Bättre gräsmatta med robotklippare

Bättre gräsmatta med robotklippare

Det krävs ett friskt och starkt gräs för att bekämpa mossa och ogräs och det får man om man slutar använda konstgödning och uppsamlare till gräsklipparen, tipsar Bo Rappne från Ulriksdals slottsträdgård.

- Vanligaste felet är att vi klipper gräsmattan för kort. Den ska aldrig klippas kortare än 4-5 cm. Klipps den kortare får man en svagare gräsmatta, där mossa och annat tar över. Därför bekämpar alla mossan. Stärk gräset istället! Vi behöver tänka om, förklarar Bo Rappne.

Han menar att det är vi själva som förstör förutsättningarna för ett starkt gräs.
– Det är okunskap som gör att vi använder konstgödning som vi matar växterna med, men det tar bort nästa generations jordmån. Istället ska man låta allt gräsklipp falla ner i gräsmattan, det fungerar som naturlig gödning. Det bästa är att använda en robotgräsklippare, de klipper ofta och det bildas inga stora högar av gräs som det blir om man klipper mer sällan.
Den tid som man spar kan man kan använda till att göra andra saker i trädgården.
– Jag har själv två robotar. Det är väldigt enkelt, man lägger ut en begränsningsslinga och sen åker den hipp som happ och klipper. Det enda man behöver göra själv är att flytta trädgårdsmöbeln en gång i veckan.
Dessutom ser han det som den perfekta lösningen även för dem som har fritidshus.
– Nu kan de åka till landet och öppna en öl och ligga i hängmattan istället för att klippa gräset hela helgen. Om man har en dålig gräsmatta på våren så har man en hygglig på hösten. Har man en hygglig gräsmatta på våren så har man en fin på hösten.

Han har bara hittat en enda nackdel med den här typen av gräsklippare.
– Det är att gästerna glor hela tiden, om man har en middag i trädgården till exempel, så sitter de hela tiden och tittar efter klipparen; ”vart tog den nu vägen”?...

Text: Annika Rådlund
Foto: Annika Rådlund och Husqvarna

 

Facebook Twitter Google Plus Google Plus

Related articles in Trädgård

Visa alla
Gjuta egna betongkrukor

Gjuta egna betongkrukor

Blandningsfri betong!

Blandningsfri betong!

Blomsterglädje på balkong och terrass

Blomsterglädje på balkong och terrass

Så planterar du rabatter som bina gillar

Så planterar du rabatter som bina gillar

Fem bra tips till grillningen

Fem bra tips till grillningen

Visa alla