som rekommenderar att det görs av en fackman. Det kan dock vara bra att ha en fackhandlare att ringa och fråga om råd.

• Viking Mi632, klarar sig bra. Den är driftsäker, trevlig och enkel att handha. Inget för barnfamiljen som glömmer plocka in leksakerna från gräsmattan, men kommer garanterat att ta hand om kvistar och kottar. Tidigare modell har haft problem med fukt i laddstationen samt att fuktigt gräs fastnat under, men båda problemen ska vara åtgärdade nu. Att den ramlade isär vid en kraftig ikörning av en rot är naturligtvis inte så kul. Men inget var trasigt, så den gick att sätta ihop igen.

• Husqvarna 330X, är fortfarande herre på täppan. Och det är guidekabeln som i slutändan gör att den slår konkurrenterna. Det tillsammans med en pålitlighet som hamnar bland topprobotarna gör att den kan vara säker på toppen, ett litet tag till. För nu börjar konkurrenterna flåsa dem i nacken, och både Honda och Viking har något riktigt bra på gång. Det märks att Husqvarna varit förebilden när det gäller många detaljer, och den som först hittar ett sätt att gå runt guidekabeln kommer att ha sin lycka gjord. Med detta sagt har vi egentligen inget att anmärka på de närmast efterföljande konkurrenterna heller, bara att Husqvarna har ett litet tekniskt övertag än så länge.

• Honda Miimo 520, jobbar hårt för att bli bäst. Det märks att japanerna gjort läxan när det gäller programmering, och Miimon jobbar duktigt för att lösa olika problem och lyckas bra. De har ett bra grundkoncept som har förutsättningar att i framtiden klå konkurrenterna. En rejäl uppryckning av Honda, som lovar gott inför framtiden. Vi tycker nog att detta är en stark delad andraplats i testet och vi har egentligen inga anmärkningar. Mest prisvärd.

• Bosch Indego 1000 Connect, den största besvikelsen. Det kan hända att Bosch hittar ett sätt att gå runt guidekabeln med sitt intelligenta rörelsemönster, men än så länge gör det varken från eller till. Ljudnivån är också alldeles för hög, och gräns-snittet för krångligt. Det gör inte Indegon jättedålig, för den klipper gräs på ett bra sätt, men vi hade förväntat oss betydligt mer av Bosch. Appstyrningen är bra, men måste utvecklas ytterligare. Klipparean är också för liten på deras största modell, och det känns helt enkelt inte som att man tagit robotgräsklipparbranschen på allvar. Bosch måste helt enkelt kunna så mycket bättre om de lägger manken till, därför är det en stor besvikelse.

• Robomow MS 1000, gammal och tung. För  fem år sedan hade det här varit en riktigt bra gräsklippare. Då hade den varit förhållandevis tyst, effektiv och helt up-to-date. Idag känns den gammal, trots snygg design och en del nya funktioner. De fasta knivarna jobbar väldigt nära sidokanterna och skulle göra stor skada på en hand eller fot, för att inte tala om leksaker, vattenslangar och så vidare. Men kommer å andra sidan att effektivt ta hand om kvistar, mindre grenar och kottar. Idag låter den också jämförelsevis mycket, delvis på grund av de dubbla knivarna. Förmågan att hitta hem efter slutfört arbete blir också begränsad av att allt måste vara som Robomow vill, vilket inte alltid är fallet i verkligheten. Det finns garanterat massor av gräsmattor som den klarar alldeles ypperligt att klippa, och sköter man installationen till punkt och pricka så går det säkert bra. Men i det här sällskapet är den lite old school, och vi hoppas verkligen att Robomow fortsätter att utveckla sina -robotar för att vara med och slåss om kunderna i framtiden.

• Robomow RS 630, fungerar i praktiken precis som MS 1000. Den har dock lite teknisk lull-lull som silverpläterade kontakter och annat. Men det är bristen på smidighet i förhållande till verkligheten som blir problemet. I takt med att sommaren gick måste vi dock säga att Robomow kändes allt mer trevlig att handha. Problemen den har är förutsägbara och klippresultatet, om du inte tänker ligga på knä med förstoringsglas, helt ok.

• Gardena RS160 är en otroligt trevlig robotgräsklippare. Äkta ”plug and clip”, och inga konstigheter. Så tyst att du glömmer bort den, och helt problemfri för oss. Husqvarnan innehåller fler tekniska finesser men Gardenan får jobbet gjort ändå.

Text och foto: Henrik Fitinghoff

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Related articles in Trädgård

Visa alla
Gjuta egna betongkrukor

Gjuta egna betongkrukor

Blandningsfri betong!

Blandningsfri betong!

Blomsterglädje på balkong och terrass

Blomsterglädje på balkong och terrass

Så planterar du rabatter som bina gillar

Så planterar du rabatter som bina gillar

Fem bra tips till grillningen

Fem bra tips till grillningen

Visa alla