AlltomBostad
 

10 tips för att undvika fuskbyggare!

10 tips för att undvika fuskbyggare!

Att anlita hantverkare ska vara tryggt och säkert. I de flesta fall är det också det, men det finns en och annan fuskbyggare att se upp för! Villaägarnas Riksförbund har gjort en lista med de bästa tipsen för att undvika oseriösa hantverkare.

Tänk på detta när du anlitar hantverkshjälp:

1. Ta in offerter och referenser från flera företag, kontrollera att de har F-skattesedel och är momsregistrerade. Komplettera gärna med referenser och en kreditupplysning på det företag du valt. Tänk på att ett nytt företag inte kan ha hunnit få betalningsanmärkningar och att konsumentomdömen på Internet kanske inte är äkta...

2. Räkna igenom kostnaden för bygget och lägg på lite extra för oförutsedda utgifter.

3. Gör allt i rätt ordning under byggprocessen. Att flytta en köksö på ritningen är betydligt billigare än att flytta den när köket står klart.

4. Gå igenom ett avtalsförslag noggrant, gärna med hjälp av en jurist, byggkonsult eller annan expert om det gäller dyrare projekt. Avtalet ska vara skriftligt och inte innebära förskottsbetalningar.

5. Om det gäller ett större jobb, t.ex. en tillbyggnation, brukar det vara enklast med totalentreprenad. Då har du bara en motpart som svarar gentemot dig.

6. Speciella önskemål om t.ex. extra hög kvalité på ett golv måste in i avtalet, annars kan entreprenören välja billigare alternativ.

7. Bygger du på löpande räkning, kan kostnaderna lätt skena iväg. Normalt är fast pris eller takpris att föredra. Ett vanligt undantag är markentreprenad och sprängning, eftersom man då inte vet exakt vad som finns i marken.

8. När ett småhus uppförs för permanent bruk måste det enligt lag finnas en byggfelsförsäkring och ett färdigställandeskydd. Intyg om försäkringarna ska visas upp för kommunens byggnadsnämnd före bygget påbörjas.

9. Skriv i avtalet när bygget ska vara klart med ett vitesbelopp per förseningsvecka om överenskommelsen inte kan hållas.

10. Håll ett vakande öga på bygget medan det pågår och fotografera gärna. När allt är klart och gömt bakom ytskikten, är det svårt att upptäcka fel.

På Villaägarnas webbplats www.villaagarna.se finns gratis avtalsmallar.


Foto: Mumlan Nyhlin. Huset på bilden är en genrebild och har inget med texten att göra.

Vår policy för datahantering, integritet och cookies

Genom att surfa vidare på vår hemsida och använda våra tjänster så godkänner du till att vi samlar in data om dina besök. I vår integritetspolicy förklarar vi vilken data vi samlar in, varför vi samlar in den och vad vi använder den till. Läs mer...

OK, jag förstår