Tillbyggnad och takvåningar

Du behöver inte bygga ett helt nytt hus för att få tillgång till betydligt mer utrymme eller skapa en helt ny utformning. Idag finns tekniker och metoder för att på ett ganska enkelt sätt addera ytterligare en våning till ett befintligt hus, göra utbyggnader både på höjden och på tvären samt även lyfta taket.

För mer information om hur du kan förändra ditt befintliga hus från grunden kan du läsa våra inspirerande artiklar och våra detaljerade gör det själv-beskrivningar med både byggbeskrivningar och materialspecifikationer. Du kan med fördel också titta närmare på våra produktnyheter för att få uppslag och idéer för ditt projekt.

Med en ny takvåning eller ett taklyft kan du få mer bostadsyta i ditt befintliga hus. En ny takvåning kan byggas som en etage i form av ett helt våningsplan eller byggas genom att taket lyfts och en tillbyggnad sker. Oavsett variant kan du behålla husets karaktär och grundläggande arkitektur. Vanligast är att man adderar ett våningsplan till ett enplanshus, men det finns egentligen inga hinder för att du ordnar med andra lösningar.

Om du planerar för en tillbyggnad i form av taktillbyggnad genom taklyft eller en komplett takutbyggnad bör du tidigt bestämma dig för om du har kunskapen och kapaciteten att utföra arbetet själv eller om du ska anlita expertis. Det sistnämnda alternativet är oftast att rekommendera.

Här på våra sidor om tillbyggnad och takvåningar finner du dels ett antal företag som är specialiserade på tillbyggnader, och dels exempel på produkter och lösningar. För mer information, klicka på respektive företag eller produkt.